2024. április 30., kedd

GÁZ VAN A FRADINÁL; A FALUSI VIKTÁTOR; GYŐZIKE, A TRASHTESTÁRS; KEGYELMI ÜGY: BICSKEI ELDORÁDÓ

POTTYONDY EDINA
Szerző: POTTYONDY EDINA
2024.04.30.Gáz van a Fradinál; A falusi Viktátor; Győzike, a trashtestárs; Kegyelmi ügy: Bicskei Eldorádó...

MAGYAR PÉTER JELENTÉS, SZENTKIRÁLYI SZANDI NAGYOT KASZÁL, ROMÁNIA MEGELŐZÖTT MINKET❗| SOMOGYI ANDRÁS

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.04.30.Magyar Péter jelentés, Szentkirályi Szandi nagyot kaszál, Románia megelőzött minket!

A SZÜLÉSZETI ERŐSZAK EGYIK LEGGYAKORIBB FAJTÁJA MAGYARORSZÁGON A FELESLEGES CSÁSZÁROZÁS

SZABAD EURÓPA
Szerző: KECSUP.HU
2024.04.30.


A világon a legtöbb császármetszést Latin-Amerikában végzik (az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint), ettől nem sokkal maradnak el a magyarországi adatok. Itthon átlagosan minden második-harmadik születés császárral végződik. Igaz, a valós, magyarországi intézményekre vonatkozó számokról csak sejtések vannak, alig van nyilvánosan elérhető információ róla. Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja volt, de sem a kórházi szakemberek, sem a magánnőgyógyászok nem nyilatkoznak szívesen a témában. A kecsup.hu riportja három kecskeméti eseten keresztül igyekszik bepillantást nyújtani a császármetszéssel szülő nők által megélt tapasztalatokba.

Magyarországon lassan minden második szülő nő császármetszéssel hozza világra gyermekét. A császármetszés az egyik leggyakoribb szülészeti beavatkozás a világon, és bár ma már rutinműtétnek számít, mégis olyan testi-lelki következményekkel járhat, amelyek az anyára, a babára, de az apára is kihathatnak. Tény, hogy ez a nagy hasi műtéti beavatkozás életeket menthet, és sok esetben megkerülhetetlen, de a felesleges császározás az egyik leggyakoribb példája azoknak a szülő nőket érő traumáknak, amelyek a magyar egészségügyben mindennaposnak számítanak...

A JÚNIUSI EURÓPAI UNIÓS VÁLASZTÁSOK TÉTJE ÉS HATÁSAI

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Moderátor: KARDOS PÉTER
2024.04.18.A júniusi európai uniós választások tétje és hatásai A beszélgetésen szó volt az EU jelenlegi helyzetéről, fő problémáiról, a felmerült javaslatokról, a magyar kormány és az Unió kapcsolatáról és természetesen arról, hogy a júniusi választások hogyan befolyásolhatják az EU további működését, Magyarország és az Unió kapcsolatát. 

Előadóink: 

Andor László közgazdász, egyetemi tanár, volt uniós biztos és 
Balázs Péter közgazdász, volt uniós biztos, volt külügyminiszter.

FOROG A GYOMROM

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.04.30.


Nagyjából 10 évvel ezelőtt történt. Barátom, aki prosztataműtétre várt, felhívott, s arról számolt be, hogy elmondhatatlanul retteg az egésztől. Megértésemről biztosítottam, s mondtam neki, valóban, felettébb kellemetlen, de próbáltam nyugtatni: ez ma már rutinműtétnek számít, ne tartson ennyire a beavatkozástól. Amire barátom azt felelte, hogy félreértettem: nem a műtéttől fél, hanem a kórházi benntartózkodástól. Mi lesz, ha valaki felismeri? (Az illető SZDSZ-alapító volt.) Mi lesz, ha az éjjeliszekrényén meglátják az És-t és a Népszabadságot? És folytatta a kérdéssort.

A beszélgetés rettenetesen megrendített: addig ugyanis még sosem jutott az eszembe, hogy egy egészségügyi intézményben szempont legyen bárkinek a politikai hovatartozása vagy szimpátiája. Éltem Európa nyugati felén, ott sosem tapasztaltam ehhez foghatót. Csakhogy Magyarországon élünk, s ez bőven elegendő ahhoz, hogy némelyek felülírják a racionalitás, valamint az általános és a szakmai etika minden bevett szabályát és igazodási pontját. A több mint másfélszáz éves, s azóta sem változó, azóta sem módosuló, tanulságokkal azóta sem szolgáló kuruc-labanc dichotómia itt mindent felülír, mindent újraértékel, s ha kell, minden civilizatorikus normát figyelmen kívül hagy, semmibe vesz, ignorál.

Most olvasom, hogy egy vidéki kórház szülész-nőgyógyász főorvosa (tehát szülész-nőgyógyász!), akinek politikai vitája támadt Cseh Katalinnal, a vitapartnerének a vagináján keresztül történő kifordításán ábrándozik, aztán arról, hogy inkább orálisan kellett volna vitapartnere édesapjának vitapartnere édesanyját kielégítenie, végül szóba hozta a botmixert, amit a nőgyógyász „szakszerűen” használt volna Cseh Katalin 9 hónapos magzati korában.
És megismétlem: egy szülész-nőgyógyász főorvos, mindezt egy nőnek adresszálva.

Forog a gyomrom ettől az (ön)tönkrevert, (ön)megnyomorított, (ön)agyonalázott és (ön)agyongyalázott, betegesen frusztrált országtól.

KÖZEL 4 EZER ÁLHÍRPORTÁL OROSZORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.04.30.


Míg a Guardian arról számol be, hogy egyre több, az újságírókkal szemben elkövetett, gyakran kivizsgálatlan támadás, illetve politikai oldalról érkező zaklatás, a Der Standard a Kreml megtévesztő propagandatevékenységét úgy kommentálja, Oroszország online harcosai sokan vannak és gyorsak.


A keleti uniós tagállamok több figyelmet érdemelnének – nyilatkozott a tíz országgal történt EU-bővítés huszadik évfordulója alkalmából Dietmar Woidke, Brandenburg német tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke. A Die Welt ismertetése szerint a politikus, aki korábban a német szövetségi kormány lengyel ügyekben eljáró megbízottja volt, az európaiak feladatának nevezte azt, hogy tevékenykedjenek a kontinens keleti és nyugati részének az összenövése érdekében. Ennek jegyében elsősorban a berlini kormány és az új varsói vezetés közötti együttműködés mielőbbi elmélyítését sürgette, és kiemelte, hogy a lengyelek szabadságszeretete most, amikor támogatást nyújtanak az oroszok által megtámadott Ukrajnának, éppolyan erős ösztönzője a szabadságot fenyegető veszélyekkel való szembeszállásnak, mint amilyen 1989-ben volt. A német-lengyel határnál fekvő Odera-Frankfurtban és Słubicében közös Európa-ünnepséget tartanak, a két ország külügyminiszterének, Annalena Baerbocknak és Radek Sikorskinak a részvételével.

Politikusok a sajtó ellen

Most nézzük a londoni Guardiant, amely ismerteti az Európai Polgári Szabadságjogok Szövetsége elnevezésű, röviden általában Libertiesként emlegetett, berlini központú szervezet idei jelentését a médiaszabadság helyzetéről. A dokumentum megfogalmazása szerint ez több EU-országban veszélyesen megközelítette a töréspontot. A jelentést 19 országból 37 jogvédő csoport adatszolgáltatása alapján állították össze. A fő összegző megállapítás az, hogy a médiaszabadság ügye az autoriter állami berendezkedések jellemző forgatókönyve értelmében egyes országokban jobbára ugyanúgy kerül egyre nehezebb helyzetbe, ahogyan hanyatlik a jogállamiság átfogóbb szempontrendszerének az érvényesülése. Az EU által újonnan elfogadott jogi szabályozás valamit segíthet ugyan, de csak akkor, ha nagyon ügyelnek az előírások helyes alkalmazására. Az elmúlt évet továbbra is a médiatulajdonlás erőteljes koncentrálódása, a tulajdonosi átláthatóság elégtelen szabályozása, a közmédia függetlenségének és pénzügyi önállóságának a fenyegetése jellemezte – állítja a Liberties. A jelentés beszámol fenyegetések, megfélemlítések, illetve megfigyelések eseteiről, újságírók elleni erőszak alkalmazásáról, a szabad véleménynyilvánítás és az információkhoz való szabad hozzájutás korlátozásáról.

A Guardian ismertetése kiemeli, hogy a jelentés szerint tavaly újságírók elleni fizikai támadást jegyeztek fel Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban és Olaszországban. Magyarországon és Szlovákiában megválasztott politikusok zaklattak, illetve fenyegettek meg újságírókat. Romániában és Svédországban a rendőrség nem vizsgált ki megfelelően olyan eseteket, amikor újságírókat ért támadás. Franciaországban és Bulgáriában maguk a rendőrök támadtak újságírókra. Mondvacsinált ürüggyel indítottak jogi eljárást újságírók ellen Horvátországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában és Svédországban. Pegasus, illetve Predator kémprogrammal figyeltek meg újságírókat Németországban, Görögországban, Hollandiában és Lengyelországban. Továbbra is nagyon magas fokú a médiakoncentráció Horvátországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Hollandiában és Szlovákiában.

Kizártak a kormánnyal szemben kritikus újságírókat sajtótájékoztatókról, illetve más hivatalos eseményekről, valamint megtagadták tőlük jogszerűen igényelt dokumentumokhoz való hozzáférést Németországban, Magyarországon, Litvániában és Hollandiában. Robert Fico szlovák miniszterelnök elvágott minden kommunikációs szálat négy olyan médiaintézménnyel, amelyet nyíltan ellenséges magatartással vádolt meg. Fico kormánya ebben a hónapban olyan ellentmondásos törvényt fogadott el, amely alapos felfordulást idézett elő a közszolgálati tévénél és rádiónál – teszi ehhez hozzá a Guardian. Magyarországon ugyanakkor a Liberties megfogalmazása szerint „a közszolgálati médiát már teljes mértékben a kormány igájába hajtották, olyannyira, hogy annak tartalmait az elfogult és egyoldalú hírszolgáltatás jellemzi, minden esetben a kormányzó Fidesz érdekeivel összhangban”. A jelentés szerint a lengyel közmédiaállapotokat a bizonytalanság uralja, mert Donald Tusk miniszterelnök igyekszik visszagöngyölíteni az előző kormányzat beavatkozását. Szintén aggodalomra lát okot a Liberties a horvát és az olasz kormánynak a közmédiával kapcsolatos magatartását illetően.

Oroszország online harcosai sokan vannak

És végül röviden arról, hogy a bécsi Der Standard a Kreml megtévesztő propagandatevékenységéről közöl széles áttekintést. Eszerint egy mesterséges intelligenciát felhasználó nonprofit szervezet, az AI Forensics 3826 olyan website-ot azonosított, amely álhíreket terjeszt az orosz kormányzat érdekeinek szolgálatában, részlegesen hivatalos internetes oldalnak feltüntetve önmagát. Csak 2023 novembere, az Ukrajnába irányuló német fegyverszállítások intenzívebbé tétele óta 463 olyan videót tettek közzé, amely ennek az aláásását célozta. Oroszország online harcosai sokan vannak, és gyorsak – írja az osztrák lap. A Moszkva közeli Krokus központ elleni támadás után 48 órán belül 42 ezer francia Facebook-használó kapott olyan hirdetést, amely az ukrán terrortevékenységről szólt.

SEMMI KOMOLY VLOG (8. RÉSZ) - VENDÉG: L. RITÓK NÓRA PEDAGÓGUS

SEMMI KOMOLY VLOG
Szerző: HÁMORI MÁTÉ
2024.04.27.Vannak csoda helyek Magyarországon is, ahol a reménytelenséget az összefogás, a lecsúszást az építkezés váltja fel, mindehhez pedig olyan emberek kitartó és önfeláldozó munkája kell, akik megszállottan képesek küzdeni a másik ember emberségéért. L. Ritók Nórával beszélgettünk a toldi mintaprojektről, művészetterápiáról, a gyerekekben rejlő hatalmas potenciálról...


LÉLEKBEN - ÖNGYILKOSSÁGI HAJLAM - DR. RIHMER ZOLTÁN ÉS BABARCZY ESZTER (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ / LÉLEKBEN
Szerkesztő-műsorvezető: KADARKAI ENDRE
2024.04.27.Készítők: Lehoczky Mirjam, Mihók Péter, Rózsahegyi Gábor, Lantos Dániel

AZ USA-BAN DRÁMAI MÉRTÉKBEN NŐ AZ ÖNGYILKOS FIATALOK ARÁNYA, DE MI A HELYZET EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON?

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2024.04.29.


Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus a mobiltelefonok, a számítógépes játékok és a közösségi média elterjedésének tulajdonítja a trendet. Ezek az okok nálunk is jelen vannak, de vajon meglátszanak az öngyilkosságok számában is?

Miért emelkedik az USA-ban folyamatosan és meredeken a 2010-es évek eleje óta a mentális betegségekkel küzdő tinédzserek és a körükben előforduló öngyilkosságok aránya? Erre a kérdésre keresi a választ Jonathan Haidt, a New York-i Egyetem szociálpszichológusa frissen megjelent könyvében, amelynek címe The Anxious Generation – How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness, azaz A szorongó nemzedék: hogyan okozza a gyermekkor nagy újrahuzalozása a mentális betegségek járványszerű terjedését.

A kötetben, amiről Horváth Bence a napokban írt kitűnő beszámolót a 444-en, Haidt többek között arra a jelenségre is megpróbál magyarázatot adni, hogy az amerikai egyetemisták körében 2010 és 2018 között több mint kétszeresére nőtt azoknak a száma, akiket depresszióval vagy szorongással diagnosztizáltak. Ami még ennél is aggasztóbb, és Haidt erre is mutat be adatokat, hogy a 2020-ig tartó évtizedben az USA-ban a tinédzser lányok körében 188 százalékkal, a fiúk körében 48 százalékkal nőtt az önkárosítással összefüggő sürgősségi ellátások száma. A fiatalabb serdülőkorúak öngyilkossági aránya szintén nőtt, a lányok körében 167, a fiúk körében 91 százalékkal. (A brit Guardian szerint hasonló tendencia figyelhető meg az Egyesült Királyságban is.)

A szociálpszichológus úgy véli, hogy ezt a mentális egészségügyi válságot az okostelefonok tömeges elterjedése, a közösségi média és a függőséget okozó online játékok megjelenése idézte elő. Ő ezt „a gyermekkor nagy újrahuzalozásának” nevezi, és azt állítja, hogy szerinte már nem úgy működik a gyermekek idegrendszere, ahogyan még két-három évtizeddel ezelőtt is működött...

A LELKI PROBLÉMÁID A POLITIKA OKOZZA VAGY AZ OLDANÁ MEG? - A LEGJOBB PILLANATOK SZOMBATHELYRŐL

PARTIZÁN
Szerző. GULYÁS MÁRTON
2024.04.29.Az empátiára közösségben tudunk nevelődni? Miért fontos a lelki egészség szempontjából a politizálás? Miért lenne fontos elismerni a politikai munkát? Közös problémáinkra biztosan elég az egyéni önismeret fejlesztése?

A legjobb pillanatok a szombathelyi vitából.

ITT NÉZHETŐ MEG

Partizán TURNÉ 2024 - további infók: partizanturne.hu


NEM RANDIZIK 😭 HIÁBA HÁZAS | MAGYAR PÉTER A POLITIKAI ROCKSZTÁR | FTC: GAZPROM AZ ÚJ NIKE

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.04.30.
Szentkirályi Alexandra főpolgármester jelölt Budapest programja: nem randevúzna Karácsony Gergellyel. Magyar tovább pörgeti a kampányt. Bayer Zsolt a Fidesz Csernus Imréje, felkészül: Gajdics Ottó. A Gazprom beszállt a Fradiba, a női focista a Partizánba. Lévai Anikó férje a CPAC egyik fő beszédét mondta. A Magyar Nemzet Origósodik.


Lásd még:

ELSŐ HAZUGSÁG: AZ ORSZÁG JÓ ÁLLAPOTBAN VAN. MÁSODIK HAZUGSÁG: AZ ELLENFÉLTŐL FÉLNI KELL – MONDTA ORBÁN 2008-BAN

ZACC
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2024.04.30.Igazi politikatörténeti ínyencségre bukkant a KARD blog a magyar belpolitika Lost-ot megszégyenítő fordulataira fogékonyak legnagyobb örömére. 2008-ban az akkor még ellenzékben politizáló Orbán Viktor az akkor még nem az ország producereként elhíresült Rákay Philip kérdésére a Hír TV műsorában kifejtette, miből áll a hirdetéseken keresztül átpasszírozott „hazugság hadjárat”:

1. Az ország jó állapotban van;
2. az ellenféltől félni kell.

Rákay felvetésére, hogy az újsághirdetéseken (itt feltehetően az akkor éppen kormányon levő MSZP hirdetéseire utal) felfestenek valamilyen árnyképet, „amivel lehet kardozni”, Orbán azt válaszolta:

„A hirdetések másról szólnak, a hirdetések a hazugság hadjáratnak a részei. A hazugság két részből áll mindig. Az első hazugság: az ország jó állapotban van, jól tettük a dolgunkat, érdemes nekünk bizalmat szavazni. Második hazug állítás, második hazugság: az ellenféltől félni kell, veszélyes, bojtos farkú ördög, kénköves a lehelete óriási veszélyt rejt, elveszi a pénzed, elkobozza a vagyonodat, állami gondozásba viszi a gyerekedet, letapossa a nyugdíjasokat, szóval borzalmas dolgokat fog elkövetni. Ez a hazugság második része. Most én mindig azt mondom, hogy a demokrácia azért mégiscsak egy kétségkívül veszélyes politikai rendszer és a demokráciában nincs egy olyan fölsőbbség, amely végül igazságot osszon. Hát valóban az történik, hogy az emberek többsége, ilyen vagy olyan álláspontra jut, ami mindig magában rejti azt a kockázatot, hogy becsapják az embereket.

Most az én állításom az, hogy ezt nem lehet vég nélkül folytatni, az emberek előbb-utóbb ezt megelégelik, tanulnak belőle és annak csúnya vége lesz. Például az embert kiszavazzák a Parlamentből.”

A politika- és médiatörténeti megjegyzés a videón 14:50-től hallgatható meg:...

ANTAL ATTILA: MA A JOBBOLDAL HATÁROZZA MEG, MI A BALOLDALISÁG

NÉPSZAVA / VIDEÓINTERJÚ
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2024.04.30.A kelet-közép-európai baloldal a rendszerváltás idején nem tisztázta sem elméletileg, sem politikailag az államszocializmushoz való viszonyát, elvesztette ideológiai párbajképességét, így ma a baloldaliság ki van szolgáltatva a jobboldali értelmezéseknek – állította a Népszavának adott videóinterjújában Antal Attila politológus. Videóinterjú.


A beszélgetés apropója Földes György A baloldaliságról című írása volt, amelyre a szakértő is reagált lapunk Szép Szó mellékletében. Antal Attila szerint a rendszerváltást követő időszak mélyebb értékelése sincs elvégezve, feltáratlanok azok a mozzanatok, amelyek szinte kódolták a NER eljövetelét.

A politológus két elemet tart fontosnak a hazai baloldal jelenlegi válságában. Egyrészt az elitje gyakorlatilag a nyolcvanas évektől sodródik a neoliberális folyamatokkal, amit egzisztenciális érdekek is motiválnak, ennek során elszakadt a társadalomtól, blokkolta az új szellemű baloldali törekvéseket, a liberalizmus felé terelve egy progresszív értelmiségi réteget. A másik nehézség, részben ennek köszönhetően, hogy a fiatalabb, baloldali szellemű nemzedék, amely különböző elméleti műhelyekben, mozgalmakban komoly eredményeket mutat fel a kapitalizmus kritikájában, korszerű alternatívák körvonalazásában, tartózkodik a hagyományos értelemben vett (párt)politizálástól. Márpedig politikai aktivitás nélkül az elméletek nem tudnak megtermékenyítően, mozgósító erővel hatni a közéletre...

TIZENÖTEZERMILLIÁRD FORINTOS ÜZLETET KÖTÖTTEK MÉSZÁROS LŐRINCÉK AZ ÁLLAMMAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2024.04.29.


A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van.


A korábban becsültnél is többe kerül a magyar adófizetőknek az, hogy a kormány 35 évre koncesszióba adta egy magáncégek alkotta konzorciumnak a hazai autópálya- és gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. A 2021-ben kiírt pályázaton a Mészáros Lőrinc és Szíjj László kormányközeli üzletember érdekeltségeihez tartozó magántőkealapok nyertek.
Kiderültek a tulajdonosok

A Szabad Európa több mint egy év pereskedés után megkapta az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit a Nemzeti Koncessziós Irodától (NKOI). Ez az állami szerv kötötte meg a szerződést, amely egyébként nyilvánosan elérhető. Az NKOI azonban nem tette elérhetővé a mellékleteit, pedig azokból derül ki, hogy kik a titokzatos tőkealapok végső tulajdonosai, és mekkora összegre lesz jogosult a Themis Magántőkealap vezette konzorcium által alapított koncessziós társaság, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF).

Azt már egy korábbi iratbetekintésünk során megtudtuk, hogy a nyertes konzorcium összesen hét magántőkealapból áll: Themis, Vesta, Cronus, Via, Konzum PE, Opus New Way, Opus Bridge.

A mellékletek tartalmazzák azonban azokat a nyilatkozatokat is, amelyeket az egyes magántőkealapok tulajdonosai tettek. A 2021-es dokumentumok szerint Szíjj László úgy nyilatkozott, hogy ő a tulajdonosa a Themis, a Via, a Vesta és a Cronus magántőkealapnak, Mészáros Lőrincé pedig a Konzum PE, az Opus New Way és az Opus Bridge magántőkealap.

Így tehát nemcsak a magántőkealapok kezelői által kapcsolódnak közvetlenül Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz a társaságok, hanem az egyes magántőkealapokról is kiderült, hogy konkrétan a két üzletember tulajdonában vannak...

AMERIKAI FOGÓCSKA

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2024.04.28.


...Csak azért említem ezt a játékot, mert szólni akarok a közeljövő politikaformálójának, pillanatnyilag úgy fest, Magyar Péternek hívják az illetőt, hogy abba kellene hagyni a 2026-os választásokról való képzelgéseket. Nemcsak azért, mert ezt a köztörvényes bűnöző bandát lehetetlen a Magyarországon "választásnak" csúfolt kutyakomédiában legyőzni. Hanem azért is, mert ha netán mégis, akkor következne az, aminek a lágy változatát 2002. és 2010. között már láttuk, az állandó zaklatásokat, tévéostromot, tankelkötést, és ami tényleg csak egy könnyű szórakozás volt ahhoz a véres háborúhoz képest, ami egy "választási" vereség után következne. Tessék szíves lenni végre kihúzni a fejeket a homokból és körülnézni: ez a csürhe tényleg iszonyatosan buta, tehetségtelen, gerinctelen alakokból áll, de annyira nem hülyék, hogy ne tudnák, egy akármilyen "demokratikus választás" elvesztése után nekik végük van, a szó szoros értelmében. Olyan teszetosza, ostoba szájtáti utód nem jöhet, aki nem vágja be ezeket életfogytiglanra a kóterba, mellékbüntetésképpen teljes vagyonelkobzással, az utolsó fillérekig, kivétel nélkül az összes briganti minden összerabolt pénzét beleértve - ezermilliárdokról van szó. Ezek már jóideje az életükért küzdenek, ha nagy részük tudattalanul is, egyre gátlástalanabbul, egyre primitívebb eszközökkel és főképp egyre durvábban. Amit mostanában látunk, az a részeg duhajkodás az utolsó szabad éjszakán, az a haláltánc, a zsigerből fakadó tombolás.

Nem kellene megvárni azt a pillanatot, amikor nekifognak a végső őrjöngésnek. Most kell elkezdeni egyenként megállítani őket. Módszeresen, körültekintően, vigyázva, hogy a még szabadon lévők közül egy se közelíthesse meg azt, aki már mereven áll, akit már kiiktattak a játékból. Amíg csak egy futhat még a fogó elől, addig nincs vége...

ÓRIÁSI ROHAM VÁRHATÓ - NÉHÁNY SZÁZALÉK SÖPÖRHETI BE AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2024.04.30.


Az eddig megismert (még nem végleges) feltételek alaposan kitágítják az otthonfelújítási támogatás igénylőinek körét. Szakértő szerint így a 108 milliárd forintos keret gyorsan kimerülhet, hiszen ez az összeg a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő. A piacot mindenesetre jócskán felboríthatják az új szabályok.


Az uniós forrásból finanszírozott, összesen 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energetikai korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását segíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton tette közzé a felhívástervezetet, amit május 6-ig lehet véleményezni. A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható.

A felhívástervezet szerint életvitelszerűen lakott, 1990. december 31. előtt épült egy- és többlakásos családi házak felújítása támogatható. Az ingatlannak (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a kölcsönigénylő állandó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének kell lennie. A követelmények közül kikerült viszont az a kitétel, amely szerint az ingatlannak a vezetékes földgázhálózatra kell csatlakoznia. Nem csak emiatt nőhet azonban jelentősen a támogatásra jogosultak száma.

A támogatás több és többféle ingatlanra, valamint több tulajdonos által is igénybe vehetőnek tűnik, mint eddig gondoltuk – kommentálta az eddig megismert (de még nem végleges) részletszabályokat Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának Elnöke. Ugyancsak a magasabb igénybevétel irányába hat, hogy a javaslat már nemcsak az adott ingatlannak otthont adó járás jövedelmi helyzetét veszi figyelembe a támogatási összeg megállapításánál, hanem a tulajdonos jövedelmi helyzetét is.

Nyugdíjasok is pályázhatnak

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások, vagy az idős koruk miatt kevésbé hitelképes ingatlan tulajdonosok felé tett fontos lépésnek tartja Juhász, hogy a hitelkérelembe be lehet vonni adóstársat is. Az 1990. december 31-e előtt épült, alacsony energia hatékonyságú ingatlanok igen jelentős részének nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közelítő tulajdonosai vannak, az ő számukra mindenképpen elérhetőbbé teszi az összes forrás lehívását, hogy például gyermekeiket adóstársként tüntethetik fel a hitelkérelemben.

További enyhítés, hogy a hitel felvétel nem jelzálog bejegyzéshez, hanem elidegenítési tilalomhoz lesz kötve. Az elidegenítési tilalom valójában nem nagyon korlátozza az ingatlanok forgalomképességét, hiszen a ház tervezett eladásakor a hitel tőkerészének előtörlesztésével bármikor feloldható. Amire számítani lehet, hogy a banki gyakorlat szerint az elidegenítési tilalmat közjegyzői okiratba kell foglalni.

Nagyon pórul járhat, aki lemarad, de felújítana...

OLYAN LEHETŐSÉG ELŐTT ÁLL AZ OROSZ HADSEREG UKRAJNÁBAN, MINT UTOLJÁRA KÉT ÉVE

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2024.04.30.


Ahogy másfél hete írtuk, rövidtávon nagyon egyenlőtlen feltételek mellett harcolnak az ukrán csapatok, részben szövetségeseik, részben saját politikai vezetésük késlekedése miatt. Addig ez még nem hozott igazán látványos orosz eredményeket, előrejutások araszoló jellegű volt. Az utóbbi egy hét során azonban ez megváltozott.

Bár arról továbbra sincs szó, hogy az ukrán front összeomlott volna – ahogyan az sok magyar cikk címében szerepelt –, az orosz előnyomulás kétségtelenül felgyorsult: míg az év korábbi szakaszában átlagosan legfeljebb egy települést tudtak elfoglalni hetente, az utóbbi egy hét során körülbelül már naponta egyet-egyet.

Mi történt?

Azt nem lehet mondani, hogy az orosz siker teljesen váratlan volt, de az idejét és különösen a helyét valószínűleg kevesen tudták volna megtippelni. Elvégre az oroszok nagy tüzérségi és létszámfölénye már hónapok óta közismert volt, és akár arra is lehetett volna számítani, hogy az ukránok képesek lesznek látványosabb kudarc nélkül kihúzni az utánpótlás beérkezéséig. Abban, hogy ez nem így történt, egyaránt szerepet játszottak ukrán hibák és az orosz taktika, igaz, nem könnyű rekonstruálni, hogy mi történhetett pontosan.

Takács Márk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegéde nemrég arról írt, hogy a hadművelet előkészítő szakaszában az orosz sikerhez nagyjából egyenlő arányban járult hozzá a tüzérségi fölényük, a védekező ukrán dandár hibái és az, hogy a folyamatos orosz nyomás miatt más ukrán alakulatok nem tudtak a segítségére sietni.

Ezt követően a közvetlen ok harctéri szinten valószínűleg egy félresikerült frontvonalbeli alakulatváltás (rotáció) volt a Doneck megyei Ocseretine falu előterében, a két hónapja elvesztett Avgyijivkától északnyugatra. Ez mindig egy kényes művelet, a mai körülmények között teljesen szinte lehetetlen eltitkolni az ellenség elől, amely ezt igyekszik megzavarni, és még azelőtt támadni, hogy a beérkező katonák kiismernék magukat új védelmi szektorukban. Amennyire a nyilvánosan megjelent információk alapján meg lehet ítélni, ez most tökéletesen sikerült az oroszoknak, az ukrán 115. gépesített lövészdandár egyes alegységei parancs nélkül visszavonultak, ezzel pedig olyan rés támadt a védelemben, amit azóta sem tudtak teljesen befoltozni az ukránok...

NEM TUDOM ELKÉPZELNI, HOGY MAGYARORSZÁGON ÍGY ÜNNEPELJÉK A SZERELMÜNKET

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.29.Sipos Lilla egykori magyar válogatott labdarúgó Ausztriában házasodott össze szerelmével, a korábban az Éjjel-Nappal Budapestben is szereplő Tóth Angélával. Azért Ausztriában, mert itthon a törvények ezt nem engedik. Ott szeretettel fogadják őket az emberek, a csapatuk is ünnepli egybekelésüket, itthon azonban zárt ajtók mögött bár elfogadott a homoszexualitás a női labdarúgásban, nyilvános szolidaritásra nem is számíthatnának. A társadalom elutasításáról nem is beszélve. 

De valóban ennyire elfogadóak Nyugaton? Mit jelent önmagunk felvállalását és a szabadságot megélni egy idegen országban? Miért tabu továbbra is melegnek lenni a futballban, és nehezebb-e ezen a téren a férfiaknak? A magyar kormány a női labdarúgást is támogatja, vagy csak a férfiak focijára költ vagyonokat? Biztosan jobb egy gyereknek egy heteroszexuális kapcsolatban nevelkedni? Interjú Sipos Lillával és Tóth Angélával szerelemről és közös gyereknevelésről, fociról és politikáról.

HELYI AUTONÓMIA ‒ VÁLSÁGOK RENGETEGÉBEN (2024. 04. 15.)

PROGRESS ALAPÍTVÁNY
Szerző: PROGRESS ALAPÍTVÁNY
2024.04.29.A helyi autonómia kormányzási környezete jelentős változáson ment át az utóbbi egy-két évtizedben. Válságok váltották egymást Európában és a világban, amelyek hatással voltak az önállóság lehetséges terjedelmére és tartalmára. Ezen túlmenően közkeletű vélekedés, hogy a helyi autonómia, így az önkormányzatok mozgástere Magyarországon jelenleg rendkívül korlátozott, és egyáltalán nem védett az egyre erősödő központi kormányzati beavatkozással szemben. Azt is tapasztaljuk ugyanakkor, hogy kormányzati politikusok nyílt vagy közvetett módon próbálnak olyan benyomást kelteni a helyi választókban, amely szerint „nem éri meg” a kormányzatétól eltérő politikai színezetű városvezetést választani. Ez utóbbi törekvés viszont azt mutatja, hogy mégis van tétje annak, ki intézi a helyi közügyeket.

A Progress Alapítvány által szervezett beszélgetés központi gondolata is az, hogy a csekély mozgástérre vonatkozó első állítás csak egy nagyon szűk, jogászias megközelítésben tűnhet igaznak. Valójában a mostani jogi és politikai keretek között is számos olyan eszköze van egy önkormányzatnak, amelyekkel élhet akkor, amikor a helyiek érdekeit kívánja érvényesíteni. A résztvevők ezeket a lehetőségeket és a velük kapcsolatos dilemmákat a jog- és a politikatudomány, illetve a közgazdaságtan által kidolgozott modellekre alapozva ismertetik.

Bevezetőt tart: Fleck Zoltán (jogszociológus)

Előadók: 

Horváth M. Tamás (egyetemi tanár) 
Fodor László (egyetemi tanár) 
Dombi Mihály (Szikra Mozgalom, debreceni tag) 

Moderátor: 
Szegvári Péter (közjogász, c. egyetemi docens)

ÚJ GYERMEKVÉDELMI CSOMAG: A NEVELŐKNÉL AZT IS ELLENŐRIZNÉK, HÁNYSZOR JÁRNAK SZÓRAKOZNI, ÉS HOVA

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.04.30.


Az életvitelét is megvizsgálnák a gyermekvédelmi dolgozóknak, amihez azt is megnéznék, ki hányszor és milyen szórakozóhelyre jár – többek között ez is szerepel a kormány képviselői által benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagban. A több jogszabályt is módosító javaslat szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknél nem lenne elévülés, azokat is büntetnék, akik tudnak a bántalmazásról, de nem szólnak. Szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit, és feketelistára tennének pornográf internetes oldalakat.

Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvényt. A múlt héten benyújtott módosítások ezt a törvényt szigorítanák tovább.

A törvény felülvizsgálata azután vált aktuálissá, hogy februárban kiderült: Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak.

A történtek ráirányították a figyelmet a gyermekvédelem egész rendszerét érintő hiányosságokra. Az elég hamar világossá vált, hogy a kormány válasza a jogszabályok szigorítása lesz. Annak ellenére, hogy több civil szervezet is azt mondta: ez téves irány, mert a durvább ellenőrzés a büntetés logikáját követi ahelyett, hogy valóban támogatná a gyerekvédelmet. Összeszedtük, hogy a kormány hogyan módosítaná a gyermekvédelmi törvényt.

Azokat a szakembereket is büntetnék, akik nem jelentik a bántalmazást


A benyújtott törvényjavaslat két részből áll: egy rövidebb, 11 oldalas és egy hosszabb, 64 oldalas csomagból. A kormány a törvényjavaslat indoklása szerint abból indult ki, hogy ugyanolyan hátrányt kell okozni azoknak, akik a gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, mint amit a szenvedést átélt gyerekeknek okoztak.

A javaslat az alábbi jogi szigorításokat tartalmazza:...

SOK SEBBŐL VÉRZIK A FIDESZ NYUGDÍJASOKAT CÉLZÓ VÁLASZTÁSI UDVARLÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.04.30.


„Szédületes, hogy a semmiből mit tudnak kihozni” – kommentálta Barát Gábor a kormány legújabb, nyugdíjasokat célzó választási propagandakampányát, amely arról szól, hogy milyen fantasztikusan jól bánik a kormány a nyugdíjasokkal. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője nem csak a Varga Mihály által mondottakat vitatja, de arról is megvan a véleménye, amiről a pénzügyminiszter nem beszélt. És azt is leszögezte, hogy a kormányt „nem érdekelte a nyugdíjak relatív értékének a csökkenése, a nyugdíjasok közötti egyre növekvő feszültségek, a nyugdíjak durva szóródása sem, ami részben az átgondolatlan jogszabályoknak köszönhető”


Orbán Viktor szavaival élve: a Fidesz berúgta a kampányt, immár külön a nyugdíjasokat megcélozva. Mi másként lehetne értelmezni azt a csúsztatásoktól hemzsegő másfél perces performanszot, amit Varga Mihály (és Nyitrai Zsolt) követett el a Facebookon. A pénzügyminiszter és a miniszterelnök főtanácsadója rövid közös videójukban azt próbálták bizonygatni, hogy a Fidesz lassan 14 éves kormányzása alatt eljött a Kánaán a nyugdíjasok számára. Varga – tőle amúgy szokatlanul, széles, művi gesztusokkal kísért mondókájában – a következőket sulykolta: „...a nyugdíjasok számíthatnak a nemzeti kormányra. A tavaly 18,5 százalékos nyugdíjemelés után az idén, év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat. Jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálrétékben is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció várhatóan ennél jóval alacsonyabb lesz. A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt, emeli is azt. A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, a reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk”.

Erős kétségeink vannak afelől, hogy ezt a helyzetértékelést maguk a nyugdíjasok meg tudnák erősíteni. És a szakértő? Megkérdeztük Barát Gábort.

„Szédületes, hogy a semmiből mit tudnak kihozni” – szögezte le röviden az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője. Ki is fejtette, miért gondolja így, elsőként a pénzügyminiszter büszkélkedő állítását vette elő, miszerint 2010-től napjainkig 20 százalékkal nőtt a reálnyugdíjak értéke. Barát azonban ezt összevetette azzal, hogy 2002 és 2010 között közel 25 százalékkal emelkedett az összeg, beszámítva a 13. havi nyugdíj karcsúsítását, majd megszüntetését. Ez – tette hozzá – köszönhető volt a jól kidolgozott, többlépcsős, 2006 és 2010 közötti nyugdíjkorrekciónak is, amit a 2008-2009-es pénzügyi válság már csak a végén érintett, ám akkor is csak minimálisan – mondta. Persze, akkor még nem árkövető, hanem vegyes indexálás volt – jegyezte meg...

ÉDES HAZÁM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.30.


Ha Gergelyiugornya felől közelítjük meg Jándot, ezt a szabolcsi kis falut, akkor annak határában nem az a felirat fogad, mint másutt, és miszerint „Isten hozott”, hanem ez: „No Migration, No Gender, No War”. Ha ismerős volna, ez doktorminiszter urunk szlogenje, csak épp külföldiül. Szép a tábla, amire föstötték ezt az életbölcsességet, egy decens faforgácslap. Semmi cifraság, hiszen, mint tudjuk, az élet nem habostorta.

Hétszázhúszan lakják ezt a Jándot, akik – mint a polgármester beszámolójából kiderül – örülnek a feliratnak, és azonosulni tudnak annak tartalmával, de erről azért nem ártana a helyi kocsmában is érdeklődni, feltéve, ha van ilyen. Az amúgy függetlennek nevezett polgármester szerint az ő falujában még az ellenzék is fideszes, ettől eltekintve azonban nem tudható, kinek készült a tábla a falu határában. Hacsak nem Orbán Viktornak.

Ha netán látná, mennyire szervilis az itteni független közeg, még jutalmat is adhatna, vagy nem tudjuk, mi lehet a cél. Hiszen az nehezen hihető, hogy Gergelyiugornya felől özönlenének a látogatók a faluba, akik számára miheztartás végett készült a felirat, hogyha genderek meg várok meg migrációk, akkor nem mehetnek be, vagy valami ilyesmi. Egyébiránt a polgármester szerint ez a három dolog korunk legfontosabb kihívása.

Hát, ha a falunak ezek a legnagyobb gondjai, akkor aranyélet lehet arrafelé, mert azt olvasni a településről, miszerint a Tisza vonalát követő dzsungelgyümölcsösökben és a kertekben rengeteg szilva terem, aminek fölöslegéből sok pálinkát főznek. Mint kitetszik, ekképp is igazi, Orbán Viktornak tetsző hely ez az alapvető élelmiszerrel, ahol akkora a boldogság, hogy már csak a genderek zavarnak abba bele. Nem a lakosságon élcelődünk azonban...

NEM KÉRDÉS: TAGOK VAGYUNK ÉS SZABADOK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.04.30.


Húsz éve része Magyarország a világ legsikeresebb nemzetközi szövetségének, az EU-nak. Amikor beléptünk, akkor is válságok sorát kellett éppen kezelnie, és akkor is sorsdöntőnek látszó viták határozták meg, ahogy most is. Ám ezek a problémák a hétköznapi működés részei. A szuverenisták és föderalisták sokat emlegetett vitája sokszor csak politikai kommunikációs termék. A valóság általában konkrét ügyek kezeléséről szól, ami rendre hatékonyabb együttműködésre kényszeríti a tagállamokat. A prosperitás, de leginkább a béke kedvéért...

15 EZER MILLIÁRD MÉG GOMBÓCBÓL IS SOK LENNE - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.04.30.


Szép napot, itt a 444 napindító hírlevele, ezúttal is az elmúlt 24 óra legfontosabb/érdekesebb híreit szedtük össze, például ezt a négyet:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehetséges.

„SEMMIFÉLE ELLÁTÁST NEM KAPNAK A MAGAS SZÜKSÉGLETŰ AUTISTÁK, NEM IS ÉRTEM, MIRŐL BESZÉL A MINISZTÉRIUM”

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2024.04.30.


Hatféle szakosított ellátást nyújtó intézményi és otthoni segítség biztosítja az autisták gondozását – állítja a minisztérium. A szülők viszont azt mondják, teljesen magukra maradtak a 24 órás felügyeletet igénylő gyerekeikkel.


Semmilyen ellátást nem kapnak a magas szükségletű (folyamatos ellátást igénylő) autisták – állítják a lapunknak nyilatkozó szülők. A belügyi tárca viszont ennek ellenkezőjéről tájékoztatott: „az autizmus spektrumzavarral élők, amennyiben önellátási képességük korlátozottsága miatt otthonukban szociális alapszolgáltatásokkal támogatva nem láthatóak el, igénybe vehetik a fogyatékos személyek számára rendelkezésre álló számos szakosított ellátást nyújtó intézmény valamelyikét.” Hatféle szakosított intézményi ellátás, 465 szolgáltatás 17.338 férőhelyet biztosít – írták.

A tárca által a Népszavának megküldött tájékoztatóból az derül ki, hogy fogyatékosoknak ugyan van, de kifejezetten az autista spektrumzavarral élők számára nincs külön intézmény, szolgáltatás. Legtöbb férőhely, 11.058 egyébként a fogyatékossággal élők otthonaiban van, legkevesebb, 230 a fogyatékossággal élők gondozóházában.

Azt követően kerestük a Belügyminisztériumot, hogy lapunk bemutatott egy családot: a nagyothalló édesapa és a siket-hallássérült édesanya tavaly január óta 33 intézeti elutasítást kapott autista fiuk elhelyezésével összefüggésben. Máshol várólistára tették a 30 éves Zoltánt, van,

ahol 8-10 év várható bekerülési időről tájékoztatták a szülőket, vagy arról jött visszajelzés, hogy a 405. a sorban
...

MILLIÓKBA KERÜL AZ ADÓFIZETŐKNEK A VOLT FIDESZES KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖK REZSIJE

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2024.04.30.


Több százmillió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök rendszeres juttatásaira és egyéb költségeire az elmúlt négy évben, írja az RTL. Az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint az adófizetők állták mindkét egykori köztársasági elnök éves áram- és gázszámláját, valamint olyan kiadásokat is, mint a titkársági autó, internet vagy lakásbiztosítás.


Az adatok szerint mindkét volt elnök esetében emelkedett az állam által fizetett gáz- és áramszámla 2022 után, ami arra utal, hogy nem rezsivédett ingatlanban laknak. Ez Áder esetében különösen érdekes, hiszen regnálása alatt igyekezett magát úgy feltüntetni, mint aki elkötelezett a környezetvédelem mellett, ehhez képest az éves rezsije közel 10 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. Schmitt esetében pedig arról van szó, hogy ugyan lemondott az állam által biztosított lakásáról, de helyette egy solymári villába költözött, amelynek szintén az adófizetők állják a fenntartását. A törvények szerint a volt köztársasági elnököknek az állam biztosítja munkájuk után is a lakhatást, és annak költségeit is állni kell.

Hogy ez mennyibe kerül, az jelzi igazán jól, hogy 2022-ről 2023-ra Schmittnél az áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett, Ádernél pedig 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

Vagyis havi közel 800 ezer forintot kell fizetni Áder energiadíja után havonta.

Áder az államtól kapott ingatlanját közel 1 milliárd forintból újíttatta fel, így van már szauna, fitneszhelyiség, szennyesledobós mosókonyha, kétbeállós gépjárműtároló, lift és tetőkert is az otthonában.

Ezenkívül mindkét volt politikus 5,2 millió forint havi juttatást kap március óta, illetve egyéb költségtérítésekre (ilyen például a kertrendezésre vagy a közüzemi számlák) összesen 30 millió forint ment el 2023-ban, míg a Áder és Schmitt titkárságának fenntartására több mint 110 millió forint...