2018. augusztus 8., szerda

ÖNKORMÁNYZATI TANÁCSADÓK ORSZÁGSZERTE: VAN, AKI INGYEN, MÁS 800 EZERÉRT DOLGOZIK

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.08.08.


A 23 megyei jogú város 53 (fő)tanácsadót alkalmaz, havonta összesen 21 millió forintot meghaladó összegért. Vagyis fejenként átlag bruttó 400 ezret vihetnek haza (plusz cafetéria, egyebek). Sőt van, aki ennek a dupláját, de van olyan is, aki ingyen dolgozik. Mindez a Zoom.hu közérdekű adatigénylése nyomán a megyei jogú városoktól kapott válaszokból derült ki.

Már 20 éve, 1998-tól lehetővé teszi a köztisztviselői törvény, hogy az önkormányzatok tanácsadói illetve főtanácsadói munkaköröket hozzanak létre – ezzel élnek is. A (fő)tanácsadók egy részénél ez a megbízás nem csak eseti jellegű döntéstámogatást jelent, hanem rendszeres, napi munkavégzést, mivel gyakran (fő)tanácsadóként foglalkoztatnak a helyhatóságok kabinet- és titkárságvezetőket, sokszor sajtósokat is.
A törvény engedi, élnek is vele

A 23 megyei jogú város közül hét, vagyis tízből három egyáltalán nem alkalmaz ilyen tanácsadót: Salgótarján, Sopron, Eger, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém és Dunaújváros a tőlük kapott válasz alapján nem költ ilyesmire.

A legolcsóbban Érden oldották meg a tanácsadók alkalmazását: ingyen, társadalmi munkában dolgoznak.

A Pest megyei Érd – amely az egyetlen olyan magyarországi város, ami egy megye legnagyobb városaként nem megyeszékhely – fideszes polgármestere, T. Mészáros András válasza szerint náluk 5 polgármesteri (fő)tanácsadó is lehetne, de csak három ilyen poszt van betöltve. A sajtófőnök és a két kommunikációs referens nem kap díjazást, viszont jár nekik évi 200 ezer forint cafeteria és korlátlan mobiltelefon-használat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.