2020. március 4., szerda

HŰSÉGES KUTYUSKÁNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Róza néni
2020.03.04.


Adós maradtam (már ha magamra vállalok bármi adósságot egy ilyenre) a hűséges fidesz kutyus egyik kommentjére, de nem azért mert kifogytam az érvekből, hanem mert a mondandóm nem igazán férhetett bele egy válaszkommentbe. Lehet, hogy a többség számára unalmas lesz, de azért megpróbálok első sorban érthető érveket felsorakoztatni a kutyustól megszokottan csupán belinkelt cikk helyett vagy mellett. Így szólt a roppant értelmes és meggyőző, csak saját maga által lájkolt komment, ennél a cikknél:

Te közgazdász is vagy, vagy mifene? Miért nem hallgatsz a sztárközgazdászra, Thomas Pikketyre? Tessék, itt vannak a számai, lehet kezdeni a meghajlást és abbahagyni az értetlenkedést!

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20180121_a_sztarkozgazdasz_kiszamolta_hogy_tobb_profit_megy_ki_magyarorszagrol_nyugatra_mint_amennyi_unios_tamogatas_visszajon_thomas_piketty_a_makronomnak

Mifene?!

Hát igaz, hogy nem vagyok sztárközgazdász, csak sztár…. ööö, akarom mondani, hogy csak egy szerény mezei közgazdász. Viszont örülök, hogy felhívtad a figyelmemet Thomas Pikettyre. És meg is hajlok előtte, hogy milyen alapos, komplex munkát végezhetett, összerakva valamilyen számokból azokat a grafikonokat, amiket a cikkben láthatunk és eljutva azokra a következtetésekre, amikre jutott. Tényleg örülök, hogy végre látok valamit számszerűsítve is arról a sokat szajkózott vélekedésről, hogy mi amúgy sokkal kevesebbet kapunk az Uniótól, mint amennyit kivittek a nyugati országok. Ugyanakkor, ha nem lennék szkeptikus, akkor nem én lennék a Róza néni.

Kezdem azzal, hogy lehet ugyan, hogy a kettő egybeesik, mármint az EU és a Nyugat, de ha nem, akkor máris tetten érhető egy csúsztatás és így az adatok nem összehasonlíthatók. Vagyis az, hogy bejött hozzánk a GDP 4%-a az Uniótól, míg kiment 7,2% a nyugati országokba vagy külföldre. És ebben a kontextusban sehol nem EU-t említ. De fogadjuk el, hogy mindkét adat Magyarország és az EU viszonylatában keletkezett. És lépjünk tovább.

Az idézett cikkben 2010-2016 időszakról van szó, míg én a 2004-2019 időszakban befolyt uniós támogatásokból indultam ki. Tehát a vizsgált időszakok sem összehasonlíthatók. Tudjuk ugye, almát körtéhez hasonlítani…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.