2021. március 31., szerda

HEGYEKBEN ÁLL A LÉLEGEZTETŐGÉP A RAKTÁRBAN, DE MÉG ÉRKEZNEK ÚJABBAK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2021.03.31.


Van, aki támogatást bukna, ha a raktárban porosodó gépekből venne. Igaz, a darabár most sokkal olcsóbb, mint amikor a külügy fürkészei vették százával, ezrével a lélegeztetőket.


Magyarország világbajnok a lélegezetőgép-importban és a beszerzési árban is – ez már nyáron, a 444 cikkei nyomán világossá vált. 16 ezer gépet rendelt az állam központilag, ami durván a nyolcszorosa annak a mennyiségnek, aminek a működtetéséhez szakképzett személyzet áll rendelkezésre. A kikért szerződések alapján a bevásárlás összesen úgy 300 milliárd forintot vitt el. A G7 összesítése szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 26,7 milliárdot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig a június végéig megérkezett 12 ezer gépre 237,7 milliárdot költött el. Ami az egységárat illeti, a kórházellátó 10,8 milliós, a külügy 20 millió forint körüli darabáron szerződött.

Ugyanakkor egy sor cég jól keresett az üzlettel, ráadásul mindjárt a szerződés aláírása után, mert a vészhelyzetben előrefizetéssel ment az akció. A tőzsdén jegyzett OTT One Nyrt. például tavaly november végén azt jelenthette, hogy a 2020. január-szeptemberi árbevétele több mint 11,1 milliárd forintra, 2019 azonos időszakához képest a hatszorosára emelkedett. „Az árbevétel alakulásában jelentős faktorként jelent meg az idei év első felében előtérbe került, egészségügyi eszközökhöz kapcsolódó tevékenység” – utalt a vállalkozás az állammal kötött 12 milliárdos bizniszre.

A portyázó cégek által beszerzett rengeteg lélegeztetőgép nagy részét fel sem szerelték, raktárra volt szükség a tárolásukra további uniós és hazai közpénzből, és a kormány egyelőre túladni sem tud rajtuk, ezért jobb híján kisebb tételeket ajándékoz el, nemrég például Ugandát segítette meg. Az OTT One Nyrt.-vel egyébként márciusban szerződött a külügy ötszáz, áprilisban a kórházellátó több száz gépre, és a jelek szerint ezek sem kerültek rögtön a kórházakba. November végén azt közölte a cég, hogy „az év hátralévő időszakában tervezetten megtörténik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére beszerzett, mintegy háromszáz darab lélegeztetőgép átadása, amelynek eredménye várhatóan még a 2020-as üzleti év során realizálódni fog”.

A világraszóló központi raktárkészlet ellenére nincs vége a lélegeztetőgépek szállításának, léteznek újabb, egyéni megrendelések is. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, március elején szerződött a Debreceni Egyetem négy darab lélegeztetőgép szállítására. Az üzletet a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, ez egyike azoknak a szerencsés cégeknek, amelyek a nagy állami fürkészésben is részt vehettek. Ezúttal azonban más volt az ár: a négy gépért összesen nettó 16,3 millió forintot fizetett az egyetem. Mint a hírt elsőként közlő napi.hu kiszámolta, ez azt jelenti, hogy negyedáron teljesítette a debreceni megrendelést a kft. az állami bevásárlás átlagához képest. A Hoge a G7 által közölt táblázatban egyébként a kórházellátó listáján kétszer 200 darab géppel szerepelt, a többséghez képest mérsékelt, 5,5 millió forintos egységárral...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.