2017. október 11., szerda

PUCZI BÉLA MINDANNYIUNK HŐSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.11.


Puczi Béla a cigányság és a magyarság egyik olyan hőse, aki méltatlanul a feledés homályába merült. Talán ez így is maradt volna, ha pár nappal ezelőtt a Nemzetközi Roma Nap keretében, nem az járta volna be a teljes magyar sajtót, hogy a nevével fémjelzett emléktábla Nyugati-pályaudvari kihelyezését elutasította a MÁV vezetése. Olyan döntés volt ez, mely – még ha talán szerintük törvényileg meg is magyarázható – méltatlan volt mind Puczi Béla, mind a cigányság marosvásárhelyi hőstettének emlékéhez. Olyan döntés volt ez, melyért mindenki aki részt vett a döntésben szégyellheti magát. Puczi Béla – valamint több száz társa – hős volt, ekképp illene hát megemlékezni róluk. Egyike volt azoknak, aki önzetlenül, saját életét kockáztatva védte meg magyarok tucatjait.

Az 1990-es marosvásárhelyi események sokunk számára jól ismertek, azonban, azokról a hős cigányokról, akik akkor a magyarok védelmére keltek ritkán emlékezünk meg. Azokról a cigányokról, akik önzetlenül védték csapdába esett magyarok tucatjait a felhergelt, leitatott románokkal szemben. Sokan már nem élnek közülük, mint ahogy Puczi Béla sem, így ezzel az emléktáblával „halhatatlanná” tehettük volna, ha már éltében ennek pont az ellenkezőjéről tettünk tanúbizonyságot.

A marosvásárhelyi véres felkelés egyes részletei a mai napig tisztázatlanok, vagy legalábbis kétes információkra alapozottak, azonban az egyértelműsíthető, hogy a felhergelt és leitatott román falusiak kaszákkal és kapákkal felszerelkezve rárontottak a Marosvásárhely főterén összegyűlt magyar tömegre. Az pedig hogy az összecsapásoknak „mindössze” 5 halálos áldozata volt, nem a csodának, hanem a magyarok segítségére siető cigányok százainak, valamint háborús veterán székelyeknek köszönhető. Ők voltak azok, akik egy nemzetként, egy közös ügyért összefogva, emberek tucatjait mentették meg a biztos haláltól. Ők voltak annak a márciusi estének a névtelen hősei, akiket minden tisztelet megilletne.

Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!

Ezzel a felkiáltással sietett a bajba jutott magyarok segítségére Puczi Béla és társai, hogy aztán két órával később elűzzék a térről az utolsó feldühödött románt is. Itt azonban még nem ért véget a történet. Napokkal az összecsapás után a rendőrség elhurcolta Puczi Bélát és társait, hogy aztán napokon keresztül kínozzák őket a börtön falai között. Egyik társuk az életével fizetett a románokkal szemben elkövetett hőstettéért. Halálát a büntetésként rá mért kegyetlen ütések sorozata okozta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.