2018. november 22., csütörtök

JOBB ELLÁTÁS CSAK AKKOR LESZ, HA KEVESEBB KÓRHÁZAT TARTUNK FEL

444.HU
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2018.11.22.


A Magyar Kórházszövetség megtalálta a sürgősségi ellátás problémakörének megoldását. Azt javasolták, hogy csökkentsék a sürgősségi ellátóhelyek számát és a gaz sürgősségi orvosok részére vezessenek be bérplafont, hiszen 7500 és 13 000 forint között keresnek óránként.

Mint nyilatkozták, 107 tagintézményükből 41 nyújt sürgősségi ellátást, és a 41-ből 32 helyen van kisebb-nagyobb probléma.

Valóban igen komoly ellátási problémák vannak, azonban ez legkevésbé sem a sürgősségi osztályok, sokkal inkább az egészségügy jelenlegi állapotával magyarázható: mind az alapellátás, mind a szakellátás elégtelensége, a diagnosztikai, szakorvosi várólisták hosszúsága miatt a betegek a lehető legkisebb ellenállás felé mozdulnak, és megjelennek a sürgősségi osztályon. Hiszen máshol hónapokat kellene várniuk csak a diagnózisra, itt pedig megkerülhetik a rendszert.

És az összeomlófélben levő magyar egészségügyben, ha valaki gyógyulni akar, akkor meg is kell kerülnie. A helyzet bonyolultságát csak fokozza, hogy a sürgősségire zúduló betegeket, vizsgálat és diagnózis után nehéz továbbküldeni a területi ellátásra, mert ott vagy a szociális okból ott fekvő, vagy a vastag borítékot adó beteg foglalja az aktív ágyat. (A sürgősségi problémáiról és a megoldásokról itt és itt és itt írtam. ) Amit még az is erősen tetéz, hogy Magyarországon valahogy ragaszkodunk ahhoz, hogy minden buszmegállóban legyen egy kórház, így az egyébként is kevés szakembert sikerül jól szétszórni az országban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.