2017. október 12., csütörtök

EGY DEMOKRATÁNAK KÖTELESSÉGE MEGVÉDENIE A JOBBIKOT?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2017.10.11.


Magyarországon már egy ideje nem a MSZP, a Demokratikus Koalíció vagy bármelyik balközép párt jelent politikai kihívást a Fidesz számára, hanem sokkal inkább a Jobbik. Helyesebben ezt talán úgy kéne fogalmazni, hogy inkább a Jobbiknak van esélye arra, hogy a későbbiekben a Fidesz kihívója legyen. Ezért a Nemzeti Együttműködési Rendszer pártállami időkre emlékeztető apparátusa először a Jobbik plakátkampányát tiltotta be, aztán két év szabadságvesztéssel járó büntetőjogi eljárást kezdeményezett a párt prominensei ellen, valamint kilátásba került az is, hogy a Jobbikot betilthatja a hatalom. Az Állami Számvevőszék és a magyar ügyészség úgy viselkedik mintha a Fidesz-KDNP egyik szárnya lenne. Vona Gábor, a Jobbik vezetője pedig elmondta: “Lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt föloszlatására.”

A Jobbikot akkor oszlatnák fel, ha a bíróság elfogadja azt a vádat, hogy a Jobbik működése az alaptörvényt sérti. A Jobbik betiltása lenne a “nukleáris opció”. Ennél kissé visszafogottabb, de roppant hatásos megoldás a Jobbikra az lenne, ha a 2018-as választási kampány alatt bilincsben vinnék el a párt vezetőit. Ott van az orosz példa, Alexei Navalny esete, aki ugyan “csak” 20 napot ült legutóbb börtönben, azért mert a gyülekezési jogával élt. Ez a harmadik alkalom, hogy Navalny-t lecsukják. A Jobbik esetében, ha “kötezetettségek megszegése” címen indítanak büntetőjogi eljárást – akár a 2018-as kampány hajrájában – a kormánypárti szolgamédia számára szaftos propaganda anyag lenne a bilincsben elhurcolt Vona Gábor, például. Alapvetően arról van szó, hogy az Állami Számvevőszék gazdasági vizsgálatot kezdeményezett a Jobbiknál, de konkrétan nem adta meg a pártnak a lehetőséget, hogy a kért dokumentumokat benyújthassák, hogy a párt közreműködjön a hatósággal. Hol láttunk hasonlót az utóbbi hónapokban, amikor teljesíthetetlen feltételeket és határidőket szabnak ki az érintett fél számára?

Az a kérdés, hogy mit lépjen a demokratikus ellenzék, illetve mit tegyenek a jogállamiságot védő magyar civilek? Azok a demokratikus politikusok, civilek és aktivisták akik még akkor is demokratikusok voltak, amikor a Jobbik határozottan autoriter, antidemokratikus és szélsőjobboldali politikát képviselt. Amikor még gárdistái vonultak az egykori hungaristákra hasonlító egyenruhákban.

A fenti sorokból könnyen kiolvasható, hogy ez számomra dilemma. Seres László a hvg.hu-ban azonban határozottabb álláspontot képvisel:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.