2017. október 9., hétfő

KÉT MŰVÉSZETI AKADÉMIA - AZ EGYIK A HATALOM KITARTOTTJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KUCZOGI SZILVIA
2017.10.09.


Magyar Művészeti Akadémia, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Csak az első él milliárdokból, csak a másodiknál elvárás a művészi szabadság.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémia, hanem egy végrehajtó hatalmat gyakorló politikai képződmény, homogén és retrográd ideológia mentén megszervezve, már a létezése sem szimmetrikus a SZIMA-éval – mondják a köztestület felpumpálását elutasító szakértők.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (hivatalos rövidítése ugyan Széchenyi Akadémia, de cikkünkben a továbbiakban a SZIMA rövidítést használjuk) viszont az MTA önálló, társult intézménye, amely számára a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A SZIMA rögzített feladata megjeleníteni a művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét, amely a magyar művészet minőségének és gyarapodásának legfőbb záloga. Mindkét intézmény elnökválasztás elé néz a közeljövőben.

Fekete György mandátuma lejárt, Makk Károly (Széchenyi Akadémia) elnöki pozíciója augusztus 30-án, a rendező halálával üresedett meg. „Az MMA - melynek számára a nemzeti elköteleződés alapkövetelmény - adományokból tartja fenn magát. A SZIMA pedig az MTA társult intézményeként az MTA palotájában székel.” - panaszolta fel Fekete 2011-ben, miközben éppen azért lobbizott, hogy köztestületté váljanak, és igyekezett elhitetni, hogy az MTA-hoz tartozó művészeti akadémikusok „ballib ingyenélők”, de megnyugodhat mindenki, hiszen Makovecz akadémiájának tagjai egytől egyig jobboldaliak lesznek. Ezt mindkét oldalon nehezményezték. Ferencz Győző, a SZIMA ügyvezető elnöke is hangsúlyozza: az akadémia, akárcsak az MTA, nem firtatja a tagok világnézetét. A kettős tagság is lehetséges, például az idén elhunyt Jókai Anna is az volt, aki SZIMA-tagsága dacára sem tartotta magát „ballibnek”. Fekete György hamar el tudta intézni, hogy ne adományokból éljenek. 2011-ben a köztestület-előkészítésére százmillió forint állami forrással gazdálkodott az MMA, 2014-ben 4,5 milliárdot, 2017-ben 10,5 milliárdot kapott a köztestületté vált egykori Egyesület.

A törvény 200 főben maximálta az MMA-köztestület rendes tagjainak számát, a Széchenyi Akadémiának eredetileg 48, pár éve 60 – hetven év alatti - rendes tagja lehet. Az MMA soha nem titkolta vonzódását a miniszterelnökhöz. Makovecz Imre 2011-ben elmondta, ha Orbán bele kíván szólni a kultúrába, akkor az MMA-n keresztül máris megteheti, csak adjon hozzá székházat, ingatlanokat és költőpénzt is. A függetlenség legkisebb igénye nélkül tette hozzá az alapítóatya a Hetek kérdésére: „Most jött el az idő, amikor Orbánék úgy gondolják, köztestületté kell nyilvánítani és használni kell az akadémiánkat.” Abban az időben Pálinkás József volt az MTA elnöke. Nem akadályozta meg, hogy Orbán Viktor művészbarátainak egyesülete bekerüljön az alkotmányba és költségvetési tétellé váljon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése