2018. február 23., péntek

AZ IDE KÜLDÖTT PÉNZRŐL, MEG ÁLTALÁBAN EURÓPA JÖVŐJÉRŐL VITÁZIK PÉNTEKEN ORBÁN, MERKEL, MACRON ÉS A TÖBBIEK

444
Szerző: MAGYARI PÉTER

2018.02.23.


Informális EU-csúcsot tartanak pénteken Brüsszelben, ami azt jelenti, hogy minden ország vezetője ott lesz, kivéve Theresa May brit miniszterelnököt. May azért nem lehet ott, mert az EU jövőjéről tanácskoznak majd, arról az időszakról, amikor a hivatalos menetrend szerint Nagy-Britannia már nem lesz az unió tagja. 

Az már más kérdés, hogy egyáltalán nem látszik még a Brexit reális menetendje, és olyan anyagok szivárogtak ki a napokban, ami alapján már Londonban sem gondolják komolyan a gyors távozást.

Két fontos témát beszélnek meg pénteken a kormány- és államfők:
  • Milyen legyen a 2020 utáni költségvetés?
  • Milyen szabályok szerint tartsák a 2019-es EP-választásokat, és hogyan válasszák meg az Európai Bizottság tagjait és elnökét?

Még több pénzt, feltételek nélkül

Az új költségvetéssel kapcsolatban a fenti közcímben foglaltuk össze a magyar kormány álláspontját. Vannak viszont akik mást akarnak.

Az első probléma, hogy a britek évi 12-13 milliárd eurót raktak be az EU költségvetésébe, ők voltak az egyik legnagyobb befizetők, és ez az összeg a következő költségvetésből hiányozni fog. Közben a tagállamok azt sürgetik, hogy kutatásra, határvédelemre, hadiiparra és más, eddig a közös kasszából alig finanszírozott dolgokra is menjen EU-s pénz. Vagyis kevesebből kellene többet költeni, ami nem lehetséges.

Az EU költségvetéséből most a legtöbb pénzt az agrártámogatásokra és a kohéziós támogatásokra költenek, utóbbiak azok az úgynevezett EU-s pénzek, amelyekből Magyarországra is rengeteg jött 2004 óta. A magyar kormány ragaszkodna ahhoz, hogy az eddigi juttatások ezután is járjanak.

Az Európai Bizottság sem akarna kisebb költségvetést, a mostani 1 százalékról 1,1 százalékra emelné a GNI-arányos tagdíjat. A magyar kormány egyenesen 1,2 százalékot javasol, az Európai Parlament költségvetési bizottsága pedig 1,3 százalékot.

Magyarország jól járna minden emeléssel, mert hiába fizetne maga is többet, a teljes torta a jóval nagyobb befizetők miatt még sokkal nagyobb lenne, és mivel Magyarország az egyik legnagyobb felvevője a kohéziós támogatásoknak, ezért minden emelés tiszta nyereséget jelentene számára.

Viszont vannak országok, amelyek nem akarnak az eddiginél többet fizetni. Ezek hangadója Ausztria, amelynek új jobboldali kormánya nem akarja, hogy a britek kiesésével elveszett pénzt a nettó befizetők dobják össze.

A pénteki csúcsra a bizottság különböző forgatókönyvekkel készült, megmutatva, milyen feladatokhoz mekkora költségvetés kellene. Választaniuk kellene a tagállamoknak először célokat, és utána elfogadni a hozzájuk rendelt költségvetési keretet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.