2018. augusztus 18., szombat

JÓL SZEREPELNEK A BERNIE-TÁBOR JELÖLTJEI AZ ŐSZI VÁLASZTÁSOK HAJRÁJÁBAN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.08.18.


Nemrégiben a magyar sajtón is végigpörgött, hogy Alexandria Ocasio-Cortez személyében egy magát demokratikus szocialistaként meghatározó fiatal jelöltje nyerte meg a Demokrata Párt képviselő-jelöltségét New York egyik körzetében. Ocasio-Cortez egy nehézsúlyú demokratát ütött ki a nyeregből, Joe Crowleyt, aki 1999 óta, vagyis majdnem húsz éve tagja az amerikai Képviselőháznak.

A fiatal, latina politikus meglepetésszerű győzelme ráirányította a figyelmet a két nagy amerikai párt egyikén, a Demokrata Párton belüli folyamatokra, pontosabban arra, hogy a Bernie Sanders nevével fémjelzett baloldali irányvonal egyre nagyobb súlyra tesz szert a centrista-liberális irányultságú fősodorral szemben.

Bernie Sanders évtizedek óta következetesen képviseli az önmaga által „demokratikus szocializmusként” meghatározott irányvonalát, de jelentősége igazán a 2016-os elnökválasztási kampányban és Donald Trump győzelme után nőtt meg, amikor rengeteg amerikai állampolgár döbbent rá a hagyományos demokrata elit irányvesztettségére és korruptságára.

Ugyan a demokrata előválasztáson alulmaradt Hillary Clintonnal szemben, de Sanders arra használta az elmúlt két évet, hogy tömegmozgalmat építsen, amely megreformálná, balra húzná a pártot, és új, autentikusabb politikusokat hozna helyzetbe.
És itt érkezünk meg 2018-hoz. November 6-án az USA-ban ún. „félidős választásokra” (midterm elections) kerül sor:

ezen a napon újraválasztják a Szenátus harmadát, illetve a Képviselőház egészét. Emellett 39 államban és szövetségi területen kormányzót is választanak, valamit rengeteg állami és helyi szintű választásra is sor kerül.

Most zajlanak – és egészen szeptember középéig tartanak – azok az előválasztások, amelyek eldöntik majd, a két nagy párt kit is indít egy-egy egyéni képviselői választókerületben, vagy épp egy-egy szenátusi és kormányzói pozícióért. A sandersista demokratáknak tehát ezeken az előválasztásokon kell bizonyítaniuk erejüket.

És bizonyítottak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.