2017. november 11., szombat

MOST AKKOR ÖSSZEFOGÁS, EGYÜTTMŰKÖDÉS, KOORDINÁCIÓ VAGY EGYIK SEM KELL?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.11.


Rendet vágunk a lehetséges forgatókönyvek közt.

Két dolgot hallhatunk a magyar választópolgártól: “nekem mindegy, csak fogjanak már össze végre”, vagy pont az ellenkezőjét, “nem szabad az általam favorizált pártnak összefognia másokkal”. Pedig a pártok közötti választási együttműködések lehetősége ennél sokkal tágabb. A pártok sok különféle lehetőségről beszélnek a 2018-as választási együttműködés kapcsán. Most ezek között vágunk rendet.


Sokszor hallottuk bizonyos pártoktól, hogy minden egyéni körzetben egy ellenzéki jelöltnek kell szemben állnia a Fidesz jelöltjével. De miért mondják ezt?

A 2018-as választásokat is a választási törvény fogja meghatározni. Ennek alapján 199 képviselői mandátumot osztanak ki a választásokon leadott szavazatok alapján. Ebből 106 mandátumot úgynevezett egyéni körzetekben osztanak ki, míg 93-at a listás szavazatok alapján. Mindenkinek ehhez két szavazata is van. Egyrészt szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre a saját egyéni választó körzetében (EVK), másrészt pedig bármelyik párt listájára. Az egyéni körzetekben a győztes mindent visz, aki megkapja a legtöbb szavazatot, az lesz a képviselő, a többiek pedig kiesnek. Listán pedig egy bonyolult matematikai művelet, de nagyrészt a leadott szavazatok alapján, arányában (illetve ezt más szavazatok befolyásolják, lásd lent) osztják ki a mandátumoka
t...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.