2021. augusztus 11., szerda

ÉRTÉKEK MENTÉN, TÉNYEKET TISZTELVE – 20 ÉVES A POLITICAL CAPITAL

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.08.03.


Magánügy is lehetne, hogy idén húszévesek leszünk. Azért nem (csak) az, mert a mi két évtizedünk arról a Magyarországról – és megkockáztatjuk, arról a világról – is sokat elárul, amelyet elemeztünk és elemzünk. A környezetünk rengeteget, a munkánkat vezérlő értékek semmit sem változtak: elkötelezettség a parlamentáris demokrácia, a piacgazdaság, az euroatlanti orientáció, az emberi jogok mellett. Húsz éve még banálisan konszenzuálisnak számítottak ezek az értékek Magyarországon, ma sajnos már sok szempontból antitézisei a hivatalos politikának. Persze két évtized alatt mindenki sokat változik, így a mi munkánk, fókuszunk, szerepfelfogásunk is módosult. A tények tisztelete azonban állandó: nincs az a meggyőződés vagy érdek, ami igazolhatóvá tenné számunkra a valóság torzítását és manipulációját. A következő hetekben történetünknek azokat a témáit, vitáit elevenítjük fel, gondoljuk tovább, amelyek 2021-ben is érvényes mondanivalóval bírnak – itt, a honlapunkon, a podcastcsatornánkon és közösségimédia-felületeinken.


„Nem a ti dolgotok megmondani, hogy valami helyes-e vagy sem” – emelték mutatóujjukat vagy tárták szét karjukat sokan az elmúlt húsz év során, amikor a Political Capital értékei mentén kezdeményezően lépett fel. Sokszor hallottuk: „a ti dolgotok a pártoktól és értékektől független elemzés”. Ezzel szemben mi a kezdetektől azt az álláspontot képviseltük, hogy

pártfüggetlenség létezik, értékmentesség nem.


Értékválasztásunk mindig világos volt, de ez sem írta felül soha a tények tiszteletét. Sosem voltunk a „vágyteljesítő elemzések” hívei, akár a nyilvánosságnak, akár ügyfeleinknek dolgoztunk. Az adatok, számok ritkán mutatnak fekete-fehér képet, és az elemző feladatához a mi értelmezésünk szerint hozzátartozik a – sokak számára – kellemetlen igazságok kimondása is. Ha viszont egy agytröszt a politikai propagandagépezet részévé válik, azzal egyrészt becsapja a közönséget, másrészt feladja legnagyobb értékét: az intellektuális önállóságot.

Ezt a függetlenséget igenis meg lehet őrizni akkor is, ha egy intézet hivatalos vagy politikai szervezetekkel is dolgozik – ami természetes, hiszen senki sem légüres térben tevékenykedik. Nem titok, az első években a Political Capital is kereste a kényes egyensúlyt a nyilvánosságnak szánt politikai elemzés és a politikai szereplőknek nyújtott tanácsadás között. Ha nem is hibátlanul, de az elemzői munka integritását mindvégig megőrizve telt el ez az időszak. Többek között ezekről a dilemmákról is önálló beszélgetést szervezünk a közeljövőben.

De nem csak emiatt nehéz mindig megfelelni a következetesség követelményének. Ez talán egyértelművé válik, ha elmagyarázzuk, mikor és miért álltunk bele különböző ügyekbe, ami talán trendszetterré is tett minket egy-egy területen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.