2017. június 20., kedd

NE CSODÁLKOZZ, HA SÓTLAN LESZ A KENYÉR!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.20.


Érdemes felkészülni arra, hogy csütörtöktől ugyanazon a néven esetleg egészen más ízű kenyeret lehet majd venni. Lejár ugyanis a határidő, amitől a pékeknek az új szabályok szerint kell sütniük. Összefoglaltuk, pontosan mi változik, és ez miként hathat az árakra. A házikenyér teljesen eltűnik a boltokból.

A kenyerekkel kapcsolatban számos panaszt fogalmaztak már meg a fogyasztók. Különösen a különböző (általában titkolt) adalékanyagok miatt aggódtak a vevők. A szakemberek már évet óta mondogatták, hogy ezek szóba sem jönnének, ha megfelelő minőségű lenne a felhasznált liszt, és a pékeknek jutna idejük a hagyományos dagasztásra, kelesztésre, sütésre. Na ez az, amin a most csütörtökön hatályba lépő új szabályok sem változtatnak. Akad azonban meglehetősen sok módosítás, ami elérheti, hogy a megszokott kenyér íze alapvetően megváltozzon.

Tavaly decemberben módosították a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait, de az új szabályok alkalmazására féléves türelmi időt biztosítottak. Ez a türelmi idő 2017. június 22-én lejár. Ekkortól még az egyre népszerűbb kisebb pékségekben kapható termékek íze is megváltozhat. Mint ugyanis a mellékelt táblázatban látható, több kenyérfajta előírt összetétele is jókorát módosul. Az arra érzékenyebbek emellett egy darabig sótlannak érezhetik majd a vekniket.

Kenyerek
MegnevezésKorábbanJúnius 22-től
Rozskenyérmin. 40 % rozsmin. 60% rozs
Rozsos kenyérmin.15,1% rozsmin. 30% rozs
Teljes kiőrlésűTeljes kiőrlésű liszt min. aránya 5%Teljes kiőrlésű liszt min. aránya 60%
Sótartalom1,5-2,8%1,3-2,35%
Előírások még  
Graham kenyér (új)min. 90% grahamliszt
Tönköly kemény (új)min. 60% tönkölyliszt
Magos kenyér (nem változott)min. 8% a mag
Burgonyás kenyér (nem változott)min. 5% burgonya vagy burgonya szárazanyagot tartalmazó készítmény
Búzacsírás kenyér (nem változott)min. 10% legalább 8% zsírtartalmú búzacsíra

A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezeknek az értékeknek kéznél kell lenniük írott formában az üzletben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.