2018. november 14., szerda

A TITKOSÍTÁS VÉDI AZ ÁLLAMPOLGÁROKAT, AZ ÚJSÁGÍRÓKAT ÉS A DIKTÁTOROK ELLENZÉKÉT, DE A BŰNÖZŐKET IS

ÁTLÁTSZÓ / OCCRP
Szerző: ORGANIZED CRIME AND CORRUPTION REPORTING PROJECT
2018.11.14.


A kormányzati szervek egyre gyakrabban használják ki a digitális világ nyújtotta előnyöket, így természetesen a lakosság megfigyelésére is. Ez ellen az egyszerű állampolgárok és a bűnözők ugyanazzal a módszerre védekeznek: titkosítják üzeneteiket és legfontosabb személyes adataikat, dokumentumaikat. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a magánszféra védelme és a hatékony bűnüldözés között.

A kábítószerkereskedő szállítója elviszi a csomagot egy előre egyeztetett helyre. Szöveges üzenetben megerősítést kér a kereskedőtől, hogy a virtuális bitcoin-számlájára megérkezett-e a fizetség, aztán lepasszolja a drogokat. Az átvevő szintén szöveges üzenetben erősíti meg, hogy elutalta a vételárat, és hogy minden a terv szerint alakult, és átvette a csomagot.

Eközben a kábítószerkereskedőket rendőrök próbálják meg lehallgatni – de az elcsípett üzenetekben csak értelmetlen betűk és számok sokaságát látják.

Képzeljük el mindezt nagyban: a kereskedők több milliárd dolláros forgalmat bonyolító drogkartell tagjai. Akik pedig megfigyelik őket, három különböző nemzetállami titkosszolgálatnak dolgoznak, és már évek óta próbálják felszámolni a hálózatot.

Pontosan ez a történet játszódott le nemrég egy kanadai távközlési vállalat, a Phantom Secure segítségével, ami bűnözői csoportoknak adott el olyan speciális szoftverrel ellátott telefonokat, amivel a bűnözők ki tudták játszani a hatóságokat.

A cég Blackberry telefonkészülékeket módosított úgy, hogy az üzenetek csak olyan országokban (például Panamában vagy Hong Kongban) található szervereken haladjanak át, amelyek nem működödnek együtt külföldi bűnüldöző szervekkel.

A cég csak szigorú ajánlási rendszerben terjesztette a módosított telefonokat: minden új ügyfelet egy már meglévő ügyfélnek kellett ajánlania.

A cég képes volt távolról törölni egy telefon teljes tartalmát, ha az valamiért gyanússá vált – például ha azt gyanították, hogy a készüléket egy rendőrségi informátor használja.

Könnyű belátni, hogy ez a kifinomult technológia mennyire megkönnyíti a bűnözők dolgát akár nemzetközi szinten is, és hogy miért akarják a bűnüldöző szervek betiltani vagy legalábbis ellenőrizni a használatát.

Ám a Phantom Secure csupán az interneten ingyenesen elérhető technológiát használta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.