2017. szeptember 12., kedd

SZABADULNÁNAK A KÖZMUNKÁSOKTÓL: SIKERDÍJJAL HAJTJÁK ŐKET VISSZA A PIACRA

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: Kotroczó Melitta
2017.09.12.


A közfoglalkoztatás többszázezer munkanélkülinek jelenthet átmeneti megoldást, a program elindítása óta azonban folyamatos a vita arról, valóban orvosolja a munkanélküliek problémáját, vagy éppen elmélyíti azt. Utánajártunk, milyen hatással van a piaci szereplőkre a közmunkaprogram, és megkérdeztük a minisztériumot, hamarosan miként fogja átalakítani a közfoglalkoztatást.

Idén öt éve, hogy elindult a közmunkaprogram, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a munkaerőpiacról kiszorult álláskeresők is dolgozhassanak. Erre a központi költségvetésből igen nagy támogatást kaptak a közfoglalkoztatók. Míg egyesek valós megoldást láttak a programban, amely esélyt ad a munkanélkülieknek, mások élesen kritizálták, mondván, az állástalanok ezzel csak még távolabb kerülnek az elsődleges munkaerőpiactól.

A statisztikák szerint mára erősen átrendeződött a munkaerőpiac, alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor nagy átalakítások szükségesek a közfoglalkoztatásban.

Tavaly decemberben Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a közfoglalkoztatási programot anno a foglalkoztatás helyzete indokolta, aminek köszönhetően több tízezer munkavállaló kilépett az inaktivitásból. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy 

az öt éves tapasztalat alapján nem mindenesetben működött jól, nem az volt a céljuk, hogy az érintettek hosszú éveket töltsenek a rendszerben.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a közfoglalkoztatók ragaszkodnak a programjaikhoz, a használható emberekhez, akiket gyakran név szerint kértek vissza.

Ez a jelenség újabb problémákat, és kérdéseket vethet fel. Például, ha van egy jó munkaerő, akihez a foglalkoztató is ragaszkodik, akkor egy miért nem vette fel a program végén státuszba? Talán azért, mert akkor nagyobb költséget jelentett volna a munkavállaló, és adózni is kellett volna utána. Így inkább akár éveken keresztül foglalkoztatták közmunkásként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.