2017. október 4., szerda

ÍGY HAMAROSAN TÉNYLEG NEM LESZ AKI TANÍTSON AZ ISKOLÁKBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.03.


Tömény kudarc, minden szinten – nagyjából így lehet értékelni a kormány 7 (lassan már 8!) éves oktatáspolitikáját. Ennek tükrében leginkább csak elkeserítőnek, de meglepőnek semmiképp sem nevezhető az, ahogy nekifutottunk az új tanévnek. A nyári igazgatóváltások legfeljebb helyi szinten tudták kicsit felrázni a közhangulatot, ám az, hogy mekkora pedagógushiánnyal kezdődött szeptemberben az oktatás, sokakat meglepett. Pedig nem új keletű problémával nézünk szembe.

Készülni pedig készülhettünk volna rá, hogy az idei tanévet már jelentős pedagógushiánnyal kezdik meg az iskolák.

Tavasszal került újra előtérbe a probléma, hogy a pedagógustársadalom rohamtempóban öregszik – a tanítók átlagéletkora idén már 46,6 év, míg a tanároké 46,9 év volt (csak viszonyításképp: az általános iskolai tanárok átlagéletkora 1989 és 2001 között 37,2 volt, 2016-ra pedig már 41 évre nőtt).

Szóval tudni lehetett, hogy hiány lesz pedagógusokból, és ez még csak nem is a pályaelhagyók – amúgy szintén feltételezhetően magas – számából adódó probléma. És már nem is lehet egészében rákenni az „elmúltnyolcévre” (mármint a Fidesz előtti, szintén nem túl előremutató oktatáspolitikára)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.