2018. június 11., hétfő

HÁROM LENGYEL VÁROSBAN FOGLALTAK EGYETEMET A FELSŐOKTATÁSI REFORM ELLEN TILTAKOZÓ HALLGATÓK

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.06.11.


Múlt hétfő óta három lengyel egyetemen foglaltak el részlegeket hallgatók, több egyetemi város pedig szolidaritási megmozdulásokkal csatlakozott a foglalókhoz a lengyel kormánypárt átfogó felsőoktatási reformtervének benyújtását követően. A Jog és Igazságosság (PiS) reformja a kritikusok szerint csökkentené az egyetemek autonómiáját és az intézmények demokratikus jellegét, valamint még inkább elzárná az utat a vidéki és a szegényebb hallgatók előtt.

A Jarosław Gowin tudomány- és felsőoktatási miniszter és miniszterelnök-helyettes által jegyzett felsőoktatási reformról a héten szavaz a Szejm, ahol a kormánypárt kényelmes többséggel rendelkezik. Az oko.press összefoglalója szerint a törvény elsősorban az egyetemek autonómiáját és belső demokratikus modelljét csorbítaná jelentősen, és váltaná fel egy politikai kinevezett által vezetett, központi irányítású modellre. A lengyel egyetemek élén álló rektorokat hagyományosan a dékánok választják, akiket pedig az alsóbb szervezeti egységek választják meg.

A PiS által javasolt struktúrában a rektort az egyetemi polgárok helyett egy újonnan létrehozott intézmény, a többségében külső tagokból álló Egyetemi Tanács nevenzé ki, miközben például a dolgozói érdekképviseletet megfosztanák a súlyától.

A 2.0-s törvényként emlegetett reform egyben számos kisebb, regionális jelentőségű egyetem lefokozásával is járna. A kis egyetemek nagy részében ezen túl csak oktatást végeznének, a kutatási büdzsét elvennék tőlük, és doktori képzéseket sem tarthatnának.

A törvény ellen tiltakozó hallgatók egy csoportja hétfőn elfoglalta a varsói egyetem egyik reprezentatív részlegét, ahol a rektor irodája is található. A 30-50 diák azóta is foglalás alatt tartja a területet, éjszaka bent alszanak, nappal előadásokat, a foglalást támogató oktatók részvételével vitákat szerveznek az egyetem (kívánatos) működéséről.

A varsói hallgatókhoz a hét folyamán más városok egyetemi polgárai is csatlakoztak: Krakkóban és Łódźban szintén egyetemi részlegeket foglaltak el, Białystokban, Poznańban, Wrocławban, Szczecinben és Rzeszówban pedig szolidaritási tüntetéseket tartottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.