2017. augusztus 8., kedd

A HABSBURG OTTÓ ALAPÍTVÁNY ELNÖKE LETT ORBÁN TITOKZATOS SVÁJCI BARÁTJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.08.08.


Nagy István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövete lett a kormány által nemrég létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány elnöke. Az alapítvány a néhai trónörökös hagyatékát kezeli majd a budai Várban. Az Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Zürichben többször lencsevégre kapott Nagy Istvánt régi kapcsolat fűzi a jelenlegi Habsburg-családfő, Károly herceg feleségéhez, Francesca Thyssen-Bornemiszához. Ez a kapcsolat privát mulatságokra és vagyonkezelésre is kiterjed.

A liechtensteni OVH Archiv Stiftunggal (OVH úgyis, mint Otto von Habsburg) működik együtt a magyar kormány által június végén létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány – ez derül ki egyebek mellett az alapítványnak a bíróságra nemrég beadott alapító okiratából. A magyar alapítvány induló vagyona 100 millió forint, idei működéséhez további 330 millió forintot hagytak jóvá. A cél a 2011-ben elhunyt Habsburg Ottó szellemi hagyatékának kezelése.

A hasonló tevékenységet végző vaduzi OVH kuratóriumában Ottó elsőszülött fia, a jelenlegi családfő, Habsburg Károly mellett testvére, a svéd parlamenti képviselő, Walburga Habsburg Douglas, illetve a geopolitikai elemző intézetet is működtető Michael liechtensteini herceg foglalnak helyet.

A magyar alapítványt Nagy István vezeti. Az illető ugyan budapesti címmel szerepel a nyilvántartásban, de egyéb személyes adatai alapján nem kétséges, hogy Magyarország rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövetéről van szó. Őt az alapító, vagyis a magyar kormány delegálta az alapító okirat szerint.

A Habsburg Ottó Alapítvány az OVH által jelölt tagjai között van Károly öccse, a Magyarországon, Sóskúton élő György herceg, illetve Károly lánya, a Salzburg melletti Anifban élő Eleonore Habsburg is.

Csak első ránézésre lehet meglepő, hogy a Habsburgokkal teli kuratóriumot egy diplomata-bankár vezeti. Nagy ugyanis évtizedes remek kapcsolatot ápol a Habsburg-családdal, különösen Károly (régóta különváltan élő) feleségével, a kurátor Eleonore édesanyjával, Francesca von Habsburggal.

A politikai események iránt érdeklődőknek nem kell bemutatni Magyarország berni nagykövetét, Nagy Istvánt. Mr. Arábia néven is emlegetett világpolgár bankár – a libanoni Audi Bank volt svájci vezérigazgatója – a Mandinernek 2015-ben adott interjújában cáfolta a budapesti híreket, hogy üzleti tanácsokkal látná el Orbán Viktort és környezetét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.