2022. október 19., szerda

FELÉLTÉK A VÁLASZTÁSI PÉNZT A MAGYAROK, EGYES ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSÁVAL MÁR KÉPTELENEK TARTANI A LÉPÉST

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2022.10.19.


A mindennapi kiadásokra ment el az év elején a családoknak kiszórt milliárdok nagy része. A pluszjövedelem nélkül az egyes élelmiszerek – így például a tojás – hiperinflációt idéző drágulásával képtelenek lépést tartani a vásárlók.


A választások előtt kiszórt pluszpénzek kétharmadát már a nyár elejéig elköltötték az emberek: az extra bevételek javarészt mindennapi kiadásokra mentek el, vagyis a háztartások egyszerűen felélték azokat – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberi Inflációs jelentéséből. A kormány év eleji intézkedései összesen közel 1600 milliárd forint többletjövedelmet hoztak a háztartások konyhájára: a 13. havi nyugdíj 360 milliárd, a családoknak adott szja-visszatérítés 664 milliárd, a rendvédelmi dolgozóknak kifizetett egyszeri fegyverpénz 271 milliárd, a 25 év alatti fiatalok részleges adómentessége 67 milliárd, az ágazati béremelések 230 milliárd forinttal növelték a háztartások bevételeit az idei első félévben.

Az MNB ezeknek a pénzeknek a sorsát vizsgálta meg az online pénztárgép-adatok, illetve a korábbi saját, az szja-visszatérítés felhasználására vonatkozó felmérése tükrében. Ezek alapján az 1600 milliárd forintból a háztartások már az első félévben felhasználtak 1100 milliárdot. Bár korábban számos felmérés látott napvilágot arról, hogy például az szja-visszatérítést mi mindenbe fektetik majd be az emberek, az adatokból utólag az látszik, hogy az 1600 milliárd forint mindössze 4,4 százalékát - mintegy 100 milliárd forintot - fordították a családok hiteltörlesztésre, és 31,4 százalékát - mintegy 500 milliárd forintot - megtakarításaik növelésére. Utóbbi az MNB értékelése szerint is elmarad a korábbi várakozásoktól. Egyszeri, nagyobb kiadásra a pluszpénzek 27 százaléka – mintegy 400 milliárd forint – ment el, de mint az MNB megjegyezi: a rendelkezésre álló adatokból nem lehet különválasztani, hogy mennyit fordítottak a háztartások beruházásra, például új lakás vásárlására, és mennyit nagy összegű fogyasztásra, például nyaralásra.

A pluszjövedelem 37,4 százalékát – mintegy 600 milliárd forintot - költötték el a háztartások a mindennapi kiadásokra.

Ezen belül leginkább a kiskereskedelem és a vendéglátás részesült az extrajövedelmekből: a boltokban és az éttermekben költöttek el 400 milliárd forint pluszpénzt a családok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.