2017. november 18., szombat

TÍZ SVÉD SZOKÁS, AMIT ÁTVEHETNÉNK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Claire
2017.11.18.


Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk...

Lagom avagy mértéktartás

A „lagom” kifejezést (vagy inkább életszemléletet) talán úgy lehetne legjobban visszaadni, hogy az a skandináv visszafogottság, mértéktartás maga, az „éppen megfelelő mennyiség”.

A „Lagom är bäst” egy népszerű svéd mondás, körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy az „elég pont olyan jó, mint egy lakoma”, ami szerintem elég jól visszaadja a lényeget.

A lagom esetében is igaz persze, hogy „csak módjával” (ez már voltaképpen az enfarkába harapó kígyó esete valahol), de kétségtelen, hogy egy kis visszafogottság sosem árt, legyen az vásárlás, online vita (khmmmm…), vagy az élet hasonló vagy akár még ennél is fontosabb dolgai.

A lagom tehát az elfogadott középút: a túl kevés vagy a túl sok egyaránt rossz, amit határátkelőként nagyon fontos megérteni és elfogadni, ráadásul ez a dicséretekre is vonatkozik, amivel a svédek egyébként meglehetősen szűkmarkúan bánnak. Ne várd egy svédtől, hogy áradozzon rólad. Ha azt hallod, hogy „lagom”, akkor megnyugodhatsz, hogy megfelelően teljesítesz.

„Két évtized svédországi élet után ma már ösztönösen tudom, a legtöbb esetben mi számít elfogadhatónak, például a munkahelyi meetingeken való részvétel esetében, mennyit kell előre tervezni bármilyen program elindításához, és egyes helyzetekben miből és mennyit kell felszolgálni. Nem mindig választom a lagomot, de ez ma már tudatos döntés a részemről” – olvashattátok egy korábbi posztban Anne vallomását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.