2022. április 27., szerda

SOK MENEKÜLT, SOK PÉNZ – HALLGAT ÉS VÁLOGAT AZ ORBÁN-KORMÁNY, MILYEN CIVILEKNEK AD AZ EU ÁLTAL KÜLDÖTT 100 MILLIÁRD FORINTBÓL

NÉPSZAVA
Szerzők: GULYÁS ERIKA, SZALAI ANNA
2022.04.27.


Noha bő 100 milliárdos uniós támogatást kap az Orbán-kormány az ukrán menekültkrízis kezelésére, kérdéses, kapnak-e ebből civilek is. A kabinet ráadásul megválogatja hogy az Ukrajnából érkezők támogatói közül kinek ad: Iványi Gábor testvérközössége például krízis idején sem számíthat könnyen ellentételezésre.


Magyarország akár már napokon belül hozzájuthat – egyes hírek szerint az első részleteit már meg is kapta – annak a mintegy 100 milliárd forintos uniós támogatásnak, amelyet az EU az Ukrajnából érkező menekültek ellátására fordított kiadások megtérítésére ad. Mivel a krízis első heteiben civilek, segélyszervezetek végezték el a munka jelentős részét – jobbára ők segítették a határon átlépőket, a fővárosi pályaudvarokra érkezőket étellel, itallal, orvosi ellátással, fuvarozással, szállással – arra voltunk kíváncsiak, nekik juttat-e az uniós támogatásból a kabinet.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e ezt a kormány két nap alatt sem válaszolt a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség. Megkerestünk több olyan civil szervezetet is, amelyek jelentős részt vállaltak a menekültek ellátásában. Ahol válaszoltak, azt mondták, őket nem kereste meg a kormány, nem tudnak arról, hogy kapnának pénzt ebből az uniós keretből. Ezt közölte az Ökumenikus Segélyszervezet, a Menedék Egyesület, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége. Több segélyszervezet, így például a Migration Aid, a Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem válaszolt a megkeresésünkre eddig.

Abban, hogy több segélyszervezet nem válaszol, szerepet játszhat az óvatosság is. A kormány ugyanis más forrásokból ad ugyan pénzt, de az eddigi tapasztalatok alapján megválogatja, ki kaphat segítséget, hogy segíthessen.

Március első napjaiban például 3 milliárd forintot osztottak szét a Karitatív Tanács tagjainak, vagyis a legnagyobb – zömében egyházi – hazai segélyszervezeteknek. Az önkormányzatok éjszakánként 4 ezer forintot kapnak minden elszállásolt menekült után, a 20 főnél több embert elszállásoló és a védelmi bizottságokkal szerződést kötő szállásadók pedig egyedi támogatást igényelhetnek.

Ugyanakkor eddig csak a Visegrádi Alap írt ki pályázatot civil szervezeteknek és önkormányzatoknak a menekültek egy-egy konkrét csoportjáért végzett munkájuk segítésére, a pályázat május 1-ig érhető el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.