2020. december 1., kedd

MI ÁLL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS EGYHÁZI KÉZBE VALÓ ÁTJÁTSZÁSA MÖGÖTT?

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.12.01.


Igencsak sokatmondó, hogy az Orbán kormány egyházpolitikai felfogása szerint, az egyházak és az állam szétválasztása nem jelentheti az egyházak és a társadalom elválasztását. Ezért a jelen nagy feladatát már nem a kettéválasztásban, hanem az egyházak valódi együttműködésének és egymást segítésének biztosításában látják. Ennek fényében nem is olyan elképzelhetetlen az a kormányzati törekvés, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. S, bár a tanárképzés a tudományegyetemeken maradna, a legújabb hírek szerint a tanító- és óvodapedagógusokat képző helyek közül több is egyházi fenntartásba kerülhet. Arról, hogy mindennek mi állhat a hátterében, és mit jelenthet mindez a magyar oktatásra nézve, Trencsényi Lászlóval, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökével beszélgettünk.


A kormány kifejezett szándéka, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. Mi állhat a kormányzati szándék a hátterében? Anyagi vagy szellemi „újratervezés”?

-–Többféle feltételezésünk lehet, hiszen magyarázat nincs. Lehet, hogy a kormányfő ideológiai „súgói” (ugyan fundamentalista, de mégiscsak farizeus keresztények) úgy gondolják, hogy e lépéssel a „keresztény Magyarország” (avagy „Mária országa” ) ideálképe beteljesülhet, hiszen, a „néphez” legközelebbi értelmiségi csoport válik világnézetileg elkötelezetté és ellenőrzötté. Megjegyzem, hogy a propagandában eddig csak a „bevett” keresztény egyházak jelentek meg potenciális átvevőként. Elképzelhető az is, hogy jó alkalom lehet a tisztogatásra, a világi képzők modern pedagógián felnőtt, s azt közvetítő – jobbára szakmailag, s nem pedig világnézetileg elkötelezett – értelmiségi csoportok (tanszékek munkatársai) „kivezethetők” a felsőoktatásból. És nem elképzelhetetlen az a vakhit sem, mely szerint a NER „népe” ezt várja, akkor pedig a „konzervatív”, jobboldali választók megnyerésére jó eszköz lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.