2022. április 27., szerda

GYERMEKVÉDELMI LÁZBAN ÉG AZ AMERIKAI JOBBOLDAL IS – DE OTT ENNEK TÉNYLEG TÉTJE VAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.04.27.


Nemcsak nálunk téma, hogy „védjük meg az iskolásokat az LMBTQ-lobbitól”: Amerikát a magyarhoz hasonló floridai gyermekvédelmi törvény tartja lázban. A különbség: a tengerentúlon valóban jelen van az oktatásban a genderidentitás-ideológia, sőt, sok helyütt a szülők tudta nélkül eshetnek át a nemváltás első állomásán a gyerekek. A szülői jogok az amerikai belpolitika aduászává válhatnak, és mivel a Fidesz láthatóan eredményesen használja a nyugati kultúrharcos témákat, a vita itthon sem közömbös.


„Orbán Viktor képes arra, amire az elavult angol-amerikai konzervativizmus nem: megvédeni azt a társadalmi intézményt, amelyre leginkább szükség van: a családot” – írta néhány hete a Wall Street Journal hasábjain Rod Dreher, a magyar miniszterelnököt nagy becsben tartó amerikai író. Eközben Jordan Klepper, a nemrég hazánkban járt progresszív humorista elrettentő példaként festette fel az „az LMBTQ közösséget démonizáló” Orbán képét. De mégis miért lett téma a magyar kormányfő Amerikában?

Nos, azért, mert Ron DeSantis, a 21 milliós Florida republikánus kormányzója március végén aláírta a „szülői jogok az oktatásban (Parental Rights in Education) című jogszabályt, amelyet a fősodratú média az ellenzők által ráaggatott címként használva „Ne mondd ki, hogy meleg!” (Don’t Say Gay) törvényként emleget.

A jogszabály megtiltja a szexuális orientáció és a genderidentitás tárgyalását a negyedik évfolyamig, valamint azt a gyakorlatot, hogy a szülők értesítése nélkül hozzanak a tanuló mentális, érzelmi és testi jólétét befolyásoló döntéseket. A gyermekvédelmi hullám nem áll meg Florida határainál: több mint tizenkét másik állam kezdett hasonló törvényhozási folyamatba Arizonától Iowáig, Ohiótól Georgiáig.

Annak sulykolása, hogy a gyerekek nevelése a szülők kizárólagos joga, illetve a gyerekkori nemváltás népszerűsítésének tiltása, valóban közös elem a magyar „gyermekvédelmi” törvény és népszavazás, valamint az amerikai jogszabály között. Mégis elsietett következtetés lenne készpénznek venni azt a magyar sajtóban is megjelent értelmezést, hogy DeSantis Orbán Viktor kottájából játszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.