2018. június 11., hétfő

"AZ ENYÉM ALATT OTT VOLT AZ ELHUNYT FÉRJEM ALÁÍRÁSA IS" - ORSZÁGOSAN 111 BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT A VÁLASZTÁSI AJÁNLÁSOK HAMISÍTÁSA MIATT

ÁTLÁTSZÓ - VÁLASZTÁSI KAMPÁNY
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.06.11.


Miközben a GDPR miatt most magyar vállalkozások tízezrei pánikolnak, és naponta kérdezgetik az alkalmazottaikat, hogy “ugye semmilyen ügyfél személyes adatát nem tárolod az íróasztalodon?!”, addig a kamupártok még néhány héttel ezelőtt is úgy adták-vették a választók személyes adatait, mintha csak egy kiló kenyérért mentek volna le a boltba. Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint rengeteg csalás történhetett, országszerte összesen 111 büntetőeljárás indult emiatt. Megtudtuk azt is, hogy kik csalhattak, köztük van például az Iránytű Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Rend és Elszámoltatás Párt. De még az LMP-s Ungár Péter ajánlása miatt is feljelentést tett valaki a rendőrségen.

Egészen idáig csak sejteni lehetett, hogy mekkora mértékű csalások történtek az országban a választási ajánlások összegyűjtésekor, ma már viszont hivatalos adatok is vannak arról, hogy a jelenség nem csak néhány embert, illetve választókerületet érintett.

A kamupártok célja az aláírások másolásával az volt, hogy valós támogatók híján is képesek legyenek egyéni jelölteket állítani, hiszen ezt az állam busásan megfizeti: egy képviselő-jelölt után 1 millió forint járt, ráadásul, ha sikerült 27 jelöltet összecsalni legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor már országos listát is állíthattak, ami még több ingyen pénzt jelent, ebben az esetben további 153 millió forintot kaptak kampányolni.

A trükközés annyira széleskörű volt, hogy áprilisban a választók méteres hosszúságú szavazólapokon voltak kénytelenek kikeresni azt az egy valódi pártot, akire le akarták adni a szavazatunkat. A voksolás előtt csak az Átlátszónak több mint 30 ovasónk jelezte, hogy lemásolták a személyes adatait: hiába csak egy (valódi) pártnak írt alá, a szignója (a címével és az anyja nevével együtt) számtalan más ajánlóíven is szerepelt.

Őket most újra megkerestük, hogy megtudjuk, mi lett a feljelentésük sorsa. Mindannyian arról számoltak be, hogy a rendőrség már meghallgatta őket az ügyben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.