2017. január 7., szombat

MEGADJA-E A KEGYELEMDÖFÉST A POLITIKAI KORREKTSÉGNEK ORBÁN VIKTOR?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.07. 



Valóban a politikai korrektség végnapjai jönnek az idén? Egyáltalán mindenki ugyanazt érti-e e kifejezés alatt? Azok, akik szimpatikusnak tartják Orbán Viktor új programját, amely a liberális demokráciák egyik fundamentumát készül kiirtani a közéletből tudják-e hogy saját politikai jogaikat is elveszíthetik ezáltal? Az új esztendő választ adhat ezekre a kérdésekre, ám előtte próbáljuk megérteni, hogyan juthatott el a magyar miniszterelnök erre a pontra. Belső késztetés és külső körülmények egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a politikai pragmatizmus uralmával kell szembesülnünk Magyarországon.

Valójában Orbán Viktor, és az általa vezetett Fidesz politikai értelemben soha nem volt korrekt. Már a '90-es évek elején is azért változott liberálisból konzervatívvá a párt, hogy megszerezze magának az MDF csalódott, széthulló szavazótáborát, amelynek tagjai nem találták elég vonzónak a Kereszténydemokrata Néppárt és a kisgazdák ideológiáját, valamint egymással marakodó vezetőit. Akkor kevesen hitték, hogy egy ilyen merész váltást sikeresen le lehet vezényelni, ráadásul a Fidesz meghatározó politikusainak többsége is beállt a sorba, így az SZDSZ-be átzsilipelő Fodor Gáboron, Ungár Klárán és Szelényi Zsuzsán kívül súlyos szellemi vérveszteséget sem szenvedett el a párt.

Már negyed százada is a politikai praktikum győzedelmeskedett az elvek felett a Fidesz meghatározó vezetőinek gyakorlatában, így meg tudták tartani a pártot, mint közéleti meghatározó szerepet játszó erőt, ugyanakkor le tudták cserélni a szavazóikat olyan megbízható nemzeti-keresztény jelszavakra szomjazó szavazókra, akik több mandátumot hoztak nekik, mint a sokszor kritikus, olykor fanyalgó, ráadásul főleg a nagyvárosokban élő liberális szavazók, akiken ráadásul a szabaddemokratákkal is osztozkodniuk kellett.

"ANNAK ELLENÉRE, HOGY ORBÁN A SAJÁT POLITIKAI KRÉDÓJÁT TUDATOSAN ÉPÍTGETI A '90-ES ÉVEK ELEJE ÓTA, CSAK HARMADIK KORMÁNYA MEGALAKÍTÁSA UTÁN MERTE NYÍLTAN MEGHIRDETNI AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAM ÉPÍTÉSÉT, AMELYNEK EGYIK FONTOS IDEOLÓGIAI ELEME A POLITIKAI INKORREKTSÉG."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.