2024. május 1., szerda

VISSZANÉZÉS: CSOCSÓ, AVAGY ÉLJEN MÁJUS ELSEJE! (FILM, 2001)

BUDAPEST FILM
Rendező: KOLTAI RÓBERT
20012001-ben bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Nógrádi Gábor és Koltai Róbert forgatókönyve alapján Koltai Róbert rendezett és a főszerepet is ő alakítja. További fontosabb szerepekben Králik Attila, Máté Gábor, Gáspár Sándor, Kováts Adél és Stohl András látható. A produceri feladatokat Garami Gábor látta el, a film zenéjét Dés László szerezte. A film jeleneteit Dunaújvárosban,[1] illetve a pilisvörösvári vasútállomáson forgatták.
Rohamosan épülő szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv. Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben.

Az 1950-es években játszódó film egy orosz–testnevelés szakos tanár történetét meséli el, aki öntörvényűsége és szabad természete miatt folyamatosan bajba keveredik, miközben a párt egy május elsejei ünnepség megszervezésével bízza meg.

A 2000-es évek elején a film főszereplője, az idősödő Pék Zsolt visszatér a szocialista rendszerben Acélvárosnak nevezett szülővárosába, hogy részt vegyen tanára és barátja, Csomai Gusztáv, ismertebb becenevén Csocsó emléktáblájának felavatásán. Az ünnepséget egy hirtelen jött szélvihar szakítja meg, majd Zsolt egykori tornatanárnője, valamint gyermekkori naplója segítségével visszaemlékszik az 50 évvel korábban történt eseményekre, amikor tizenhárom éves általános iskolás volt.

1952-ben Acélváros iskolája is a majálisra készül, de a kezdő tornatanárnő képtelen fegyelmezni a gyerekeket. Zsolt édesapja, Pék Antal, a helyi párttitkár kihozza a börtönből gyerekkori barátját, az orosz-testnevelés szakos, mindig szabadszájú és életvidám tanárt, Csocsót. Ez ellen Gubinyi Dezső, a nyilasból lett ÁVH alezredes hevesen tiltakozik – Csocsót ő juttatta börtönbe egy rendszerellenes dal éneklése miatt. Szabadulása után Csocsó folyamatos kalamajkákba keveredik, melyet Pék Antal igyekszik elsimítani, miközben Gubinyi elvtárs is Csocsó nyomában van és próbál kompromittáló bizonyítékokat szerezni ellene. Visszatérő motívum, hogy Pék Antal apósa, Tata Tokajba akar szökni és Csocsó megy az idős férfi után, elhanyagolva pártfeladatait. Csocsó és Zsolt végül elviszi a vasútállomásra Tatát, hogy beteljesíthesse időskori álmát. Egy másik alkalommal Csocsónak tolmácsolnia kell egy orosz laktanyában, a Lenin születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, de szegényes orosz nyelvtudásával mulatságos, illetve kellemetlen perceket okoz az egybegyűlteknek.

A helyi focicsapat a közelgő meccsre készül, ahol a tét az NB I-be jutás. A csapat sztárja, Veréb Géza szerelmes Lidikébe, Gubinyi elvtárs tanárnő feleségébe, akit férje rendszeresen bántalmaz. Hamarosan titkos viszonyba is kezdenek, de Zsoltika szemtanúja lesz együttlétüknek. A meccsen Acélváros csapata győz, az azt követő gálán pedig Lidike megszökik Verébbel. A felesége miatt bánkódó részeg Gubinyit Csocsó próbálja vigasztalni és lebeszélni az öngyilkosságról. Gubinyi ezt azzal „hálálja meg”, hogy másnap letartóztattatja Csocsót (annak a lőfegyvernek a jogtalan birtoklásával megvádolva, amelyet beszámíthatatlan állapotban épp az alezredes bízott rá), de Pék elvtárs ismét megoldja az ügyet.

A május elsejei felvonulás jól indul, azonban egy váratlanul jött szélvihar tönkreteszi az ünnepséget. A megbomlott elméjű Gubinyi Csocsót okolja mindezért és fegyvert szegez rá, ám mielőtt lelőhetné, Csocsó léggömbök közé gabalyodik és felrepül az égbe. Zsoltika mégsem aggódik érte, mert tudja, hogy édesapja úgyis megint hazahozza majd.

ORBÁN NÉPMESÉK: AHOL A BŰNÖZŐK ALKOTJÁK A TÖRVÉNYT

ORBÁN NÉPMESÉK
ORBÁN PARÓDIA
2024.05.01.A mi jóságos és családbarát királyunk Fölújított itt mindent saját pénzén a közjóért. Lett itt munkahely, új városháza. Két posta nyílt. Az egyik a falu elején a másik a falu végin.


HORVÁTH GÁBOR | TRUMP-PER; ESZKALÁLÓDÓ DIÁKTÜNTETÉSEK AZ USA-BAN; A KAOTIKUS AFGANISZTÁNI KIVONULÁS

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2024.05.01.Trump a vádlottak padján, eszkalálódó diáktüntetések az USA-ban, és új fejlemények a kaotikus afganisztáni kivonulással kapcsolatban. Mindezekről Para-Kovács Imre Horváth Gábor külpolitikai újságíróval, a Népszava főszerkesztő-helyettesével beszélgetett a Reggeli Személy 2024. május 1-i adásában.

HÚSZ ÉVE AZ EU-BAN: MINTAGYEREKBŐL BEZZEGORSZÁG

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2024.05.01.


Magyarország húszéves EU-tagságának mérlege akkor is túlnyomórészt pozitív, ha a csatlakozáshoz fűződő várakozások egy része illúziónak bizonyult, bőven akadtak elpuskázott lehetőségek, és az unió fejlődési iránya sem feltétlenül találkozik a magyar igényekkel és elképzelésekkel.

Május 1-jén lesz húsz éve, hogy Magyarország az EU és a fejlett Nyugat részévé vált. A tagság mérlegét sok szempontból, sokféleképpen lehet értékelni, de a legfőbb gazdasági mutatók alapján – amelyek kutatások szerint a magyar állampolgárok uniós kötődése szempontjából ma is meghatározók – megállapítható, hogy az európai integrációba való betagozódás nélkül alacsonyabb lenne a gazdasági növekedés, és alacsonyabbak lennének a jövedelemszintek is.

Húsz év alatt közel 83 milliárd eurónyi uniós pénzügyi támogatás

Az Európai Bizottság becslése szerint a 2004-es csatlakozás óta átlagosan 4,3 százalékkal nőtt évente a bruttó nemzeti jövedelem (GNI). Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) a 27 tagú unió 2004-es átlagának 62,8 százalékáról 2022-ben 77 százalékra nőtt. A felzárkózásban kulcsszerepet játszottak az uniós pénzügyi transzferek, amelyek 2004 és 2023 vége között 82 és fél milliárd eurót, azaz évente átlagosan a magyar GDP 3,6 százalékát tették ki.

Ugyanakkor a látványos fejlődés ellenére sem sikerült elérni, de még érdemben megközelíteni sem a legfontosabb viszonyítási pontnak számító Ausztria fejlettségét, ami a csatlakozás idején és azóta is kvázi hivatalosan meghirdetett célnak számított. Tovább árnyalja a húsz év felzárkózási mérlegét, hogy a kétezres évek elején még gazdasági éltanulónak számító Magyarország a gazdasági fejlődés tekintetében a régiós partnerek többségénél, de még a sokkal alacsonyabb szintről induló Romániánál is rosszabbul teljesített.

Pedig pénzben nem volt hiány, hiszen az egy főre jutó kohéziós politikai támogatás tekintetében Magyarország az elmúlt húsz évben a harmadik helyen volt az EU-ban. Uniós statisztikák szerint a közpénzből 2004 és 2024 között megvalósuló összes beruházás nyolcvan százalékának megfelelő értékű beruházás irányult az EU költségvetési transzfereinek köszönhetően a magyar gazdaságba. Most látszik csak igazán – amikor az EU a súlyos jogállamisági problémák és az azokkal összefüggő költségvetési korrupciós kockázatok miatt egy időre befagyasztotta, de legalábbis erősen visszafogta a kifizetéseket –, hogy az uniós források mennyire fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében.

Az EU-tól kapott adataink szerint Magyarország a 2014 és 2020 közötti finanszírozási időszakban átlagosan 5,6-szer több forráshoz jutott, mint amennyit befizetett a közös költségvetésbe. (A kifizetett támogatások összege az agráriumot is beleértve majdnem elérte a negyvenmilliárd eurót, miközben a magyar befizetés 7,1 milliárd euró volt.)

Egy, a magyar EU-tagság közpolitikai mérlegét megvonó, a napokban a könyvesboltok polcára kerülő könyv (20 éve az Európai Unióban) uniós támogatásokról szóló fejezetének szerzője arra a következtetésre jutott, hogy hazánkban a területi egyenlőtlenségek a 2020-as évekre majdnem ugyanazon a szinten tartanak, mint a 2004-es csatlakozás idején. Ez a megállapítás nem túl jó bizonyítványt állít ki az elmúlt két évtized hazai területfejlesztési politikájáról, amelynek az uniós célokkal összhangban éppen a területi egyenlőtlenségek csökkentése lenne a fő törekvése. A szerző, Medve-Bálint Gergő szerint „a hazai területi folyamatokat leginkább a piac és azon belül is a külföldi beruházók lokációs döntései és az útfüggőség, nem pedig a kohéziós politika eszköztára határozták meg”...

„MA BIZTOSAN NEM VENNÉK FEL MAGYARORSZÁGOT AZ EU-BA” – KLASSZIS PODCAST BALÁZS PÉTERREL

KLASSZIS PODCAST
Szerző: KLASSZIS PODCAST
2024.05.01.Húsz évvel ezelőtt, 2004. május elsején Magyarország belépett az Európai Unióba. Balázs Péter volt külügyminiszter, hazánk első uniós biztosa lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a csatlakozási tárgyalások kulisszatitkairól, az azóta eltelt 20 évről, a közelgő EP-választásokról, a váratlan történések erejéről és Magyar Péter esélyeiről.

00:0001:20 Intro 
01:2004:05 EP-kampány, az EP-választás tétje 
04:0507:40 Az EU-csatlakozás napja 
07:4014:05 A csatlakozás utáni évek 
14:0525:25 A tárgyalások kulisszatitkai, fordulópontjai 
25:2528:55 Csatlakozás, előnyök, hátrányok 
28:5532:48 Felvennének most minket az EU-ba? Veszélyben-e az EU-tagság? 
32:4836:20 Miben kell változnia az EU-nak? 
36:2040:46 Befagyasztott uniós pénzek 
40:4648:23 Magyar Péter, lehet-e hatalomváltás, a 2026-os választások

ITT NÉZHETŐ MEG

FÜLKE: HOGY HOL LENNÉNK AZ EU NÉLKÜL? NÉZZÜNK RÁ A BALKÁNRA!

FÜLKE PODCAST / HVG
Szerző: HVG PODCAST
2024.05.01."Hazaértünk" - szólt a jelige kereken húsz éve, 2004. május 1-jén, amikor Magyarország kilenc másik országgal együtt hivatalosan is az Európai Unió tagja lett.

Azok az idők rég eljártak, ahol még egységként ünnepelte az ország a tagságot - az azonban biztos, hogy a gazdaság azóta is minden nap ódákat zenghet annak a közösségnek, amelyet politikailag jóval kevésbé szeret a mai rezsim.

Közéleti podcastunkban csatlakozás húszéves évfordulóján Medve-Bálint Gergővel, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével és az évfordulóra megjelent '20 év Európában' című tanulmánykötet társszerkesztőjével beszélgetett Gyükeri Mercédesz és Nagy Iván László arról, hogy gazdasági értelemben hogyan telt és miként értékelhető a két évtized, amelyet az Unió tagjaként töltöttünk.

0:43: Mi jellemezte a közhangulatot és a politikai hangulatot 2004. május 1-jén? 
3:15: Hogyan „érkezett meg” Magyarország az Európai Unióba? Hogyan telt az integráció első időszaka, mennyire nevezhető sikeresnek? 
6:42: Hol sikerült jól az integráció a velünk csatlakozók közül? 
8:54: Mi volt a különbség a magyar és a lengyel integráció között, miért jöttek ki jobban ők, mint mi? 
12:44: Jól járhatott-e a magyar gazdaság és a magyar emberek jóléte Orbán 2010-2020 közötti 
17:35: Hogyan változtatta meg az Uniót a 2018-as válság? 
21:51: Mi a Brexit mérlege és a britek kilépése-e az oka annak, hogy azóta más nem követték őket? 
26:04: Mekkora szerepe volt Orbán Viktornak abban, hogy a 2015-ös menekültválság után csak mostanra sikerült valamilyen közös menekültpolitikát találni? 
30:41: Van kitörési lehetőség abból a perifériális rendszerből, ahová a feldolgozóipari fókusszal tettük magunkat? 
35:21: Mennyire alakult politikai, mintsem gazdasági szövetséggé az Unió? 
38:11: Hogyan nyert a vállalkozásoknak szánt uniós pénzzel a kormány? 
41:21: Mennyire nevezhető sikeresnek a keleti bővítés és hogyan hatnak ezek a tapasztalatok a további tagfelvételre?

VESZPRÉM. TALPRA, MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024.05.01.Országjárás élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!


Lásd még: 

HELYETTES ÁLLAMTITKÁRIG ÉR AZ EU-S FORRÁSOK KORRUPCIÓS HÁLÓZATA

DIREKT36 / PODCAST
Szerző: DIREKT36
2024.05.01.A Direkt36-hoz eljutott egy vádirat, amely szerint egy a Nemzetgazdasági Minisztériumban majd jogutódjában, a Pénzügyminisztériumban dolgozó referens és bűntársai az évek során több tucatnyi embert átfogó korrupciós hálózatot épített fel egy EU-s pályázatokat érintő csalássorozatban, amelyben kenőpénzért cserébe segítettek cégeknek EU-s pénzeket elnyerni. Hét év és több százmillió forint elcsalása után végül egy vádalku és lehallgatások során megszerzett bizonyítékok buktatták le a hálózatot, de a tárgyalás még nem kezdődött el.

Budaörsi Shell-kúton és hungarocell ételszállító dobozban átadott milliókról, minisztériumi dolgozók érintettségéről, valamint a több tucat köztisztviselőt és még ügyvédeket is érintő hálózat működéséről és a lehetséges következményekről Szabó Andrással és Galavits Patrikkal, a cikk szerzőivel beszélgettünk.


Lásd még:

GYŰLÉSEK ÉS GYALÁZATOK

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2024.05.01.


Az idei áprilist teljes mértékben lefoglalták a kampányesemények, hiszen már csak hetekkel vagyunk a június kilencedikei kettős megmérettetés előtt. De visszatekintve, mintha az események a legkevésbé sem úgy alakulnának, ahogyan azt előzetesen elképzeltük. Az még rendben lévőnek tűnhet, ha a médiumok szinte kizárólag a rendezvények, beszédek, ide-odaüzengetések híreivel voltak elfoglalva. Az viszont némi magyarázatra szorulhatna, hogy mindezek hátterében esetleg sokkalta fontosabb események, tények, összefüggések úgyszólván teljesen visszhangok nélkül maradtak. E mostani krónika kereteiben megpróbálkozunk röviden számba venni a mulasztásokat is.


Kampányok egymás hegyén-hátán


Egy-két hónappal korábban talán egyetlen ember sem akadt az országban, aki meg merte volna jósolni, hogy az áprilisi rendezvények között a legnagyobb sikere egy olyan frissen berobbanó ember fellépésének lesz, akinek február 10. előtt legfeljebb néhány tucatnyian ismerhették a nevét. Márpedig Magyar Péter hívó szavára az elmúlt három évtized egyik legnagobb tömegeket megmozgató demonstrációjára került sor, ahol a résztvevők nemcsak a Kossuth teret, hanem még a környező utcákat is benépesítették. Utólag elmondható, hogy a legnagyobb meglepetést nemcsak a kiemelkedő résztvevői létszám okozta, hanem sokkal inkább a tömeg összetételének, hangulatának az eltökéltsége, amelyből világosan kikövetkeztethető lett a kézzelfogható változások iránti tömegigény – korábban nem is sejtett – mérete. S még valami, amiből a frissen alakuló mozgalom országos hatásai lemérhetők lettek: a sok-sok vidéki település nevét felmutató demonstrálók sokaságából a szokásos pártfelségjelek helyett egészen más jellegű mobilitás, társadalmi támogatás körvonalai lettek kihámozhatók.

Ezek után nem meglepetés, hogy a későbbiekben a média és a politizáló közvélemény Magyar Péter minden interjúját, fb-bejegyzését, fellépését, beszédét, nyilvános szereplését fokozott és megkülönböztetett figyelemmel kezdte követni. Hívei, rajongói táborának folyamatos bővülésével párhuzamosan kezdett szaporodni kritikusainak a száma is. Megjelentek a politikai térben az új szereplőt versenytársként, választási riválisként értelmező hagyományos főszereplők is, ráadásul a politikai élet mindkét pólusáról. A kormányzati médiahatalom továbbra is a személyiség hiteltelenítésére koncentrált, mindenekelőtt bulváreszközökkel vette fel a kesztyűt, eleddig mérsékelt sikerekkel. Az ellenzéki oldalon elsősorban a DK és személy szerint Gyurcsány Ferenc érezte magát megtámadottnak; a dékások Magyar Péter mondanivalójának tartalmilag, vitathatónak, cáfolandónak vélt mozzanatai alapján indítottak ellene kampányt. A hazai közélet régóta várt meglepetés-embere ez ideig viszonylag jól állta a kettős „baráti tüzet”, és e krónika megírása idején is az országot járva, személyes megjelenésének varázsával szaporítja a bázisát. Ily módon igyekszik kézzelfogható, a személyes tapasztalatok segítségével megerősített tekintélyt és támogatást teremteni magának. Szó mi szó, mindezek alapján, június 9. nem egyszerűen a sokadik választási esemény lesz, hanem egyúttal olyan tesztpróba is, amely akár megerősítheti, de ugyanekkora erővel cáfolhatja is a hazai politikai/hatalmi szerkezet tartós befagyottságáról szóló, másfél évtizedes téziseket.

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak...

AZ EGÉSZ ORSZÁG ÁTÁLLT A 40-50 ÉVVEL EZELŐTTI ÖNCENZÚRÁRA | UPOR LÁSZLÓ, JÁSZAI MARI-DÍJAS DRAMATURG

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.04.30.A Reggeli Személy 2024. április 30-i adásában Dési János vendége Upor László, Jászai Mari-díjas dramaturg és műfordító, az SZFE egykori megbízott rektora volt.

LATTMANN TAMÁS: ORBÁN VIKTORRA A TOPORGÁS VÁR JÚLIUSTÓL

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.05.01.A lehető legrosszabbkor jön a nyár eleji európai parlamenti választás, és az ezzel járó tisztújítások, mert egy nagyon turbulens nemzetközi helyzetben. Tágabb kontextusban beszéltünk arról is, hogy észlelni a törekvést az Európai Parlament részéről a hatáskörük bővítésére a Bizottság és a Tanács kárára, és hogy hol látja ennek a határát a szakértő. Valamint arról, hogy miért nem tartja okos ötletnek a tagállami vétójog korlátozását az EU-ban – ami leginkább a magyar kormány folyamatos akadékoskodása miatt került napirendre az unióban. Egy tippet is megosztott arról, hogy kit delegálhat uniós biztosnak a következő időszakra Magyarország.

VÉGLEGES: A REFORMÁTUS EGYHÁZÉ A TÖRÖKBÁLINTI TÜDŐGYÓGYINTÉZET

HVG
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2024.05.01.


Az intézményben minden eddig oda járó beteget változatlanul kezelnek.


Tavaly év végén egy szokásos, rengeteg egymással össze nem függő témáról szóló salátatörvényben (2023. évi LXXXVII. törvény az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról) döntötte el az országgyűlés, hogy „egészségügyi és szociális közfeladatok ellátásának elősegítése céljából” Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet ingyenesen, nyilvántartási értéken a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a feladatellátáshoz szükséges ingóságokkal és vagyoni értékű jogokkal együtt, úgy, hogy az új tulajdonos az ingatlant terhelő kötelezettségeket is teljes körűen átvállalja. A szerződésben rögzíteni kell, hogy az ingatlan használata során az egyház kötelezettsége a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevétele, különösen a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése. Ha az egyház a jövőben bármikor megszünteti a fenntartói jogviszonyát, minden automatikusan újra az államé.

A december 20-án kihirdetett törvény azt mondta ki, hogy mindez akkor lép hatályba, amikor lezajlik a közfeladatoknak és a szakellátási kapacitásoknak az egyházi fenntartásba történő tényleges átadása. A Magyar Közlöny kedden késő este megjelent számában erről szólt az egészségügyet is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter határozata: a hatályba lépés időpontja március 1. volt...

RADÓ PÉTER: ISKOLÁKAT KAPHATNÁNAK ÖNKORMÁNYZATOK, HA SZÉPEN KÉRIK? A KÖZPOLITIKAI FELELŐTLENSÉG ÚJABB PÉLDÁJA

PORTFOLIO
Szerző: RADÓ PÉTER
2024.04.29.


Egy, az önkormányzati választások közeledtével az MSZP által benyújtott törvényjavaslat, amely iskolákat adna át önkormányzatoknak, ha azok szépen kérik, egy újabb példával gazdagította a magyar politikai kultúrában általánossá vált közpolitikai felelőtlenséget.


A közoktatás egységességének lerombolása

2010 után a vezérelvű autokratikus rendszert elképesztő sebességgel felépítő Fidesz egy fél évtized alatt felszámolta a közoktatási rendszer egységességét, ami napjainkra egy oktatási kasztrendszer kialakulásához vezetett. Ez a helyzet számos különböző beavatkozás már 2010-ben is jól előrejelezhető összegződő hatásaként alakult ki:

- Az önkormányzati iskolák „államosítása”, a fenntartói döntések dekoncentrált kormányhivatalokhoz telepítése, az önkormányzatok teljes kiszorítása az oktatásirányításból;

- Az egyházi magániskolák hálózatának kormány által mesterségesen gerjesztett (nem szülői igényeken alapuló), még ma is tartó expanziója;

- Az egységes, szektorsemleges és normatív oktatásfinanszírozási rendszer szétverése, az állami iskolahálózat tartós alulfinanszírozása;

- Az állami iskolák autonómiájának teljes felszámolása, az ennek következtében bekövetkezett súlyos minőségromlás miatt a nem egyházi magániskolák iránti kereslet ugrásszerű növekedése.

Mindezen változtatások következtében a magyar közoktatás tulajdonosi szerkezete egy évtized alatt teljesen megváltozott. A közoktatás indikátorrendszere 2021. kötet adatai szerint

- 2010-ben az alapfokú oktatási intézmények 84,3%-a még önkormányzati tulajdonban volt, az egyházi iskolák és nem egyházi magániskolák aránya még nem volt különösebben jelentős.

- 2020-ban ezzel szemben az általános iskolák 74,8%-a a központi kormány alá tartozó tankerületi központok által működtetett állami iskola volt, az egyházi iskolák aránya duplájára, 17,1%-ra nőtt, az önkormányzati tulajdon gyakorlatilag eltűnt, a nem egyházi magániskolák aránya pedig kevesebb mint egy százalékkal nőtt és marginális maradt. (Ez utóbbi azt jelzi, hogy a középosztály vásárlóereje nem nőtt számottevő mértékben.)

A KÖZOKTATÁS TULAJDONOSI SZERKEZETÉNEK ILYEN MÉRTÉKŰ ÁTRENDEZÉSÉRE AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN EURÓPÁBAN NEM VOLT PÉLDA...

ÍGY ÖRÜLT MINDENKI AZ EURÓPAI UNIÓNAK HÚSZ ÉVVEL EZELŐTT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2024.05.01.


Húsz évvel ezelőtt csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, azóta nem volt ilyen súlyú esemény hazánk életében. Akkor az egész ország együtt örült valaminek; azóta sem volt ilyen. Több ezer kapcsolódó eseményt tartottak. Csak a kormány több mint ezer rendezvényt támogatott, az ellenzéki Fidesz négyszáz helyen ünnepelt. A legérdekesebb programok közül válogattunk a hídcsomagolástól kezdve a galambröptetésen át az ingyenebédig. Szijjártó Péter az MSZP-s Balogh Józseffel alkotott párost a győri „közéleti pingpongderbin”.


Hiába Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, a kormány idén nem szervez ehhez kapcsolódó központi ünnepséget. 2004-ben viszont az egész ország ünnepelt. Április 30-án és május 1-jén országszerte több ezer programot tartottak, a fővárostól a legkisebb falvakig szinte mindenhol megünnepelték az uniós csatlakozást (ami egy napra esett a munka ünnepével, és másnap volt anyák napja), volt, ahol három napon keresztül tartottak a rendezvények. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte: a kormány csak a vidéki településeken 1083 helyi programra adott támogatást. Az ellenzékben lévő Fidesz a fővárosban és vidéken négyszáz rendezvénnyel ünnepelte a csatlakozás „történelmi szépségét”, és gyűjtötte tovább az aláírásokat az aktuális kormányellenes petícióhoz...

MAGYAROK, AKIK TÉNYLEG CUKRÁSZDÁT NYITNAK BÉCSBEN – SZLOGEN ÉS VALÓSÁG 20 ÉV UTÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.04.29.


„Nyithatok cukrászdát Bécsben? Igen.” Kevés olyan szlogen van, amely ennyire magába sűríti a május elsején 20 éves EU-tagságunkkal kapcsolatos kezdeti csodavárást – meg a kiábrándulást. Van, akinek mégis sikerült. Sőt, sikerül. A Válasz Online munkatársa Bécsben találkozott egy nyitás előtt álló kávézó és cukrászda magyar tulajdonosaival. Mivel lehet ma újat mutatni a bécsi kávézó-felhozatalban? Riportalanyaink elmondják. Cikkünk emellett múltidézés. Bennfentes szereplő segítségével jártunk utána, húsz éve hogyan robbant be és vált aztán jelképpé a magyar közbeszédben a bécsi cukrászda. Profánabbul, mint hinnék...

PORTFOLIO CHECKLIIST: VALAMI NAGYON NEM STIMMEL A MAGYAR GAZDASÁGBAN

PORTFOLIO CHECKLIIST PODCAST
Szerző: PORTFOLIO
2024.04.30.Miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa 
a lakossági fogyasztás alapján,(https://www.portfolio.hu/gazdasag/202...

 és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a  magyarét?  (https://www.portfolio.hu/gazdasag/202...

E kérdések mellett szó volt a friss GDP-adatról  is. (https://www.portfolio.hu/gazdasag/202...)

Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője  (https://www.portfolio.hu/szerzo/madar...)

A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort , a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét (https://www.portfolio.hu/szerzo/nagy-...)

aki azt is tudni véli, hogy melyik bank  lehet az OTP kiszemeltje (https://www.portfolio.hu/bank/2024043...).

MIT KEZDJÜNK AZ EGYENLŐTLENSÉGEKKEL?

ÚJ EGYENLŐSÉG
Szerző: ÉBER MÁRK ÁRON
2024.04.21.


Csökkentsük őket – mégpedig radikálisan! Az emberiség és a földi élőlények pusztulásának – nem szükségszerű, azaz elkerülhető szenvedésének – mérséklése érdekében következetes egyenlősítésre van szükség. Ferge Zsuzsa emlékének azzal állíthatunk méltó emléket, ha az ő szellemében gondoljuk tovább gondolatait.

Az egyenlőtlenségek radikális csökkentése nem pusztán morális kötelességünk. Nem csak egy érték, egy politikai eszmény vagy egy részérdek diktálja ezt. Ennél többről van szó: az egyenlőtlenségek radikális csökkentése a földi élővilág és benne az emberiség túlélésének egyik előfeltétele is.

A Föld ökológiai rendszereinek óvása, a természeti erőforrások kíméletes használata és a társadalmi igazságosság érvényesítése egyaránt szükségessé teszik a világszinten és helyben egyaránt hatalmassá váló egyenlőtlenségek következetes visszaszorítását.

Ha ez valamiért nem bontakozhat ki vagy nem kellően radikális, akkor a következő évtizedekben az emberiség és lénytársaik máskülönben elkerülhető szenvedésének és pusztulásának fokozódásával kell számolnunk. Ezt pedig nem akarhatjuk.

Az egyenlőség eszménye

Az egyenlőség egyenrangúságot jelent – nem pedig egyformaságot. Nem azt takarja, hogy mindenkinek pontosan ugyanannyi jövedelme, vagyona, erőforrása van (vagy legyen), mindenki pontosan ugyanolyan körülmények között él (vagy kell élnie), hanem azt a követelést fejezi ki, hogy az élethez nélkülözhetetlen javak és lehetőségek mindenki számára elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek.

Az egyenlősítés következésképpen nem egységesítést vagy uniformizálást jelent, hanem következes esélyteremtést mindenki számára ahhoz, hogy kibontakoztathassa a benne rejlő lehetőségeket és képességeket. Lehetőséget teremteni mindenki számára arra, hogy a rendelkezésére álló életidőt minél hosszabban, minél egészségesebben, minél tartalmasabban és – a társadalom számára – minél hasznosabban töltse el.

Egy példát említve: az egyenlőség a lakhatás területén nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyforma lakása kell legyen – mindenkinek járjon egy betonkocka egy „falanszterszerű”, szürke lakótelepen –, hanem azt, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó, egészséges, komfortos, biztonságot nyújtó, a kor színvonalának megfelelő lakhatása.

Hogy mindez ne puszta követelés legyen, hanem megvalósult tény. Senki ne kényszerüljön az utcán élni (hiszen ténylegesen senki nem akar az utcán élni – aki mégis ott él, az pusztán jobb lehetőség híján kényszerül ezt „választani”). Senki ne fagyjon meg a téli hidegben (sem a szabad ég alatt, sem a saját otthonában).

A magyar állam és a magyar gazdaság ma is elég „gazdag” ahhoz, hogy mindezt mindenki számára megteremtse, illetve mindenkit hozzásegítsen ehhez.

Bőven volna elegendő erőforrásunk és képességünk erre – előmozdíthatnánk ezt szabályozással, újraelosztással, tulajdonnal, hathatósabb társadalmi-gazdasági szerepvállalással.

Az egyenlőség ebben az értelemben tehát jogokat is jelent, miközben nem merül ki az emberi jogok (alapjogok, szabadságjogok) érvényesítésének lehetőségében. E jogok érvényesíthetősége és valóságos érvényesülése az egyenlőség szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele. Az egyenlőtlenségek összekapcsolódása ugyanis még azon szerencsés esetekben is csorbíthatja az egyenlőséget, amikor az alapvető jogok kifogástalanul érvényesíthetők...

PUZSÉR RÓBERT MEGINT LEVERTE HUTH GERGELYT

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2024.04.30.Puzsér Róbert megint lenyomta Huth Gergelyt. Meglepődött valaki? Puzsér és Huth vitája a NER-ről és Pintér Sándor meg Kövér László MSZMP-tagságáról | 2024.04.18.

PUZSÉR ÉS HUTH VITÁJA A NER-RŐL ÉS PINTÉR SÁNDOR MEG KÖVÉR LÁSZLÓ MSZMP-TAGSÁGÁRÓL | 2024.04.18

PUZSÉR RÓBERT
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2024.04.26.Tartalom:

00:00 Bevezetés 
01:04 Ellehetetleníteni próbált NatCon Brüsszelben 
08:58 Putyin álságos békevágya 
11:16 Igazságos volt-e a trianoni béke? 
11:27 Huth Puzsér Ábrahám Róberttel kapcsolatos megjegyzéseit kifogásolja 
12:42 Polgári vitakultúra a feudális Magyarországon? 
15:00 Boldog karácsonyt! 
16:21 Miért kell hazaárulózni? 
16:48 Orbán = Putyin kétbites érvelés? Az FSZB Magyarországon. 
18:09 Nyilvánosak vagy titkosak az ügynökakták? 
21:43 Orbán hazug antikommunizmusa: Pintér Sándor és Kövér László 
24:07 Inkább beszéljünk a közösségi médiáról: a PestiSrácokat letiltotta a Youtube. 
26:29 Puzsér rossz helyen kereste a kommunistákat. Orbán és Gyurcsány a KISZ-ben. 
28:35 Huth szerint Orbán egy jó muff felszedése érdekében lépett be a KISZ-be. 
30:31 Csak a jobboldaliakat üldözi a közösségi média? 
34:21 Puzsér a PestiSrácok hazudozásairól kérdezi Huthot: vesztes jobboldali sajtóperek 
36:24 Ábrahám Róbertet hogyan sikerült meggyőznie Huthnak, hogy maradjon a PestiSrácoknál? 
43:56 A sátáni felvilágosodás, avagy miért is kellene szeretni a polgárosodást az abszolutizmussal szemben 
45:36 Magyar Pétert miért nem hívják a propagandamédiába? 
48:08 A 2019-es Puzsér és a 2024-es Magyar Péter hasonló helyzete 
51:57 Magyar Péter hangfelvétele Varga Judittal: Huth szerint nincs itt semmi látnivaló 
57:43 A Heim Pál Gyermekkórház a nemzeti minimum 
58:53 Nézői kérdések következnek 
59:50 Gyurcsányt miért nem számoltatták el 2010 óta? 
1:07:25 Kérdés a NatCon-incidensről Puzsérhoz 
1:09:34 Hangfelvételek harca: őszödi beszéd VS. Magyar Péter feat. Varga Judit 
1:13:12 Szó szerinti idézet Magyar Péter hangfelvételéből: Huth Gergelyt azonban nem lehet elbizonytalanítani 
1:16:56 Hova tűnt a PestiSrácokról Trombitás Kristóf cikke az azonos nemű párok örökbefogadásáról? 
1:21:08 Lázár János: Varga Judit hülyeségeket beszél, Novák Katalin nem tartozik közénk 
1:26:46 Mi volt a beszélgetés tanulsága?

HOGYAN LEHET OLCSÓBB AZ AFRIKÁBÓL IDESZÁLLÍTOTT EPER, MINT A MAGYAR?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2024.05.01.


Március közepén a budapesti piacokon a görög import eper (egészen pontosan: földieper vagy más néven szamóca) kilója 2000 forint körül volt, miközben a Magyarországon termesztett gyümölcsért ekkoriban még egyes helyeken akár 8000 forint körül is kellett fizetni. Ez laikus vásárlói szemmel nézve rendkívül durva különbség, annál is inkább, mert a görög szamóca körülbelül 1500 kilométert utazott, mire Budapestre ért. Másrészt aggasztónak tűnik az is, hogy a magyar termesztők az évnek ebben az időszakában lényegében nem tudnak részt venni az árversenyben. Ilyenkor minden évben csak arra számíthatnak, hogy a finomabbnak tartott ízvilág és a lokálpatriotizmus jegyében a magyar vevők hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni, és kifizetik az akár négyszeres árkülönbséget is.

Ahogy Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője mondja, az első osztályú magyar földieper március végén 4500-5000 forintos kilónkénti áron volt elérhető a nagybani piacon (erre jött a kiskereskedelmi árrés, vagyis a zöldségesek-boltosok költségét és hasznát fedező összeg), a másodosztályú áruért pedig 3500-4000 forintot kértek akkoriban. Ugyanekkor az első osztályú import már csak 2000-2500 forint volt, de egyes boltláncokban szokás szerint még a nagybani piaci ár alatt is lehetett szamócát venni, akár 1800-2000 forintért. Utóbbi szint a termesztési költségeket figyelembe véve rendkívül alacsonynak számított már akkor is.

A magyar földieper árban csak április második felére lett versenyképes az importtal, cikkünk írásakor 2000 forint körüli áron stabilnak tűnt, de ennél vélhetően kis mértékben még olcsóbb is lesz a gyümölcs, várhatóan május végén – június elején.

Amikor Kelemen Pétert, a FruitVeb szakmaközi szervezet ügyvezetőjét kérdeztem ennek a fáziskésésnek az okairól, az import szállítási költségével kapcsolatos laikus vélekedést rögtön a helyére is tette. Görögországból egy kilogramm szamóca jelenleg nettó 80, legfeljebb 100 forintos költséggel utazik Magyarországra, vagyis a 2000 forintos bruttó fogyasztói árban például sehol sincs a 27 százalékos magyar áfa 425 forintos értékéhez képest. Könnyű belátni, hogy a távolság nem jelent érdemi akadályt az árversenyben, a magyar boltokba jutó szamóca nyugodtan jöhet Görögország mellett akár Spanyolországból, de még Marokkóból vagy Egyiptomból is. Utóbbi két országot nem véletlenül írtuk, mert egy ideje szamóca onnan is egyre nagyobb mennyiségben érkezik.

A fáziskésés oka nyilvánvalóan az, hogy Észak-Afrikában és a mediterrán európai régióban jóval előbb kezdődik a szamóca érése, és ahogy Kelemen Péter magyarázta, ennek a gyümölcsnek az árazása nagyon szezonális, vagyis döntően az határozza meg a szintet, hogy mikor mennyi van belőle. (Azt pedig az adott év időjárása is alapvetően befolyásolja, de ez már jóval tágabb kontextus.)

A szamócát az időjárás alakulásához alkalmazkodva alapvetően négyfajta módon termesztik: fűtött fóliasátorban, nem fűtött sátorban, azaz hidegfólia alatt, oldalról nyitott, de felülről fedett, azaz vándorfólia alatt, vagy szabadon, fólia nélkül. A termesztés költsége ugyanezt a sorrendet követi, így érthető, hogy március elején a melegebb égtájakról már az alacsonyabb költséggel termesztett és nagy mennyiségben termő szamóca érkezik, miközben a magyar sátrakat még fűteni kell, és a magyar termés mennyisége is csekély.

Minél korábban érkezik Magyarországra a tavasz, annál versenyképesebb árban a magyar szamóca, de persze a helyzetet minden évben bonyolíthatja, hogy a magyar szezon mellett a görög és a spanyol kezdete és fő ideje is ide-oda csúszhat. Szélsőséges esetben egy nagyon korai déli csúcsszezonban az ottani nagy mennyiségű szamócát minimális haszonnal öntik az északi piacokra a görög, spanyol és észak-afrikai termesztők, sőt előfordulhat, hogy költség alatt kell értékesíteniük, mert még az is jobb, mintha a gyümölcs rájuk rohadna.

Ráadásul még korábbra teszi a déli főszezont, hogy az onnan exportra szánt szamócát a teljes érés előtt kell leszedni, hiszen a terméknek elég sok időt kell utaznia, mire a magyar boltokba kerül. Ezzel szemben a magyar piacra szállító magyar termelők azzal számolnak, hogy a szamócájukat a boltok és a piaci árusok a szedés után legfeljebb egy-két nappal eladják, így ők nem siethetnek a korai szedéssel.

Ez azonban egy döntő minőségi előny is lehet. Ahogy Kelemen Péter magyarázta, a magyar szamócának egyrészt fajtaválasztás miatt, másrészt viszont azért más az íze, mert teljesen éretten szedik. A hosszas utaztatáshoz ugyanis olyan fajtákat kell termeszteni, amelyeknek erősebb a rostállományuk, ám emiatt a szerkezetük is eltérő, és így kevésbé zsenge a távolabbról érkező gyümölcs.

Ezért is lehet óriási probléma, ha import szamócát magyarnak átcsomagolva adnak el, hiszen azzal lényegében megszüntetik a termék egyetlen esélyét, a minőségi versenyt...

MAGYARORSZÁG ELTÉKOZOLTA A TÖRTÉNELMI ESÉLYT, 20 ÉVVEL AZ EU-CSATLAKOZÁS UTÁN IS A FELZÁRKÓZÁS VESZTESÉNEK TŰNIK - NEM HASZNÁLTUK KI AZ EU-CSATLAKOZÁS NYÚJTOTTA LEHETŐSÉGEKET

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.05.01.


Húsz éve, 2004 május elsején, tíz új tagállam csatlakozott az Európai Unióhoz Máltától a Baltikumig, Ciprustól a visegrádi országokig. Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakozása a legnagyobb bővítést jelentette a szervezet történetében, amelynek ezzel 25 tagállama lett. Az újonnan csatlakozottak többsége jelentős fejlődésen ment keresztül, élve a tőke, a jövedelem, a munkaerő szabad áramlásával, kiaknázva a vállalkozási szabadságot az egységes piacot, a szabadon átjárható országhatárokat. Így mára ezen országok többsége fejlettségben felzárkózott az uniós átlagra. Ez elmondható Máltáról, Ciprusról, Csehországról, Szlovéniáról Litvániáról és bizonyos értelemben még Lengyelországról is. Magyarország több szempont alapján a lemaradók közé került, ez különösen az elmúlt évtizedben szembetűnő. Az uniós csatlakozás melletti legfőbb politikai érv az uniós támogatások megszerzése, lehívása hazahozatala, bár az EU messze nem csak a pénzről szólna, hanem a közös értékekről, illetve a támogatások jó és hatékony elköltéséről.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2004-2022 között Magyarországra mintegy 83,2 milliárd euró uniós támogatás érkezett, ha ezt korrigáljuk a 20,7 milliárd eurós uniós tagdíjunkkal, akkor is a nettó nyereség több mint 62 milliárd euróra rúgott. Ezt kiegészítve a tavalyi pénzekkel, összesen nettó 65 milliárd euró érkezett a magyar gazdaságba, ami a jelenlegi árfolyamon számolva bő 25 ezer milliárd forintnak felel meg.

Az egy főre jutó támogatást nézve Magyarország a csatlakozását követő első teljes, 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a legtöbb pénzt hívta le, de a második 2014-2020 időszakban is dobogós helyen voltunk – mondta a Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI elemzése szerint ennek ellenére több szempontból is lassabb felzárkózást futott be a magyar gazdaság a régiós társainál, ezt tükrözik a jövedelmi és fogyasztási mutatók. A lakossági fogyasztási kiadás jó indikátora az adott országon belüli jólétnek. Kétféleképpen mérhetjük a fogyasztást nemzetközi összehasonlításban: abszolút értékben (pénzünket euróra váltva milyen értékben tudnunk vásárolni külföldön), illetve vásárlóerő-paritáson (az adott ország árszínvonalán mennyit tudunk költeni máshol). Ha az előbbit vizsgáljuk, látható, hogy hazánkban a 2004-es EU csatlakozást követően stabilan emelkedett a fogyasztás euróban mért szintje, majd a növekvő trendet a 2008-as pénzügyi válság törte meg. Ezt követően – részben a 2010-es éves évek elején kibontakozó eurózóna válság miatt– 2015-ig stagnált a fogyasztás, majd rapid emelkedés volt 2020-ig. Bár 2020-ban a koronavírus miatti lezárások következtében jelentősen esett a fogyasztás szintje, az ezt követő években újra növekedési pályára állt a mutató. Összességében a magyar fogyasztás euróban mérve megduplázódott 20 év alatt. A képet azonban árnyalja, hogy 2022-ben ez még mindig csupán az európai uniós átlag 47 százaléka volt a 2004-es 40 százalékkal szemben. Ha vásárlóerő paritáson vizsgáljuk a fogyasztást, enyhe felzárkózást figyelhetünk meg. A mutató értéke 2004-ben az EU-s átlag 64 százaléka volt, majd ez 2022-re 73 százalékra emelkedett. A relatív pozíciónk azonban e mutató tekintetében is bezuhant: a 19. helyről a 26.-ra estünk vissza, és már csak Bulgária áll mögöttünk...

NEM FOGOD ELHINNI, MENNYIRE NYOMASZTÓ A HELYZET! 😥 #311 @BANYAI_JUDIT

JÓLVANEZÍGY
Műsorvezetők: BÁNYAI JUDIT, SZABÓ MÁRTON
2024.05.01.TIMESTAMP 

00:00 KariGeri blöfföl? 
03:24 Szépen hízik a NEREDMÉNYJELZŐ 
17:05 Van baj a sulikban... 
30:05 Fülledt áramszünet 
30:21 Beiktatták cicapolgit 
32:51 Judit a nőiességről tanulhat

MIRE ELÉG HÚSZ ÉV AZ EURÓPAI UNIÓBAN? – 10+1 ÁBRA MAGYARORSZÁGRÓL A CSATLAKOZÁS ÉVFORDULÓJÁRA

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, BAKRÓ-NAGY FERENC
2024.05.01.


20 éve május 1-jén együtt örült az egész ország, hogy végre befogadtak minket abba az Európába, ahova a magyarok évszázadok óta egy emberként vágytak. Az EU-csatlakozás volt talán az utolsó olyan pont, amelytől sokan remélték, hogy megnyitja az utat a Nyugathoz való felzárkózás irányába. Hogy most már tényleg csak pár év, és utolérjük Ausztriát, mindenki kényelmesen megél majd a fizetéséből, minden családnak lesz érdemi megtakarítása, egy-két nyugati autója és évente kétszer külföldön vakációzhat. Hogy mindenki befér majd a széles középosztályba, miközben az állami szolgáltatások minősége is egyre csak javul, a politikai kultúra pedig fejlődik. És persze hogy oszlopos, megkérdőjelezhetetlen tagjai leszünk annak az elit klubnak, amelyet sokáig csak epekedve néztünk a kerítés túloldaláról.

Utólag könnyű mosolyogni az ilyen az elképzeléseken, de 2004. május 1-én mindez még nem látszott lehetetlennek. És bár utólag az uniós tagsághoz társított várakozások többsége naivnak tűnik, és a túlzó ábrándokat mára mindenki eltemette magában, az EU még kisebb lecsúszás után is az egyik legnépszerűbb és legfontosabbnak tartott politikai intézmény a magyarok körében. Egy tavaly őszi Eurobarometer-kutatás szerint 76 százalékunk gondolja, hogy az EU hatással van a mindennapi életére, 54 százalék szerint egyértelműen jó dolog az uniós tagság, amiből 73 százalék szerint az ország profitált.

A magyarok minden bizonnyal jól érzik, hogy az EU hatása jelentős, a valóságban viszont kevés olyan mérhető dolog van, aminél szét lehet szálazni, hogy az alakulásában minek mekkora szerepet érdemes tulajdonítani. Így van ez akkor, ha egy kormányzati ciklus teljesítményét próbálja értékelni az ember a külső környezettől elválasztva, de akkor is, amikor arra próbál rájönni, mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve.

Az ebben a cikkben bemutatott adatoknál sem vállalkozunk rá, hogy egyértelmű összefüggést vázoljunk a trendek és Magyarország uniós integrációja között. Annyit azonban kockázat nélkül kijelenthetünk: az EU nélkül egyik sem pont úgy alakult volna, ahogyan végül történt. Ahogyan az is mindig érdekes, ha egymás mellé tesszük az adatainkat más uniós tagállamok teljesítményével...


JOBBÁGYOK KÉK VILLOGÓVAL: A MAGYAR PÉTER-JEGYZŐKÖNYV ÉS A NER BETEGES ROMLOTTSÁGA

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2024.04.30.


Tényleg érdemes volt publikálni a Jegyzőkönyvet: többet árul el az Orbán-feudalizmus mindennapjairól, a csőnadrágos NER-kiskakasok által csicskáztatott rendőrökről, az Új Uraik és szolgáik viszonyairól, magyarán az egész rendszerről, mint Varga Judit és Magyar Péter nagyjelenetéről.


Egészen fantasztikus olvasmány a Varga Judit és Magyar Péter 2020. december 29-i veszekedéséről készült rendőrségi jegyzőkönyv, amit a Mandiner publikált. De nem igazán a két főszereplő között állítólag történtek aprólékos leírása miatt. Pontosan tudjuk, hogy az Orbán-rendszer hányszor próbált meg rá veszélyesnek tartott figurákat nettó hazugságokkal lejáratni. Azt is pontosan tudjuk, hogy azon belül is mennyire szeretik a kínos-ragadós magánéleti hazugságokat. Lehet, hogy minden igaz abból, amit róluk írnak, lehet, hogy semmi, lehet hogy valahol a kettő között. De ez igazából teljesen mindegy. Ebben a jegyzőkönyvben pont az a fantasztikus, hogy annak is szemnyitogató lehet, akinek őszinte meggyőződése, hogy amit Magyarról írnak benne, annak az érintett állításával megegyezően „kilencven százaléka hazugság”, és annak is, aki szó szerint hisz benne, mint fundamentalista a Bibliában.

A jegyzőkönyv legérdekesebb, egyben legsúlyosabb része ugyanis a rendőr reakcióit – illetve nem-reakcióit – rögzíti Magyar beszólásaira és cselekedeteire. A szövegnek ez a rétege azért választható le a házaspár veszekedéséről írottakról, mert ha a játék kedvéért feltételezzük is, hogy a rendőr – vagy Rogán Antal – fikciója az, amit a házban történtekről írnak, arra semmi okuk nem volt, hogy saját magukat rossz színben tüntessék fel.

Amennyire életszerű, hogy a cucc forró részét manipulálják, pont annyira életszerűtlen, hogy saját magukat tudatosan annyira kínos színben tüntessék fel, ahogy ez ebben a szövegben történik.

Nem véletlen az általános többesszám: a jegyzőkönyv a rendőrségre és az egész Orbán-rendszerre nézve is elképesztően ciki és leleplező.

Röviden összefoglalva az derül ki belőle, hogy a Rendszer szűknadrágos-sikermellényes káderei úgy alázhatnak, csicskáztathatnak, fenyegethetnek és abúzálhatnak rendőröket, mint valami különösen szar fej földesúr az utolsó jobbágyát, de még azt is csak a középkor legsötétebb korszakában. Ehhez kapcsolódva az is kiderül, hogy nemcsak az igazi nagykutyák, de a NER másod- és harmadvonalbeli törtetői is a törvények felett állnak, és olyan dolgokat úsznak meg nap mint nap, amik miatt bárki mást letartóztatnának, elítélnének és jó eséllyel még brutálisan össze is vernének.

Juhász István 60 éves, berzéki illetőségű buszsofőrt 2021. december 4-én rendőrök igazoltatták a hernádkaki benzinkútnál, mivel fizetéskor nem vette fel a kötelező szájmaszkot. Már indultak volna tovább, amikor a pillanatokkal korábban feljelentett Juhász a kocsiban ülő lányához szólva „faszfejnek” nevezte az intézkedő rendőröket. Nem nekik címezve, de jól hallhatóan, ami miatt bevitték a rendőrségre, ahol eltört a bordája, állítása szerint ököllel arcon vágták, hogy az ügyben végül a zárkában összevert áldozatot ítéljék pénzbüntetésre becsületsértés és zaklatás vádjával, mivel a rendőrök is feljelentették őt a faszfejezés miatt, illetve azért, mert miközben a fogdára szállították, István állítólag azzal fenyegette egyikőjüket, hogy elüti autóbusszal. Miközben a rendőrök ellen hivatalos eljárásban történt bántalmazás gyanújával indult eljárás semennyit sem haladt...

BESZTOF MUTYIMONDÓ: ÁTLÁTSZÓ-HÁZTÁJI

ÁTLÁTSZÓ PODCAST
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2024.04.30.Rendszeres podcast adásunkban az elmúlt időszak legérdekesebb témáit dolgozzuk föl, ezúttal azonban volt néhány olyan portálunkat érintő ügy, amelynek megbeszélésére is sort kerítettünk. Foglalkoztunk ugyanakkor méhekkel, csűrökkel és kisajátított földekkel is...

MIÉRT MÁJUS 1-JE A MUNKA ÜNNEPE?

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.05.01.Véres események vezettek a majálisokig.


Az ipari forradalommal párhuzamosan vált egyre égetőbb problémává a munkások kiszolgáltatott helyzete és tarthatatlan életkörülményeik. Érdemi változás, szabályozás azonban sokáig nem történt, amikor 1817-ben a brit gyáros, Robert Owen a napi 10-14 órás munkaidő nyolc órára csökkentését javasolta, elképzelése még nem volt több utópiánál
Véres összecsapások

Sorozatos sztrájkok és tüntetések hatására Nagy-Britanniában a század közepére 10 órában maximalizálták a nők és gyerekek munkaidejét, de ez a felső határ csak az 1870-es évekre vált általánossá – áll a Múlt-kor.hu cikkében. Ausztráliában a kőművesek és építőmunkások 1856-ban harcolták ki a nyolc órás munkaidőt, az 1866-os I. Internacionálé pedig így fogalmazott: a nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés a munkásosztály felszabadulásának útján.

XIX. század második felében az Egyesült Államokban is erősödtek a munkásmozgalmak, 1886. május 1-jén Chicagóban sztrájk kezdődött a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Két nappal később, május 3-án a munkások összecsaptak a rendőrökkel, négy halálos áldozatot követelő sortűz dördült. Másnap a tiltakozó nagygyűlés résztvevői közé vegyült anarchisták bombát hajítottak a rendőrökre, ismét sortűz volt a válasz,

a nap végére tucatnyinál is több halottat számoltak össze.

Szolidaritás és Munkás Szent József

Az óriási nemzetközi felháborodás nyomán a következő években május elsején emléktüntetéseket rendeztek, 1889-ben pedig a II. Internacionálé alakuló kongresszusa úgy határozott, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei tömegdemonstrációt, míg a II. Internacionálé 1891-es második kongresszusán május elsejét hivatalosan is a “munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.

A múlt században aztán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a keleti blokkban. A kommunista rendszerek bukása után múlt század kilencvenes éveitől, a kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor. Ez a nap katolikus ünnep is egyben, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére – XII. Pius pápa rendelte el 1955. május 1-jén Jézus nevelőatyjára emlékezve.

KOMJÁTHI IMRE: A MÁJUS ELSEJE CÉLJA NEM VÁLTOZOTT, A TÁRSADALOM AZONBAN IGEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.05.01.Napjainkban a mozgalmak, a közösségek „szétestek”, megmérgezte őket az utóbbi évek gyűlöletpolitikája – vélte az MSZP társelnöke. Ezért változott meg alapjaiban a május elsejei ünnep is. Komjáthi Imre felidézte, amíg a szakszervezetek szervezték a Munka ünnepét, addig a szakszervezeti mozgalomról szólt. A munkások szervezkedtek és a szakszervezeteknek nemcsak a bérek, hanem a munkavédelem kérdésében is jelentős szerepük volt. A szocialista politikussal arról beszélgettünk, vajon érvényesek-e még május elseje korábbi céljai?

A célok érvényesek. A munkavállalókkal kapcsolatos minden régen volt kérdés mára fokozottan érvényes – jelentette ki Komjáthi Imre. Hozzátette, dédapáink, ükapáink az utcán, vérük által harcolták ki azokat a jogokat, amelyeket most éppen lábbal tipornak, vagy egyszerűen elvesznek a dolgozóktól. Ha a munkaidőt vagy a munkavédelmet, a szabadidő kérdését nézzük, akkor abszolút érvényesek a korábbi követelések és törekvések.

Az már más kérdés – folytatta az MSZP társelnöke –, hogy a társadalomban május 1. ugyanazt jelenti-e még, mint régen. Ebben erős kétségeim vannak. A különbség szerinte az, hogy május elseje egy olyan munkaszüneti nappá változott, ahol együtt lehet a család, ki lehet menni majálisozni, de a munka világát érintő kérdések már elsikkadtak. Sőt, már nem is a szakszervezetek szerveznek majálist – bár erős kivétel lesz az idén a Városliget, ahol a szocialisták és a szakszervezetek együtt jelennek meg –, hanem a munkáltatók családi napot. Ez pedig már egészen másról szól, mint régen. „Sokat dolgozunk azon, hogy ez a helyzet változzon és legalább ilyenkor, május elsejével erősítsük fel azokat a kérdéseket, törekvéseket, amelyek kapcsolódnak a munka ünnepéhez.”

Példaként említette, hogy éppen hétfőn volt a munkabalesetben elhunytak emléknapja, s döbbenetes, hogy 2023-ban 20 658 munkabaleset történt és ebből 62 volt halálos kimenetelű. „Azt gondolná az ember, ilyenkor a kormány biztosan olyan intézkedéseket hoz, amelyek segítenek abban, hogy ezek a számok csökkenjenek. Hogy minél több dolgozó jusson haza épségben a családjához. Ehhez képest olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel teljesen felpuhítják a munkavédelmi rendszert” – mondta a kormány intézkedéseiről a szocialista párt társelnöke.

Ilyen az a döntés is, hogy 1047 munkavédelmi ellenőrt 2010 után leépítettek, létszámuk most mindössze 300 Magyarországon. A munkaegészségügyi alkalmassági vizsgálatok sem kötelezőek, ahogyan a munkavédelmi oktatás sem, helyette elég az oktatási anyagot a dolgozó kezébe adni – sorolta a politikus, majd megjegyezte: „ez minden, csak nem a dolgozók megbecsülése, védelme, ez nem emberséges hozzáállás a kormány részéről”.

A felvonulásos sör-virslis majálisok miben különböznek a céges május elsejei családi napoktól? – kérdeztük Komjáthi Imrét, aki elmondta, másfajta közösség épült. Amíg a szakszervezetek szervezték, addig a szakszervezeti mozgalomról szólt. A munkások szervezkedtek és a szakszervezeteknek nemcsak a bérek, hanem a munkavédelem kérdésében is jelentős szerepük volt. Napjainkban május elseje üzenete az, hogy a munkáltató, a cég tulajdonosa vagy vezérigazgatója kiáll és azt mondja: mi egy családból valók vagyunk. De ez nem igaz, hiszen ellenkező az érdek, viszont ezt a munkavállalók sokszor elhiszik – válaszolta...

ÉLJEN MÁJUS ELSEJE, BEL NAPISTEN ÜNNEPE!

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2024.05.01.


Nincs új a nap alatt: a munka ünnepe, a sör-virsli és a dodzsem előtt évezredekkel már számos kultúrkörben fontos ünnepnek számított május elseje – a keltáknak egyenesen az év egyik legjelentősebb eseménye volt.


Sör, virsli, politikai gyűlések, májusfa, ünnepi felvonulások: általában ezek ugranak be az embernek május elsejéről, a munka ünnepéről, ami persze nem is olyan régóta a munka ünnepe, viszont már nagyon régóta ünnep, és természetesen eredetileg semmi köze nem volt ehhez az egészhez – ahogy a májusfának sem. A sörnek valószínűleg volt; hiába, van, ami örök.

Az ünnepről az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak, a germánok és a kelták is megemlékeztek, és ahogy az gyakran megesett, csakhamar a kereszténység is kitalált rá valamilyen ünnepet. Ez a legutóbbi fejlemények szerint (1955-től) Munkás Szent József emléknapja, de korábban is akadtak rá válaszok – szűkebb példánknál, a kelta beltane-nél maradva Írországban például Szent Patrikkal próbálták összehozni az ünnepet. De mi az a beltane, mi köze május elsejéhez, és mit ünnepelnek ilyenkor?
...