2024. április 27., szombat

HOL A FELELŐSSÉG? TÁRSADALMI LESZAKADÁS A GONDOSKODÁSPOLITIKA TÜKRÉBEN- XIII. SZÉCHENYI-EMLÉKEST, L. RITÓK NÓRA ELŐADÁSA (2024.04.11.)

MTA 1825 / XIII. SZÉCHENYI-EMLÉKEST
Szerző: MTA
2024.04.15." Azt szerettem volna megértetni, hogy az egyéni tudáshoz és képességhez, amivel valaki életstratégiát tud váltani, honnan és hogyan juthat hozzá valaki? Mi van, ha generációk óta nem kap ehhez egy család segítséget? Hogyan jelenik meg a döntési felelősség egy olyan embernél, aki az iskolarendszertől nem kap elég tudást és fejlesztést az alapkészségek tekintetében, a világlátásban, kommunikációban, életvezetési képességekben? Mi van, ha ehhez a család sem tud hozzáadni semmit? Csakugyan a sor végén van a felelősségvállalásban az a rendszer, aminek a feladata lenne (többek között az is), hogy esélyt adjon az élhető életstratégiákhoz mindenkinek? " (L. Ritók Nóra)


Lásd még: 


JÖN A LETELEPEDÉSI-PROGRAM UTÓDA: INGATLANÉRT KÍNÁL EU-VÍZUMOT A KORMÁNY

ATV / EGYENES BESZÉD
Szerző: ATV MAGYARORSZÁG
2024.04.26.Az Egyenes Beszéd vendége Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

KIJÖTT AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM RÉSZLETEINEK TERVEZETE: AKÁR 3,8 MILLIÓS IS LEHET A VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS

HVG
Szerző: BALLAI VINCE
2024.04.27.


Finomítottak az eddig ismert feltételeken, így már a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb vissza nem térítendő támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Sőt, esetükben akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást. A tervezet társadalmi egyeztetésére kevesebb mint két hét jut.


Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a várhatóan június 3-tól induló Otthonfelújítási Program részletes szabályainak tervezetét, amiben az eddig ismert feltételeket több lényeges ponton is módosították. A pontosan 108,24 milliárd keretösszegű támogatás révén közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi ház energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok.

Az eddig ismert, ebben a cikkben részletesen taglalt feltételeken már korábban is puhítottak, a legfontosabb újabb változtatások pedig a következők lesznek: 

- olyanok is hozzájuthatnak a legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka (399 840 forint), és vica versa:

- hiába lakik valaki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében, ha saját (és adóstársával közös) havi bruttója meghaladja a tavalyi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot –, akkor is csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, vagyis legfeljebb 2,5 millió forintot kap ingyen az államtól;

- azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet. Ha jól értelmezzük ez azt jelenti, hogy például

az a pályázó, aki jogosult a legmagasabb összegre, akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat, a legalacsonyabb támogatási kategóriába esők pedig akár 2,8 millió forintot is kaphatnak, ha elérik a 40 százalékos energiamegtakarítást...

A VEZÉR KIRINYÁLTA MAGÁT A CPAC HUNGARY-N

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2024.04.16.Megtartották a CPAC Hungary nevű konzervgyülit, ahol a vezér végre rendesen kirinyálhatta magát. Szánthó Miklós pedig egyesítette a woke-ozást a bolsizással.

PIKÓ A RÁDIÓ ÉPÜLETEIRŐL: EZT A LEX PÁZMÁNY ELRENDEZTE

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: SELMECI JÁNOS
2024.04.26.


A Kúria döntött; az önkormányzatoknak már nincs lehetőségük változtatási tilalmat elrendelni kiemelt állami beruházásoknál, ezt a Lex Pázmány elrendezte – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere. A másik ügyben, a Diószegi utcában pedig hiába láncolná oda magát a lebontandó épületekhez, ha az ott lakók megtévesztésből vagy más okból a kormánynak hisznek – tette hozzá.


A Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire elrendelt változtatási tilalmat, vagyis a VIII. kerületi önkormányzat ellen döntött. Arról kérdeztük Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét az Esti gyorsban, hogy mennyi mozgástere maradt a kerületnek.

Közölte: a helyzet már korábban eldőlt. Mint felidézte, a változtatási tilalmat decemberben szavazták meg nagy többséggel, utána a kormány – szokás szerint – beterjesztett egy törvénymódosítást, a Lex Pázmányt, amely elvette az önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy kiemelt állami beruházásnál változtatási tilalmat rendelhessenek el. A Kúria pedig azt a döntést hozta, hogy mivel közben született egy magasabb szintű jogszabály, nekik, azaz az önkormányzatnak kellett volna visszavonniuk a tilalmat, vagyis erre már nincs lehetőségük az önkormányzatoknak kiemelt kormányzati beruházásoknál, ezt a Lex Pázmány elrendezte.

Ha akarják, már holnap lebonthatják ezeket az épületeket? – kérdezte műsorvezetőnk, mire Pikó András azt válaszolta: igen, de most úgy tűnik, szüneteltetik a dolgot valószínűleg a kampány miatt. Könnyen lehet, hogy június 9., tehát a választás után felgyorsulnak az események. Valószínűleg ebben az ügyben az a mérvadó, hogy a kormány és a katolikus egyház nem tett le arról a szándékáról, hogy 2027 szeptemberében elinduljon a tanév a tervezett az új campuson, tehát kevés idejük van a bontásra és az építésre.

Mit tehet ilyenkor egy választott vezető a közösségéért? – hangzott el a kérdés az adásban. Pikó András azt mondta: egyébként az egyetemi fejlesztések Józsefvárosban hasznosak tudnak lenni, de ezeket nem felülről, rájuk oktrojálva kell meglépni, úgy illene elrendezni, hogy figyeljenek rájuk is. Ezt szerették volna elérni, de nem sikerült. Innentől kezdve az a kérdés, hogy mivel használ a polgármester a kerülete lakosainak – mondta.

Két különböző példát hozott fel, az egyik az említett Pázmány, az ott lakók féltik a házukat, a biztonságukat, nem akarnak elköltözni, ezt kell figyelembe vennie a polgármesternek. A másik ügyük a Diószegi utca, ott nagyon rossz körülmények között élnek emberek, és ugyan az önkormányzat adott nekik egy víziót, jövőképet arra, hogy három éven belül új lakásba költözhetnek Józsefvárosban vagy visszatérhetnek az ott felújított lakásukba, ha most megkérdezik őket, azt mondják, hogy „minél hamarabb”. „Magyarán, ha a kormánynak hisznek, és szerintem rosszul teszik”, akkor hiába láncolná oda magát a polgármester a lebontandó épületekhez. Neki arra kell figyelnie, hogy ezeket az embereket, akik vagy megtévesztésből, vagy más okból nehéz helyzetbe kerültek, mert a kormány nehéz helyzetbe hozta őket, hogyan tudja segíteni – fogalmazott a kerület vezetője.

„LEGUTÓBB A FIDESZRE SZAVAZTAM, DE MOST MAGYAR PÉTERRE FOGOK”

TELEX VIDEÓ
Szerző: SZILÁGYI MÁTÉ, CSORBA FÁBIÁN
2024.04.27.Ereszen lemászó, drogos fideszesekről beszélt Magyar Péter a péntek estére szervezett tüntetésén. A tüntetőket kérdeztük, hogy kire szavaznának, ha nem lenne Tisza Párt, illetve hogy mit szólnának, ha Magyar Péter baloldali lenne, ahogy ezt a kormány állítja. Volt olyan volt fideszes fiatal, akinek fontos volt a rezsicsökkentés, de amit az elmúlt években csinál a Fidesz, az már nem tetszik neki, és volt, aki szerint „még az ördög is jobb, mint az Orbán”.

A tüntetést percről percre is közvetítettük, ahol Magyar „minden eddiginél nagyobb” tüntetést hirdetett a választás előestéjére.

DISZNÓZSÍR

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.27.


Mint aztán kiderült, az a CPAC konferencia, amelyen Orbán hadat üzent a civilizációnak, és szégyenteljesnek nevezte az emberiség történelmének rajta kívül eső részét, egymilliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. Ez a NER-ben annyira nem tétel és összeg, hogy voltaképp nem is kellene felháborodnunk rajta, csupán azért idéztük meg, mert példa arra, hová teszi a maffia azt a pénzt, amiért mi verejtékeztünk. Ők meg homárt zabálnak rajta.

Nincs az úgy jól, hogy a komplett magyar költségvetés a Fidesz és Orbán házipénztára. Az Unió arra jött rá, hogy a burgenlandi traktorista pénzét is a fideszesek isszák el, ezért azt mondta, sztoj. Így oroszul, hogy jobban értsék a fiúk, akikről azt is megállapították, hogy orosz propagandát tolnak, de ezt is tudjuk, és ez ma mellékszál a mélázásunkban. Mert pénzzel indítottunk, és egyelőre azzal is folytatjuk a magyar abszurd mélyire igyekezvén.

Mivel ilyen milliárdos – s ennek sokszorosa – tételek ezerszám szerepelnek a ládafiában, bízvást mondhatjuk tehát, hogy a vérrel és verejtékkel megkeresett pénzünket vagy elszórják mindenféle értelmetlen szarságra, vagy pediglen ellopják. A kormányzásnak nevezett tevékenységük általában arra irányul, hogy a bevételeket maximalizálják, legszívesebben mindenkitől elszednének mindent, közben azonban rózsaszínű a látszatot kell kelteni.

Ha nincs pénze a magyar parasztnak, hogy a piac által diktált árakat megfizesse, akkor a multit, kisboltost, benzinkutast, akárkit hajszolják bele a veszteséges működésbe legtöbbször idióta szabályokkal, máskor fenyegetve, alaptörvénybe foglalva. Így, miközben egy alaptétel létezik, hogy az ellopható pénz mennyisége ne csökkenjen, ki lehet állni a színpadra mellet döngetni, hogy nekik Magyarország az első. Perszehogy, tőle lehet lopni zavartalanul.

Ez ilyen közgazdasági alapvetés volt a büdzséről, a móka és kacagás csak ezután következik. Vannak az életben szimbólumok, még csak ki sem kell találni őket. Bizonyára önökkel is szembe jött már a Facebookon az a kép – amelynek egy részletét föntebb meg is mutatjuk -, amelyen a Lidl disznózsírt kínál olivaolaj helyett, és nem azért, mert hülye volna, hanem, mert így tud megfelelni a Fidesz elébb vázolt indíttatású kretén szabályainak.

Ilyen ez a kötelező akcióztatás is, amellyel szintén hatalmi szóval írják elő a kereskedőknek, hogy olcsóbban adják a dolgokat, megspékelve a kormány dicséretével – mindenféle táblák, egyebek -. De van az úgy, hogy elfogy az akciós olivaolaj. Hogy ezért ne büntessék szarrá a boltost, helyettesítenie kell valamivel, a Lidl pedig ebben az esetben az „olajok, zsírok, margarinok termékkategóriában” kínjában ezt cselekedte.

Miközben a Lidlen röhögünk, voltaképp magunkon tesszük ezt, és elborzadunk azon a világon, amely ilyen abszurdba hajszolja bele a benne élőket és tevékenykedőket. A Lidl is például jobb híján cselekedte, amin mindenki eltelten vigyorog, de még az is lehet, hogy tudat alatt akart jópontot szerezni, ismerve az ország disznófejű nagyurának épp a disznóölések iránti óhatatlan vonzalmát. A végeredmény azonban mindenképp kiábrándító.

Mert ez a NER, és ez az életünk. Ez a szürreális világ. Mégis az a legszebb ebben a történetben, hogy mindeközben harsogja a kedves vezető ennek felsőbbrendűségét a sátáni nyugattal szemben azzal a csavarral, hogy mégis őket akarjuk utolérni évtizedek óta. Vagy, ha nem is akarjuk igazán, legalábbis ezzel hitegetnek minket, hogy befogják a pofánkat. Olivaolaj, disznózsír, seckojedno, a biciklilánc síkosítására mindkettő egyként alkalmas...