2017. július 24., hétfő

BARÁTKOZÁS A NEVELŐSZÜLŐNÉL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2017.07.24.


A titkos örökbefogadás folyamatában járunk. Már túl az illesztésen – a gyermek számára megkerestük a nyilvántartott, érvényes alkalmassági határozattal rendelkező, soron következő bejelentkezők közül azt, aki a legoptimálisabb lenne az illesztő team véleménye alapján a gyermek aktualizált személyiségvizsgálatában feltárt egyéni szükségleteinek minél teljesebb kielégítéséhez. Megtörtént a kiajánlás, megszületett a döntés az örökbe fogadni szándékozó családban, bólintottak, nyilatkoznak, tovább lépnének. Ők is szeretnék, pont ezt a gyermeket, ráfordulhat a csapat a célegyenesre. Megtörténnek a konkrét időpont egyeztetések, általában a nevelőszülő lakása a fő helyszín, elkezdődhet a személyes kapcsolat kialakítása.

Meddig tart maga a barátkoztatás? Az örökbefogadást megelőző barátkozás konkrét időtartama több tényező együttes játékán múlhat, az általánosan érvényes útmutatók és protokollok kidolgozása, az egységesítési törekvések rendre megtörnek az egyéni és a helyi sajátosságokon. A reális és realista elgondolások szerint a gyermek életkora, személyiségállapota, a leendő szülők lakóhelyének távolsága játssza a vezető szerepet abban, ki meddig és milyen előremutató, kapcsolati fejlődést implikáló ütemben barátkozik.

Mielőtt elhinnénk, hogy ez ilyen egyszerű, nyugodtan adjuk hozzá az általános bizonytalansági tényezőket minden irányból, hiszen a szakszolgálatok tevékenysége is emberi munkán, jellemen, tervezésen és elképzeléseken alapul, és pont úgy nincs két egyforma örökbefogadási tanácsadó, ahogy gyermekvédelmi gyám, pszichológus és nevelőszülő sincs kettő egyforma. Persze legtöbbször nem is sírdogálnánk az uniformizált megoldások és a betűről betűre országszerte megegyező iratsablonok után, megelégednénk azzal is, ha a sűrű elvándorlástól függetlenül a munkatársról munkatársra hagyományozódó eljárásmód nagy vonalakban emberséges, átlagos emberek részvételével kivitelezhető és viszonylagosan átlátható maradhatna.

A barátkozásra szokásosan javasolt időtartam a négy-öt naptól a két-három hétig terjed. Értelemszerűen az egészen kicsi gyermekek, csecsemők „barátkozása” rövidebb, néhány nap alatt a leendő anya és apa gondosan megnézi, gyakorolja és átveszi az alapvető gondozási tevékenységeket, itt sokkal kevésbé hangsúlyos, hogy a kicsi legalább egy odalátogatással (vagy a külföldi párok esetében az előre megküldött fényképalbum nézegetése során, a fotók alapján) valamilyen szinten megismerkedjen a jövendő lakhelyével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.