2022. február 8., kedd

ORBÁN KORAI ÉLETE

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2022.02.08.


Egész életünkben sokat beszélgettünk a politikáról. Hiába, mi ketten ilyenek vagyunk, homo politicusok, a régi időkben is ilyenek voltunk, a rendszerváltás idején is, mindig. Hajnalig nyomtuk. A gyerekeink szerint túl sokat is, mintha a politika valami olyasmi lenne, amibe nincs beleszólásunk. Ha nem foglalkozol a politikával, akkor majd a politika foglalkozik veled – idéztem egyszer nekik, sőt, mostanában egyre gyakrabban, mert úgy látom, hogy a politika Magyarországon már ott van, a magánéletünkben. Már a hálószobában is. Kivel alszol? Férfival vagy nővel? Már ez is politikai téma. A kormányfő, akit a magyarok – vitatható – többséggel, de hatalomba szavaztak, szélsőjobboldali egyesülésről tárgyalt Varsóban és Madridban, és még büszke is rá, nem, ez az a politika, amivel foglalkozni kell.


Emlékek jönnek elő, a történelmi jobboldali mozgalmakról, amelyek szintén így kezdődtek, tanácskozásokkal, és pontosan tudjuk, mi lett a végük.

Vannak más emlékek is, de azok sajnos, lassan elvesznek a mindennapi, járványos idők forgatagában. Hogy választ keressünk a mai kérdésekre, nem árt visszamenni a múltba. Egy ismerősöm tanácsára ezért vettem újra kézbe Rényi Pál Dániel „Győzelmi kényszer” című, tavaly nyáron kiadott könyvét, ami Orbán gyerekkorától kezdve kíséri életének fontosabb motívumait. A vonaton kezdtem olvasni Kelenföldnél, és a szöveg annyira lebilincselt, hogy majdnem elfelejtettem Füreden leszállni. Nagyon komoly tanulság ez az olvasmány, talán a legátfogóbban és legmélyebben vizsgálja nemzeti vezetőnk természetét. Világosan kiderül belőle, hogy Orbánt egész életében a hatalomvágy, és ahogyan a címben is olvasható, a győzelmi kényszer – sőt, továbbmegyek, a totális győzni akarás – mozgatta, ez pedig végzetes, ha valaki politikai pályára megy. Ma már nyilvánvaló, hogy Orbánnak nem volt ideológiája, nem érdekelte a társadalom felemelése vagy a gazdaság korszerűsítése, egyúttal megmagyarázza elkötelezettségét a diktatórikus vezetési stílushoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.