2017. november 18., szombat

MIÉRT VAN RENDBEN, HOGY CIVIL SZERVEZETEK NEM TÁMOGATJÁK A MOMENTUM NÉPSZAVAZÁSÁT?

MÉRCE
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2017.11.17.


Furcsa dilemmába kerültek a civil szervezetek a Momentum civil szervezetek melletti népszavazási akciója kapcsán. Ha támogatják, bajt okozhatnak maguknak, ha nem, akkor is. A kisebb rosszat lehetett csak választani, és szerintem ez sikerült is, de a döntésről megjelent szövegből ez messze nem egyértelmű. Ezért leírnám kicsit részletesebben, hogy miért gondolom helyesnek a távolmaradást.

Előzetesen leszögezem, hogy a Momentumnak és a civileknek is kellemetlen helyzet talán elkerülhető lett volna, ha a Momentum előzetesen megkérdezi a civilek véleményét. Ugyanis akkor az alábbi aggályokat tudták volna mérlegelni, és talán nem állnak bele ebbe a népszavazási kezdeményezésbe. Nem tették meg, így a civileket kész helyzet elé állították. Az alábbi gondolatok hangsúlyozottan nem az összes civil, és nem is valamelyik szervezet álláspontját tükrözik, hanem kizárólag a sajátomat (amelynek kialakításában természetesen része volt annak, hogy sokak érveit ismerem, a sajátom ezek valamilyen elegye).
Nézzük a dolog politikai részét. Nota bene: gyűjtöttem mínusz 10 fokban aláírást a Nolimpia kampányban és ügyvédként ingyen képviseltem a pártot egy közérdekű adatperben. Ezzel együtt Jámbor András cikkét teljesen meggyőzőnek tartom arról, hogy a Momentum mostani akciója politikailag hibás, és különösen rossz szerepet ró a civilekre, idézem:
„Ha a civil szervezetek be akarnak szállni az aláírásgyűjtésbe, akkor a Momentum mögé kell beállniuk. Lényegében egy kisebb pártpolitikai állásfoglalásra vannak kényszerítve, amiben két lehetőség van. Az egyik a párt támogatása, és ezzel pártfüggetlenségük feladása, a másik viszont saját ügyük feladása. Ez pedig két rossz választás.”
Ez alapján szerintem ha politikai szinten mérlegelnek, akkor nem kell támogatniuk az akciót. Hiszen távolmaradás esetén a saját ügyüket a népszavazás kapcsán adják csak fel, egyéb frontokon küzdenek, nyílt kiállás és támogatás esetén pedig a baráti és nem baráti politikai tér is úgy értékelhetné, hogy a civilek szövetséget kötöttek egy politikai párttal („beálltak mögé”). Persze egy civil szervezet esetén a politikai szempontok mérlegelése nem lehet döntő szempont, de van súlya annak, hogy a saját döntéseiknek – legalábbis az általános percepciót tekintve, és kormányzati környezetben, a hatalom részéről várható reakciókra tekintettel – milyen következményei lehetnek. Aki civilként nem vett részt az elmúlt pár év úthengerszerű kormányzati kampánya által generált többletmunkában, annak nehéz elképzelni, hogy az milyen terhet jelent a civil szervezetek munkatársainak, akik 25 évig ilyet nem tapasztaltak a hatalom részéről. Márpedig egy népszavazási kampány olyan politikai tér, amiben a civilek eleve nem járatosak. Nem kevés muníciót adna a kormánypártnak a civilek elleni hadjáratban egy politikai párt által kezdeményezett népszavazás nyilvános támogatása.
De ez önmagában nem elég érv, ezért mennék tovább. A Momentum sem látszik, hogy tudná: mi van, ha sikerül összeszedni a 200.000 aláírást és mi van, ha nem?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.