2017. szeptember 16., szombat

SCHMITT PÁL ÉS AZ ERKÖLCS

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.09.15.


...Ez a történet jutott az eszembe, amikor azt olvastam, hogy Ban Ki Mun, az ENSZ volt főtitkára, a tiszteletre méltó diplomata lett a NOB etikai bizottságának elnöke. Ez eddig rendben is van. Ámde ugyanakkor az elnökség tagjává jelölték a mi Schmitt Pálunkat, aki nem doktor és nem is köztársasági elnök immár, de élemedett kora ellenére képtelen visszavonulni és élvezni a nép és a Fidesz kegyéből neki – amúgy érdemtelenül – élethosszig kijáró nem kevés és nem éppen szegényes megélhetést nyújtó juttatást.

A két kiválóság olyan helyzetben veszi át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bizalmi funkcióit, amikor a jeles testület szinte nap mint nap kénytelen megválni egy-egy magas beosztású, korrupt munkatársától. Ámde mi sem lehet biztatóbb jele a tiszteletreméltó testület megtisztulási szándékának, minthogy az a Schmitt Pál, aki ellen a Ban Ki Mun vezette etikai bizottság folytatott le korábban etikai vizsgálatot az emlékezetes – és a NOB-ot közvetlenül is érintő – plágiumbotránya miatt, maholnap ugyanezt a Schmitt Pált beválasztja tagjai sorába. (Talán éppen annak az ír Patrick Hickeynek a helyére, aki jegyüzérekkel karöltve jó pénzért árulta a riói olimpia jegyeit, hogy aztán közel félmillió euró óvadékot fizessen szabadlábra helyezése fejében.) A 2013-ban lefolytatott etikai vizsgálat komolyságára jellemző, hogy emberünk, aki itthon az erősnél is erősebb politikai hátszél mellett is belebukott a hazugságba és a csalásba, szégyenteljesen távoznia kellett a köztársasági elnöki székből, a NOB részéről mindössze egy figyelmeztetéssel megúszta. A figyelmeztetés nyilván azt tartalmazta, hogy ha még egy doktorit plagizál, akkor már nem ússza meg ennyivel. Mivel azonban azóta nem lopott sem tudományos fokozatot, sem ezüstkanalat, a bizottsági bizalom megnyugtatóan helyreállt.

Most látom csak, hogy történetem végéről lemaradt a búcsúmondatom, amellyel annak idején elköszöntem az egyesületi etikai vizsgálatot kellő komolysággal folytató grémiumtól. Emlékezetem szerint valami ilyesmit mondhattam nekik akkor:

Na, menjetek ti a jó büdös francba
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.