2021. február 1., hétfő

HEAL EDINA: A NŐKET A KARRIERLÉPCSŐ MINDEN EGYES PONTJÁN DISZKRIMINÁCIÓ ÉRI

INDEX
Szerző: HERCSEL ADÉL
2021.02.01.


Az Index egy héttel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Nők és férfiak Magyarországon című közelmúltbeli kutatása alapján indított sorozatot. A tényeket bemutató nyitó cikkből kiderült, hogy a magyar nők tanulás terén egy ideje lehagyják a férfiakat, ugyanakkor a tudományos és szakmai előmenetelben mindez egyelőre kevésbé tetten érhető. Vagyis máig bőven adódnak problémák itthon is az esélyegyenlőséggel.

A sorozat második részében az Index a számok hátteréről készített interjút Heal Edinával, aki mint a legbefolyásosabb, egyben legtapasztaltabb magyar üzletasszonyok egyike, többek között nyolc éven át vezette a Google Magyarországot. Mindezek mellett Heal Edina szívén viseli a nemek közti egyenlőség ügyét, ezért is alapította a ma már több mint 300 tagot számláló, a nők szakmai előmenetelét segítő Egyenlítő Alapítványt 2013-ban

Ma több nő végez a hazai egyetemeken, mint férfi. Ehhez képest az Egyenlítő Alapítvány is arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon a nagyvállalatok vezetésében a nők aránya csupán 17 százalék. Miért?

Heal Edina: Ráadásul ez jó ideje nem csak Magyarországon van így, hanem egyenesen világtendenciáról beszélhetünk. Sőt, a nők jellemzően a főiskolákon, egyetemeken jobb eredményekkel is végeznek. Ez nem semmi eredmény, ha belegondolunk, hogy először egy királyi rendelettel 1895-ben engedélyezték, hogy a nők itthon is tanuljanak egyetemen. Nem volt ez olyan régen, kicsivel több mint száz éve. Többek között ezzel szoktam érvelni, amikor sokan megkérdőjeleznek, hogy miért küzdök a nők egyenjogúságáért, mondván, még legalább kétszáz év, mire a nők fizetése beéri a férfiakét. Én viszont optimista vagyok, mert az említett példa is azt mutatja, hogy viszonylag hamar lehet eredményeket elérni a területen, csak sokunknak sokat kell érte dolgozni.

Ön mivel magyarázza, hogy hiába magasabban iskolázottak, képzettek, mint a férfiak, a nők jóval kisebb arányban jelennek meg a hazai munkaerőpiacon? Vagy épp eltűnnek?

Többek között azért van ez így, mert a nőket a karrierlépcső minden egyes pontján diszkrimináció éri. Itt most nem feltétlenül direkt rosszindulat vezérelte, akaratlagos hátrányos megkülönböztetésről beszélünk. Jóval nagyobb baj, hogy sokszor pont tudattalanul történik, és maguk a nők is nemegyszer alkalmazzák egymással szemben. Mivel az agyunk alapvetően túlélésre van behuzalozva, ennek fontos eleme, hogy nőként és férfiként is az ismerős dolgokat kedveljük, az ismeretlentől óvjuk magunkat. Mivel a történelem folyamán többnyire a férfiak szerezték meg a hatalmat, hozzászoktunk, hogy a férfi dolgozik, sikeres a munkájában, a férfi vezeti a céget, az országot stb. Ezért a női vezető idegennek, természetellenesnek tűnik. Rizikót hordoz magában, hogy a nőt nevezzük ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.