2017. október 11., szerda

UKRAJNAI HÁLÓZAT SZÁLLÍTJA AZ EURÓPAI FEGYVEREKET AZ EMBARGÓ ALATT ÁLLÓ AFRIKAI ÉS KÖZEL-KELETI ORSZÁGOKBA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: GRAHAM STACK
2017.10.11.


Egy fegyverexporttal foglalkozó ukrán állami cég, az Ukrinmas 2015-ben és 2016-ban ugandai és burundi ügyfelekkel kötött szerződést 59 kétéltű páncélozott járőrkocsi eladásáról. Első ránézésre az ügylet tipikus: az ukrán fegyverkereskedelem virágzik Afrikában, ahol sok ország nem tud nyugati gyártóktól fegyvereket vásárolni, mivel azokat félnek tőle, hogy az eladott fegyverek konfliktuszónákban kötnek ki. Ukrajna pedig, amely nem tagja az Európai Uniónak, készséggel tölti be a piaci rést. Csak egy a bökkenő: az ugandai és burundi ügyfeleknek eladott járművek nem Ukrajnából származtak, hanem az Európai Unióból, tárta fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Kiszivárgott dokumentumokból derült ki, hogy a 4,1 millió dollár értékű járműveket Lengyelországban vásárolták meg – egy uniós tagállamban, amelyre az EU szigorú fegyverexport-szabályai vonatkoznak. A járműveket alkatrészekként küldték Ukrajnába, majd negyvenötöt az Egyesült Arab Emírségeken keresztül Kelet-Afrikába exportáltak. Akárcsak a pénzmosásnál, ahol a kétes eredetű pénz számláról számlára vándorol, a járműveket is „átmosták” , hogy ne legyen világos, honnan, hogyan, és hová kerültek.

Ez az ügylet csak egy példája a kiterjedt „fegyvermosási” rendszernek. Az OCCRP által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogyan tették az ukrán hatóságok és vállalatok az országot kulcsfontosságú csomóponttá abban a hálózatban, amely szovjet típusú fegyvereket juttat el Európából Afrikába és a Közel-Keletre.

Ezeknek a fegyvereknek jelentős hányada EU-tagországokból származik.


A több mint ezer oldalnyi iratanyag a Techimpexhez, egy magántulajdonban levő ukrán céghez, illetve egy hozzá köthető, Nagy-Britanniában bejegyzett közvetítő céghez, az S-Profithoz kapcsolódik. A Techimpex katonai felszereléseket értékesít, javít és korszerűsít. Az OCCRP által elemzett iratanyag 2014 és 2016 között keletkezett és szerződéseket, levelezést, pénzügyi információkat és megrendeléseket is tartalmaz. Az OCCPR elemzése szerint a Techimpex legalább 26 fegyverkereskedelmi szerződést kötött a 2015-2016-os időszakban, összesen 29,5 millió dollár értékben. Ezeknek a dollármillióknak egy részét a cég a fegyvermosdatási ügyleteken nyerte.

Az exporthálózat alapja egy kiskapu az ukrajnai szabályozásban, amely lehetővé teszi, hogy a fegyverek eredete és rendeltetése eltűnjön a dokumentumokból, amikor a fegyverek országhatárokat lépnek át...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.