2017. június 20., kedd

MEGÖLI AZ EGÉSZSÉGÜGYET A KÉNYSZERNYUGDÍJAZÁS

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net / Inforádió
2017.06.20.


Az orvosok elöregedése, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet idézi az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentumot a Magyar Idők.

A nyugdíjkorú doktorok, ápolók továbbfoglalkoztatása emiatt alapvetően fontos, de az érintettek szerint a helyzetet nem a nyugdíjas-szövetkezetek fogják megoldani.

Európa többi országához hasonlóan hazánkat is jelentős mértékben sújtja az orvosok és ápolók elöregedése. Ezt igazolja A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése címmel a közelmúltban nyilvánosságra hozott kormányzati kiadvány, amely a 2013 és 2015 közötti időszakot elemezve egyebek mellett megállapítja: az orvosok körében a legnagyobb csoportot az 50– 64 évesek alkotják (35,8 százalék) - mutat rá beszámolójában a Magyar Idők.

Az általános problémát okozó elöregedés jelensége az alapellátásban a legjelentősebb.

Már a középgenerációban komoly létszámhiány mutatkozik, ami az idősebb orvosok nyugdíjba vonulásával komoly problémák kialakulásához is vezethet – hívják fel a figyelmet.

A dokumentum arra is rámutat, hogy bár az orvosok összesí- tett létszáma az uniós átlagnak megfelelő, földrajzi eloszlásuk nem egyenletes: Nógrád megyében a legmagasabb a 65 év feletti orvosok aránya, ami már a közeljövőben munkaerőgondokat vetíthet előre.
Budapesten is az 50 év feletti gyógyítók vannak túlsúlyban (arányuk 52,6 százalék),
ami rosszabb arány az országos átlagnál (47 százalék).

Ugyancsak a fővárosban aggasztóbb az egészségügyi szakdolgozók korfája, hiába dolgozik itt a legtöbb nővér és asszisztens, az 50 év felettiek aránya Heves megye után itt a legmagasabb, és még inkább igaz ez a 60 év fölöttiekre: jelenleg Budapesten majdnem 2000 ápoló már nagyon közel áll a nyugdíjhoz vagy konkrétan nyugdíjaskorú - idézi a jelentést a Magyar Idők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.