2017. szeptember 1., péntek

LEGYEN SZEXI A POLITIKA! - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.01.


A külföldi médiában Magyarországgal kapcsolatban az a friss vezető tartalom, hogy Orbán Viktor kormányfő levélben kéri Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, a brüsszeli testület fizesse ki a déli határon a menekülthullám ellen épített szögesdrótkerítés költségeinek a felét, mintegy 400 millió eurót. A Frankfurter Allgemeine Zeitungban emellett terjedelmes beszámoló olvasható arról, hogy a jövő tavaszi választásokra készülő Magyarországon a fiatalok körében ellenállás szerveződik a közvélemény-kutatások szerint egyébként jó álló Orbán Viktor ellen.

A beszámolók kitérnek arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország a szerb és a horvát határon létesített kerítéssel és a határt őrző rendőrökkel, katonákkal Európa valamennyi polgárát védelmezi az illegális migránsáradattól.

A hírt a New York Times a Reuters hírügynökség beszámolója alapján ismerteti. Ebben szerepel az a megállapítás, hogy Orbán az EU-n belül a közel-keleti eredetű bevándorlás egyik legkeményebb ellenzője, és retorikájának jó a fogadtatása jobboldali pártjának szavazói körében: a választások 2018 áprilisában lesznek, és a Fidesz szilárdan vezet az ellenzéki pártok előtt a közvélemény-kutatások szerint.
A dpa német és az APA osztrák hírügynökség kiemeli, hogy a szögesdrótkerítés központi szimbolikus szerepet játszik Orbán demonstratív elzárkózó politikájában: a menekültek elleni gyűlöletkampánnyal és a menekülteket segítő civilek démonizálásával a kormányfő megerősítette saját belpolitikai pozícióját.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója alapján a német Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar pénzkéréssel kapcsolatban kitér arra, hogy az Európai Bizottság egyik szóvivője azt mondta, a brüsszeli végrehajtó testület kész megvizsgálni a kérelmet. Hozzátette azonban: a szolidaritás nem egyirányú utca, nem lehet egyszerre támogatást kérni a határvédelemre és ugyanakkor elutasítani a menekültek elosztásáról közösen hozott döntést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.