2017. július 8., szombat

TRUMP KAMUZOTT, AMIKOR NÉVLEG A NYUGATI ÉRTÉKEK VÉDELMÉBEN LÉPETT FEL VARSÓBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.07.08.


- Európában sokan azt fontolgatják, mikor és miként nyújtsák be a számlát a teljesen eltévelyedett magyar és lengyel kormánynak.

- Még igencsak korai volna búcsút inteni az európai populizmusnak - állítja a szakértő.
- Szíjjártó az orosz kártyára tesz gázügyben, Orbán az amerikai opciót is nyitva tartja.
Bloomberg

A kommentár szerint kamu volt mindaz, amit az amerikai elnök Varsóban a nyugati értékekről hirdetett, mert ő nem védi, hanem éppen ellenkezőleg: aláássa ezeket az értékeket. Ami a házigazdát illeti, a mai Lengyelország távol került kultúrájától, hitétől és hagyományaitól. A katolikus püspököt tesznek Ferenc pápa szavaira és a politikai vezetők idegengyűlölő retorikáját szajkózzák. A kormány pedig az egyre inkább tekintélyelvű Magyarországot utánozza, amikor lecsap az igazságszolgáltatásra, a médiára és az ellenzéki pártokra. Orbán Viktor maga a török despota, Erdogan buzgó híve, nyíltan dicsőíti az illiberális demokráciát és gúnyolódik a nyugathoz kapcsolódó demokratikus értékeken. Európában sokak számára az a kérdés, hogy mikor és hogyan büntessék meg e két félrecsúszott uniós tagállamot, amiért azok támadják a civil társadalmat.

Trump is nekiment azoknak az értékeknek, amiket a legtöbb ember nagyra becsül. Egyébiránt gyakran belülről és nem kívülről gyengülnek meg azok a közösségek, amelyek egy ellenséggel szembeni félelemre és bizalmatlanságra épülnek. És amióta az USA illegális háborúkkal, kínzással, Guantanamóval, valamint agresszív megfigyeléssel reagált szeptember 11-re, azóta jó pár európai megkérdőjelezi, hogy létezett-e a nyugat a totalitárius, kommunista kelettel szemben. Ezek a kételyek valószínűleg megmaradtak Trump gyászos varsói beszéde után, amelyhez a lengyel felsőbbrendűség etnicista-rasszista hívei adták a közönséget. Már nincs értelme keleti vagy nyugati értékekről szövegelni.

Guardian

Európában ugyan az utóbbi hónapokban több jelentős győzelmet arattak a politikai közép erői, de a populizmus még messze nem halott. Erre figyelmeztet a kérdéskör egyik elismert nemzetközi szakértője. Cus Mudde, aki a Georgetown-i Egyetemen tanít, kiemeli, hogy a populista pártok jobban szerepelnek a választásokon, mint bármikor, a 2. világháború óta. Kormányon vannak a többi közt Magyarországon, Szlovákiában, Finnországban és Görögországban, de Trump tiszta szívvel vette át egynémely tanácsadójának ez irányú meggyőződését. Vagyis a nyugati demokráciának immár része a populizmus és ez feltehetőleg így is marad még jó ideig. A szakember öt jellemzőt állított fel a populizmus bemutatására:
Lehet jobb- és baloldali, sőt még centrista is, a lényeg, hogy valamennyinél szembe áll az „igazi nép” és a korrupt elit.
Elutasítja a fennálló rendet, de nem demokráciaellenes, ám ellenzi a liberális demokrácia jó pár alkotóelemét.Legyőzéséhez világossá kell tenni, hogy a mostani rendszer mindenkinek jó, mert egy nap b árki kisebbségbe kerülhet.
A populizmus a liberális hegemónia végét jelzi.
A populisták gyakran tesznek fel jogos kérdéseket, csak éppen a válaszaik rosszak. A liberális demokratáknak kell meghatározniuk saját politikai programjukat és foglalkozniuk kell minden kérdéssel, így azokkal is, amelyeket a populiták vetnek fel.
A populizmus erejét legnagyobb részt a liberális demokraták akciói határozzák meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.