2020. június 3., szerda

SÚLYOS BONYODALMAKHOZ VEZETHET A PALKOVICS-KONTROLL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2020.06.03.


Kissé megszaladt a külföldi cégvásárlásokat miniszteri ámenhez kötő hazai rendelet. A jogszabály jelen formájában minden magyar székhelyű társaságot leértékel, és valójában azt is hazai miniszteri tudomásul vételhez köti, ha egy globális deal keretében venné át a Ford a Mercedest. Sőt, még az eszközeladásokat, vagy a finanszírozások egy részét is be kell jelenteni, és a bejelentésnek tétje is van. Kiskapuk ugyanakkor ezúttal is akadhatnak.

Kérdéseink vannak, válaszaink kevésbé. Nagyjából így viszonyul a hazai jogász és tanácsadói szakma a külföldi tulajdonszerzést bejelentésekhez és Palkovics László innovációs miniszter ámenjéhez kötő furcsa kormányrendelethez.

- van a külföldi tulajdonban álló, de magyar bejegyzésű társaságokkal? Ha Magyarországon ma a GE el szeretné adni az egyik cégét az Alstomnak, akkor ezt is csak engedéllyel teheti meg? És mi van akkor, ha a GE átcsoportosítana, és az egyik GE-cégtől a másik (szintén külföldi bejegyzésű) GE-cégnek adna el, vagyis csoporton belül csoportosítana át egy érdekeltséget?

- Ha egy nemzetközi deal keretében a Ford megvenné a Mercedest, akkor elképzelhető az, hogy a nagy globális tranzakció hazai részét megvétozza a miniszter, vagyis a magyar Mercedes-cég nem cserélhet gazdát? És ha a miniszter tilt, akkor annak mi a jögkövetkezménye, a magyar cég egyedül marad a Mercedesnél? De ha ő tokkal-vonóval eladta magát, akkor hova kerül a magyar leányvállalat?
- Hogy áll meg a nemzetközi befektetés-védelmi bíróságokon a magyar jogszabály? Ha bármely külföldi cég pert indít a magyar állam ellen mondván indokolatlan jogszabály-alkotásával alapjaiban csökkentette a magyar befektetések értékét, akkor lehet-e esélyünk?
Az Európai Unió négy alapvető szabadsága (áruk, tőke, szolgáltatások, személyek) szabad mozgása közül az egyik a tőke szabad áramlása. Ha ezt Magyarország rendeletben korlátozza, az nem ütközik az uniós jog alapelveivel?
- A rendelet a közvetett tulajdonszerzéseket is figyelné. Végre lesz egy magyar minisztérium, aki látja, hogy ki a magántőkealapok és a liechtensteini alapítványok haszonhúzója? Hogy lehet a nagymama-, az ükmama vállalatoknál bekövetkező tulajdonosváltozásokat itthonról követni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.