2021. november 15., hétfő

„FELCSÚTI” HITELEK: MÉSZÁROS-BANKOK ÖNTIK A PÉNZT TIBORCZ EXKLUZÍV PROJEKTJEIBE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.11.15.


Bár a kormányfő vejének papíron nincs olyan érdekeltsége, amelybe ömlenének az állami források, mégsem apad ki soha a kasszája. Sőt: az elmúlt egy évben megduplázta exkluzív ingatlanjai, hoteljei számát. A kisgömböcprojekt Tiborcz Istvánék Marbellára költözésével sem állt le, és feltűnő, hogy az üzletember majd’ mindig a legnagyobb magyar közpénz-felhasználókba botlik a piacon. Vagy tőlük vesz, vagy nekik értékesít épületeket, esetleg épp együtt hasznosítanak egy-egy palotát – most épp Jászai Gellérttel közös budai villáját vettük észre. Tiborcz legjelentősebb partnere természetesen Mészáros Lőrinc, aki amellett, hogy szállodákat ad át neki, bankjai révén kölcsönökkel is elhalmozza. A 60 milliárd forintos adósságállományának 92 százaléka „felcsúti” hitelekből áll.


Amíg az ország az ellenzéki előválasztásra és utózöngéire figyelt (magunk is megénekeltük a DK-s offshore-ügyet, vagy legutóbb a Városháza-témát), a kormánypárti karaván azért haladt tovább a maga útján. Ennek egyik leglátványosabb jelensége, hogy a Mészáros Lőrinc turisztikai divíziójaként jegyzett Hunguest Zrt. váratlanul megszabadult három hegyvidéki egységtől: egy mátraházai „lifestyle” szállótól és két ausztriai síhoteltől. Melyek aztán a Tiborcz István birtokolta BDPST Group portfoliójába, azaz a miniszterelnök családi zónájába kerültek. Ugyanezen időszakban a kormányfő veje szerzett még egy belpesti, Dorottya utcai szállodát (kőhajításnyi távolságra saját, Dorothea brand alatt futó Vörösmarty téri óriáshotel-beruházásától), továbbá megvette a Szabadság térre tekintő volt Iberostar-szállót (amely viszont a szintén hozzá tartozó Adria-palotától van néhány lépésnyire). És ha már átmenetileg úgyis Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is lett hirtelen egy négycsillagos intézménye.

A gyors vagyonösszevonás és pénzköltés különösen a 2020-as „eseménytelenség” fényében tűnik már-már pánikszerűnek – legalábbis így a parlamenti választások közeledtével. Tavaly mindössze a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub fejlesztési területe, illetve – mint most észrevettük – egy hatszobás, 309 négyzetméteres, budai, zöldmáli luxuslakás szállt át a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-re. Ennyiről legalábbis biztosan tudunk. Ami az utóbbi társásházi ingatlanszerzést illeti, különös tranzakcióról van szó: az épület másik két, jóval kisebb albetétje ugyanis nem másé, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere informatikai-telekommunikációs beszállítójáé, privatizátoráé, Jászai Gellérté. (A 4iG Nyrt. nevű tőzsdei szupervállalatot jegyző üzletembernek ráadásul ez a hivatalos lakcíme is.)

A zöldmáli sztoriban persze lényegét tekintve semmi újszerű nincs: az államközeli bizniszekből papíron kimaradó Tiborcz István szinte állandó ingatlanpiaci partnere a közpénz-tízmilliárdokra érdemesült „nemzeti nagytőkének”. A miniszterelnök veje például a WHB-csoportot ellenőrző Paár Attilával is használ közösen egy ügyesen privatizált palotát (amely most butikhotelként működik az Andrássy úton). De adott már el impozáns lakóépületet a budai Orbán-hegyen a Fidesz-hátország másik ismert alakjának, Nyerges Zsoltnak, továbbá a kormányzat bejáratott autópálya-építője, Szíjj László is segítette Tiborczék forrásszerzését egy visegrádi hotel gáláns megvásárlásával, majd a NER új üstököse, a Bayer Construct építőipari cég főalakja, Balázs Attila csatlakozott az „udvarhoz”.

Tiborcz István legjelentősebb ingatlanfelhajtója és banki támasza persze Mészáros Lőrinc. A már említett három hegyvidéki hotel mostani átadásának előjátékaként a felcsúti „kolléga” elsőként Tokaj-Hegyalja ékességét, az Andrássy Kúriát származtatta át a BDPST-nek. Az igazi „hazaszolgálat” persze az, hogy a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) szinte számolatlanul öntik a kölcsönpénzt a Tiborcz-cégeknek. Miként az alábbi összeállításunkból kiderül, a cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől. A tetemes összeg láttán megkérdeztük Tiborcz Istvánt, meddig tartja eladósíthatónak a cégcsoportját, illetve lát-e esélyt arra, hogy ezt a gyarapodó kölcsöntömeget valaha visszafizeti? A nevében válaszoló kommunikációs ügynökség leszögezte: „A BDPST Group stratégiai célja, hogy a magyarországi és nemzetközi piacon egy egyedi, megkülönböztető szállodaportfolióval jelen lévő, fontos piaci szereplő legyen. Ezt a célt szolgálják az elmúlt időszakban bejelentett akvizíciók, így a spanyolországi Los Alcazaresben megvásárolt tengerparti hotel, a két ausztriai síszálloda, valamint a Budapest belvárosában megvásárolt D8 hotel és a korábban az Iberostar által üzemeltetett butikszálloda is. A cégcsoport itthon és külföldön egyaránt keresi a további terjeszkedési lehetőségeket. Az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását – a szektorban megszokott gyakorlatnak megfelelően –saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítja, a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tudunk további részleteket közölni.”

A lényeg tehát annyi, hogy ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.