2017. augusztus 16., szerda

ÓVA INTENÉM A KORMÁNYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.16.


...De beszélhetnénk a fogyatékkal élők támogatásának csökkentéséről, az ő életüket befolyásoló döntésekről, a pénzkivonásokról. Például – ezer ilyen van, de most ez jut eszembe – egy teljes egészében mozgásképtelen, napi 24 órában ágyhoz kötött embernek 2×28 alkalommal jár gyógytornász. Mármint államilag ennyiben van limitálva a támogatott kezelések száma, ami önmagában is kevés, de a semminél kicsit több. Azonban sokan ehhez sem jutnak hozzá, mivel nincsen elég gyógytornász.

Fogyatékkal élő gyermeket nevelni, ilyen családtagot gondozni súlyos teher és én nem igazán látom, hogy ezen a terhen túl nagy igyekezettel enyhítene a kormány. Ellenben sokat ront. A civil szervezeteknek juttatott jókora summa szépen hangzik, de jó lenne látni, hogy végül mennyi jut el belőle oda, ahová el kellene jutnia. És nem csak a nagyvárosokra gondolok, hanem az egyéb településekre, ahol jóformán semmiféle lehetőség nincs, oda a civil szervezetek sem szokták leverni egymást a nagy tülekedésben.

És – ismerve a kormány sajátos felfogását a közvagyon és magánvagyon közötti átmenet elsmirglizésében – melyek ezek a civil szervezetek és hány olyan van közöttük, amelyben valamelyik politikus egyik-másik rokona is érintett? Van-e közöttük olyan szervezet, amelyik a támogatás jelentős részét feléli, a vezetőség extra fizetésért teszik a jót, a fogyatékkal élőknek pedig egy marék szaloncukor jut?

Végül pedig óva inteném a kormányt attól a nagyon hibás elképzeléstől, hogy ezzel az állam le is tudta a kötelességét. Nem tudta le, ezt nem lehet – még oly jól és becsületesen működő – civil szervezetekre sem áttolni, ebből nem vonulhat ki az állam.

Tehát: a fogyatékkal élők ellátásából kivont összeg hogyan aránylik a nagy melldöngetéssel a civil szervezeteknek szánt összeghez? Ki, hol, mi módon ellenőrzi ezeket a szervezeteket? Mennyi az a pénz, ami valóban oda kerül, ahol arra szükség van és ahová az adófizetők is szánták? Mikor fogja felváltani a porhintéssel egybekötött melldöngetést a tényleges, érdemi, valódi problémákra megoldást kereső és találó szociális felelősségvállalás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.