2017. november 25., szombat

8 TÉVHIT A NŐK ELLENI ERŐSZAKRÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.25.Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, a legtöbb politikai párt, és az erőszak áldozatait segítő civilek is az erőszak elleni kiállásra szólítottak fel. De eközben rengeteg mítosz és tévhit terjed a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. Ki ne hallott volna már olyan kijelentéseket, hogy valójában a nők provokálják ki az ellenük elkövetett erőszakos cselekedeteket, vagy épp csak kitalálják az egészet?


Összegyűjtöttünk egy csokorra valót ezekből a tévhitekből, és mutatjuk, miért nem igazak.

1. El van kicsit túlozva ez az ügy, a nők elleni erőszak csupán kevés elszigetelt eset


A magyar és a nemzetközi adatok is azt mutatják, minden ötödik nő él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyben partnere bántalmazta őt. Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak következtében.

És mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a nők elleni erőszaknak rengeteg más formája van, a szóbeli erőszaktól, a lelkin át a szexuális erőszakig.

2. A nők is verik a férjüket!

Ez az elsőre tárgyilagosnak tűnő kijelentést leggyakrabban a “miért beszélünk nők elleni erőszakról, és miért nem a férfiak elleni erőszakról?” kérdés követi, és célja hogy elbagatellizálja a nők elleni erőszak fellépésének szükségességét.

A párkapcsolaton belüli erőszak és szexuális bántalmazás túlnyomó részét férfiak követik el nők ellen.

A partnerkapcsolaton belül elkövetett testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95 százalékában férfiak az elkövetők és nők az áldozatok.

A fennmaradó 5 százalékot férfit bántalmazó nők, vagy azonos nemű párkapcsolatban élő partnerek követik el.

Nem arról van szó, hogy férfiak ellen soha nem követnek el erőszakos cselekedeteket. De ezeket is csak elenyésző arányban követik el nők, leginkább egyszeri, férfiak közötti verekedésről, vagy más bűncselekményről van szó. Ez nem jelenti az, hogy ezeket az erőszakformákat nem kéne megfékezni, de különböző típusú tettekről beszélünk, ezért a visszaszorításuk is eltérő stratégiát igényel. Míg a férfiak ellen elkövetett erőszak általában egyszeri esetekből áll és párkapcsolaton, családon kívül történik, a nők elleni erőszak ismételten, hosszú időn keresztül zajlik, és leggyakrabban a családon, partnerkapcsolaton belül.

3. A férfiak nem tudják kontrollálni a dühüket


Mindenki lesz dühös, férfiak és nők egyaránt. De ez még nem jelenti azt, hogy az emberek többsége ne tudná ellenőrzés alatt tartani ezt a dühöt. Ráadásul sokan leszünk dühösek az utcán, a munkahelyen, a boltban, mégsem kezdünk el erőszakos cselekedeteket elkövetni. A bántalmazó férfiakra is igaz, hogy a munkahelyen vagy épp az utcán képesek kontrollálni a dühöt, csak otthon “veszítik el” az önuralmat

A családon belüli erőszak elkövetői teljesen tudatosak: saját döntésük, hogy erőszakosak legyenek és ezzel kifejezzék: ellenőrzés alatt tartják a partnerüket, fölöttük állnak, ők az urak a házban. Sőt az önuralmat az is bizonyítja, hogy a legtöbb esetben figyelnek, senki ne kaphassa rajta őket az erőszak elkövetésén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése