2017. november 11., szombat

SEBESTYÉN ESZTER: AMIKOR AZ ÁLLAM DIKTÁLJA AZ ERŐSZAKOT, AZ DIKTATÚRA - LIGET- ÉS JOGÁLLAM-VÉDŐK (1. RÉSZ)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SEBESTYÉN ESZTER
2017.11.11.


Békés tüntetők 30 fős csoportjára 300 rendőrt vezényeltek ki 2016. július 6-án, olyan feszültséget okozva ezzel, hogy tömegek jelentek meg a kis csoport mellett. Amikor a rendőrség akciója olyan reakciót váltott ki a megrémült,és így– később – dühödt tömegből, hogy viselkedésük, amit a mindennapi életben talán kirívónak lehetne tartani, de törvénytelen karhatalmi presszióra adott reakcióként, bejelentett tüntetésen teljesen természetesnek mondható. A tömegből fél év – bírói engedélyhez kötött – adatgyűjtés után, kiizzadtak 9 bűnelkövetőt, majd egy év után vádat is emeltek e Ligetvédők ellen.

Az elmúlt 7 évben szándékosan nem használtam a diktatúra kifejezést, mi több, meg is kritizáltam azokat, akik így tettek. Egyrészt, hogy ne hiteltelenítse az érdemi mondanivalót, másrészt, hogy ha az valóban bekövetkezik, ne legyen rá érzéketlen a befogadói idegrendszer. Hozzáállásom akkor változott meg, amikor két közigazgatási alkalmazottat be nem következett, feltételezett károkozásért ítélt el 2,5, ill. 3 év letöltendőre a Kúria.

A 9 Ligetvédő ügye azonban talán ennél is súlyosabb: születik egy feljelentés, majd – gombhoz kabátot – a vádirat szerint lett egy bírósági engedélyhez kötött adatgyűjtés, és a tömegből utólag kiválasztott 9 fő, akiket meggyanúsítanak kihívóan közösségellenes magatartással (bűncselekménnyel), később meg is vádolnak. Egy szinttel feljebb kerültünk a nem demokratikus skálán. Itt már nem az igazságszolgáltatás, hanem az erőszakszervezet és az őt felügyelő szerv kreált ügyet. Ez azt jelenti, hogy míg a két köztisztviselő esetében az igazságszolgáltatás autonómiája sérült, addig a 9 civil esetében a nyomozóhatóságé. Előbbi esetben még elemzői ízlés kérdése, hogy beszélhetünk-e diktatúráról. Utóbbi esetben azonban a karhatalom szintjén következett be az erőszak és a papírok erőből lenyomás eszközével történő „legyártása”. Amikor pedig az erőszakszervezet függetlensége sérül, az, ha még nem is diktatúra, mindenképpen annak entrée-ja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.