2017. február 3., péntek

A MAGÁRA HAGYOTT BUDAPEST - NYÍLT LEVÉL A VÁROSATYÁKNAK

HUPPA BLOG
Szerző: Doffek Gábor
2017.02.02. 


Tisztelt Főpolgármester úr, tisztelt Közgyűlés, tisztelt valamennyi ún Városatya és Városanya, tisztelt mindenki, aki a Főváros bármilyen típusú irányítási, szervezési, üzemeltetési feladatán dolgozik!

Mi, budapesti lakosok közös nyilatkozatban szeretnénk kifejezni a hálánkat, köszönetünket és szeretetünket Önök, felelős és megválasztott vezetőink, kiemelkedő tehetségű szakembereink és koponyáink, odaadó, Budapestet szolgáló közhivatalnokaink, és különösen az ő rátermett vezetőik felé, azért a közel három teljes hete tartó örömünnepért, váratlan és spontán Téli Fesztiválért, ami Budapesten tapasztalható.

Mondja valaki, hogy a magyar találékonyság nem világraszóló, nem igaz, hölgyeim és uraim? Hát a világnak melyik milliós fővárosában mernek olyan kreatívak lenni a Városházán, hogy olyan bátor döntést hoznak, hogy idén télen átadják a várost a természetnek? Ki bátorkodna odáig menni, hogy közel hozzuk a várost az őt körülvevő természetes környezettel, azaz ne takarítsunk, gyerekek, hadd menjen egyszer snowboard-dal dolgozni a rózsadombi gyerek, hadd hógolyózzon kedvére a város, és figyeld ezt! – legyen INGYEN koripálya az egész város!!! Mekkora ötlet! Kocsival, lábon, korcsolyával, babakocsival, cekkerekkel, nagymamával, iskolatáskával – na így bulizik, akinek helyén van a golyója, kedves unalmas világ többi része. Három hét alatt a mínusz tizenhéttől a plusz négyig, hózáportól az ónos esőn át a napsütésig minden volt – de Budapest kitart! Budapest nem adja a jégpáncélját, Budapest nem adja a latyakot, a sarat, a mocskot, Budapest nem adja parkolhatatlan parkolóit, Budapest nem adja a súlyosan balesetveszélyes lépcsőit, aluljáróit, kerekes székes fel-, és lejhajtóit, az életveszélyes budai hegyi utcáit, Budapest tökösebb gyerek ennél! Minden elismerést megérdemel a városvezetés a korszakos ötletért. Így kell ezt.

Gratulálni szeretnék ahhoz is, hogy mindeközben a Kossuth teret négyzetcentiméterenként pucolta meg annyi kicsi és nagy hókotró, amennyivel pl budai oldal szarban lévő lakossága felszabadítható lett volna, vagy a belvárosi járdák nagy része. Gondolom, délutánra teleszórják a teret kaviárral, a Parlament épületét meg bekenik medvehájjal. Úgy illenék, azt hiszem. De hogy közben a lakosság szórakoztatása se maradjon el, használják ki az átmeneti enyhe időt, és küldjék ki a város többi részére a locsolókocsikat, hogy reggelre ismét készen álljanak az utak a partyra. Mehetnek a járdákra a magasnyomású gőzborotvákkal ellátott mellékutcai forgalomgyilkos brigádok. És én a slusszpoén kedvéért elrendelném, hogy a fővárosi tulajdonú épületekben sós homokot szórjanak szét az épületeken belül, az aulákban. Szerintem értené a poént a város. Az autósoknak viszont mára túl kényelmes dolga lett a tegnap óta zajló enyhe időkben, így a locsolókocsikkal párhuzamosan éjszaka kéne néhány erdőtűz-oltó helikopter, meg repülő. Egyrészt ne aludjon a paraszt, mert kipihenten jobban tud figyelni az úton. Másrészt múlt héten is betöltötte a boldog kiabálás, hangos hahota a város utcáit, amikor reggel egy centi jég alól kellett kifűteni, kikaparni, kikönyörögni a kocsikat.

Aki fázik, úgyis lemegy a hármas metróba, ott sem véletlenül lángol hetente egy kocsi, én tudom jól. Majd hülye lenne ilyen képességű városvezetés hagyni ilyesmit. Igazából csodálkozom is, hogy a buszok közül nem vezényelték még vissza az utcára a stabilan, megbízhatóan meggyulladós fajtát. Amúgy is legendásan jól sakkozik a város a járműparkjával, ez a másik, amivel nemzetközi hírnévre teszünk szert évről-évre. Hogy ha este hatkor kezd el szakadni a hó, akkor az reggelre annyira váratlan, hogy csak a reggeli csúcs felénél, vagy végén érnek oda a hókotrók a város legforgalmasabb pontjaira. Nem lep meg senkit egy olyan városban, ahol az a normál üzem, hogy hétköznap reggel 9.30-kor a Rákóczi úton a buszsávban araszol a kukásautó, ahol az önkormányzati szerelő-forgalomfigyelő-zavarelhárító-tégedbaszogató szolgálati járművek keresztbe-hosszába közlekednek kedvük szerint. Akinek van, annak a villogó csak addig megy, ameddig átmegy a piroson, záróvonalon, forgalomtól elzárt területen – megszoktuk, hogy az ilyen autó össze-vissza parkol, ahogy megszoktuk, hogy az áruszállítás is kettős indexszel áll a külső sávban délelőtt 11-kor, de ha én félreállok 2 percre, mert várok valakit, akkor bekopog egy egyenruhás ember, aki egyrészt 4-6 féle ismeretlen egyenruha közül visel valamit, utasít valamire barátságtalanul és fenyegető stílusban, majd gondolom visszasétál a bázisra és felveszi a tőlem kapott fizetését, dehát ezt aztán már tényleg megszokta a budapesti (is)..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.