2018. november 22., csütörtök

AMIKOR A MUNKÁLTATÓ BERÁNGAT A SZABADSÁGRÓL - DE MÉGIS MIKOR TEHETI MEG?

MUNKAÜGY ÉRTHETŐEN BLOG
Szerző: HORVÁTH ZSOLT
2018.11.22.


Gőzerővel közeledünk az év végéhez, és úgy gondolom, hogy ez a legtöbb munkáltatónak és munkavállalónak egy igen húzós időszak. Mindenki szeretné teljesíteni az éves tervszámokat, lezárni a még folyamatban lévő ügyeket, hogy az ünnepek alatt minél több idő jusson a családra és a pihenésre. Jellemzően ilyenkor többen mennek szabadságra főleg, hogy az ünnep- és az áthelyezett munkanapoknak köszönhetően viszonylag könnyű egy hosszabb időszakot néhány nap szabadsággal megoldani.

OK, de a mi a helyzet akkor, ha a munkáltatónk megszakítja a megkezdett szabadságot?


Most biztosan sokan azt mondják, hogy ezt nem teheti meg. Van egy rossz hírem: megteheti! Persze ennek szigorú szabályai vannak. Nézzük meg, hogy mik ezek!

Először is tisztázzunk néhány nagyon fontos alapszabályt: a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - adja ki! A munkavállaló csupán 7 munkanap szabadsággal rendelkezik, melyet a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja. Ráadásul a munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Ez így igen szigorúnak hangzik, és valóban az is, de azért nem árt tudni, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. És természetesen tilos a joggal való visszaélés! Tehát azért mégsem tehet meg mindent a munkáltató...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.