2017. november 25., szombat

A XXI. SZÁZAD LEGEGYÜGYŰBB MESÉJE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.25.


Egykor a rendszerváltás volt a jelszó. Ez módosult a választási győzelemre. Valójában az igazi cél mandátumok és a velük járó anyagiak megszerzése.

Vona Gábor a Jobbik elnöke végre kimondta, amit mindenki tudott: pártja mindenre kész a hatalomért és 2018-ban lehetőséget lát valamilyen népfront jellegű összefogásban a kormányzás közelébe kerülni. Egyelőre a magyar demokratikus ellenzék egy része húzza a száját, néhányan ennél konkrétabbak és kikosarazzák a „cuki” vagy „ciki” Gábort. Némileg csökkenti döntésük jelentőségét, hogy nem csak a kis magyar neonácikkal, de senki mással sem akarnak együttműködni.

Ez utóbbi egyébként – szemben az általános vélekedéssel – nem bűn, mondhatnám teljesen normális viselkedés, főleg demokratikus országokban, de még Magyarországon is, amely ma már nem csak nem demokratikus, de országnak is egyre rongyabb, mert vannak akik – az ellenzéki összefogás jegyében – készek lennének nácikkal is szövetségre lépni.

A történelemben mindenre van példa és annak az ellenkezőjére is. A pragmatikus megközelítés alapján akár össze is lehetne fogni az egyik ellenséggel a másik legyőzésére és utána az átmeneti és fölöslegessé vált szövetségest ki lehet nyírni. Vagy legalábbis meg lehet próbálni. Van ebben némi kockázat, mondjuk mindjárt az, hogy esetleg ezzel az átmeneti, pragmatikus szövetséggel annyira megerősítjük a pozícióját, hogy aztán nem lehet majd bírni vele. Elvi alapon vizsgálva egy ilyen összefogást, a kép sokkal egyértelműbb. Szó sem lehet róla.

A demokráciában hívő, tisztességes emberek nem árulnak közös gyékényen Vonákkal és hasonlókkal, nem csak mert tisztában vannak annak veszélyével, de azért sem, mert vagy demokrata vagyok, vagy Vona szövetségese, a kettő nem megy és akkor még nem beszéltünk a Jobbik rasszizmusáról és antiszemitizmusáról, ami egyenként is elég ok lenne, hogy ne nyújtsunk kezet sem az elnöküknek sem a párt visszataszító tagságának.

Ne felejtse senki, hogy indokoltak a kétségek, vajon Vona tényleg azt gondolja a Fideszről, amit mond, hiszen nem olyan régen még úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a Jobbik programját hajtja végre, és Orbán Viktor már régen a Jobbik tagja, csak nem tud róla. Akkor most mi ez a nagy kriticizmus a Fidesszel szemben?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.