2017. augusztus 14., hétfő

ÍGY LETT MÉSZÁROS LŐRINC GYÉMÁNTFOKOZATÚ ADÓSBÓL HITELEZŐ

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Juhász Gábor
2017.08.13.


A kormányközeli médiafelvásárlások sorához van köze a bankjának, az MKB-nek. Jutott a hitelekből a hozzá és üzlettársaihoz köthető vállalkozásoknak is.

A felcsúti Gazprom, Mészáros Lőrinc, ha a jelenlegi tempóban gazdagodik, hamarosan utoléri az orosz gázóriást. Abban máris hasonlítanak, hogy neki is van bankérdekeltsége, mint a moszkvai energiavállalatnak. Putyin elnök – vagyis az orosz állam – Gazpromjának persze majd 30 évre volt szüksége a felfutáshoz, Mészárosnak, ha tartani tudja az ütemet, elég lesz egy évtized, és még hatalmas szibériai gázmezők se kellenek a gazdagodásához. Nemcsak a csodavállalkozó – részint közbeszerzésből élő – cégei szárnyalnak, de ő és családtagjai magánemberként is milliárdos mértékben hitelképesek, aminek elbírálásánál aligha hátrány a miniszterelnöki barátság.

Az ötfős szűk Mészáros család tagjai, a gázszerelő, a felesége és a gyermekei – köztük a csak 24 éves ifjabb Mészáros Lőrinc – részint az OTP Bank pénze révén kerültek Fejér megye legnagyobb földbirtokosai közé. A kormányzat Földet a gazdáknak programja keretében ugyanis taroltak az árveréseken. A felcsúti polgármester például Alcsútdobozon, Óbarokon lett „gazda” az OTP Bank negyedmilliárdos segítségével, a felesége Etyeken hasonló összegből. A gyerekek közül Beatrix és Ágnes is alcsútdobozi győztes lett, az ifjabb Lőrincnek emellett etyeki terület is jutott.

Az OTP nemcsak a családtagokban látott üzleti fantáziát az utóbbi években, de némely Mészáros-cégben is. Ezek közé tartozik a Fejér-B.Á.L. Építő Zrt., amely sorra kapta a hiteleket olyan közmegrendelései kapcsán, mint a bicskei járási hivatal, az izsáki és dunakeszi általános iskola vagy a Nemzeti Lovarda bővítése. Az R-Kord Kft. pedig vasút-villamosítási tervvel jutott egymás után OTP-hitelekhez. A különböző Mészáros-érdekeltségek más bankokra is támaszkodhatnak. A Mészáros Gasztro Kft. a Témadesign Kft.-n – a hegyaljai Andrássy Residencia gazdáján – keresztül például a Gránit Bankra, az Echo TV-t Széles Gábortól megszerző Talentis Group Zrt. vagy FND Kemping Kft. pedig a B3 Takarékszövetkezetre alapozhatott. Nem kis összegekről van szó, a Talentis esetében például 890 millió forint a pénzintézet zálogjoggal biztosított követelése. A Mészáros Gasztro Kft. pedig 550 millió forintot kapott a Gránittól 2016 decemberének végén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.