2019. július 22., hétfő

TERJED A KÜLFÖLDI HITELKÁRTYÁZÁS - EGYRE DRÁGÁBBAK A PLASZTIKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.22.


Egyre többet használják külföldön bankkártyájukat a magyarok, aminek részben az az oka, hogy a szolgáltatók a betéti helyett több országban ragaszkodnak a hitelplasztikhoz. A kártyás költségek közben egyre nőnek.

A nyaralók közül mind többen szembesülnek azzal, hogy szállásfoglaláskor vagy autóbérlés esetében elvárás a hitelkártya. Valójában az elfogadó nem tehet különbséget aközött, hogy debit vagy credit kártyáról van szó, sőt nem is képes erre (a hétköznapi szóhasználatban nem egy országban minden bankkártyát credit cardnak neveznek).

Van azonban egy ok, amiért a hitelkártyák a preferáltak. Korábban több olyan történetről is írtunk, amikor például szobafoglaláskor hatalmas summát fogtak le (ez nem terhelés, hanem „csak” zárolás, vagyis a pénz megvan, csak éppen nem férhet hozzá a számlabirtokos) a kártya mögötti számláról. A zárolás célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása ellen, illetve az esetleg okozott károk megtérítése érdekében. Nem egyszer fordul azonban elő, hogy ezt a „letétet” a fizetés után sem oldják fel. Az ilyen gondok (egyetlen szolgáltató sem szeret hosszasan a reklamációkkal foglalkozni) könnyen kivédhetők, ha a zárolás egy hitelkeretből történik.

A hitelkeretből zárolást nagy eséllyel észre sem veszi a kártyabirtokos. Külön költsége sincs, hiszen nem tényleges hitelfelvételről van szó. Előfordulhat persze így is gond. Hiszen – mint arról szintén értesültünk – a nyaralás költségét a magyar családok nem egyszer a hitelkeretet is beszámítva tervezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.