2022. június 14., kedd

AZ ORBÁN-KORMÁNY HALLGAT AZ OROSZ LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYESEKRŐL, MIKÖZBEN AZ EU FELSZÁMOLNÁ AZ EGÉSZ PROGRAMOT

TELEX
Szerző: DIREKT36 / MATYASOVSZKY FANNISZŐKE DÁNIEL, 
2022.06.14.


Február 21-én jelent meg egy, a Kremlben készült videófelvétel, amelyen Vlagyimir Putyin az orosz politikai, katonai és titkosszolgálati vezetőkkel egyeztet a küszöbönálló ukrajnai hadműveletek indokairól, az orosz megszállás alatt álló donyecki és luhanszki területek független államként való elismeréséről.

A felvételen Putyin szigorú hangnemben vonja kérdőre egyik titkosszolgálati vezetőjét, amiért nem foglal állást egyértelműen a tervezett katonai műveletekről. A megszorongatott férfi Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője, akit Putyin kijavít és többször is felszólít, hogy „beszéljen egyenesen”.

Nariskin nemcsak Putyin keménykedése, hanem magyarországi kapcsolatai miatt is érdekes, amiről a Direkt36, a 444 és az orosz Novaja Gazeta írt korábban. Nariskin Andrej nevű fia és más családtagjai ugyanis azon orosz állampolgárok között voltak, akik magyar vízumhoz jutottak a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedésikötvény-programban. Nariskin családján kívül több más, az orosz államhoz köthető tisztségviselő és üzletember, illetve a családtagjaik kaptak magyar papírokat a programban. A kötvényprogram 2013 júniusában indult, és több mint 1 milliárd eurónyi értékesítés után 2017 márciusában szűnt meg. Az Államadósság-kezelő Központ szerint a letelepedési kötvények kibocsátása többek között azért vált szükségtelenné, mert az államadósság devizaadósság-aránya 2017-re tartósan csökkent, és mert a magyar állampapírok a nagy nemzetközi hitelminősítőknél átkerültek a befektetésre ajánlott kategóriába.

Az orosz–ukrán háború február 24-i kirobbanása után az Európai Parlament (EP) elfogadott egy olyan javaslatot, amelyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2025-ig szüntesse meg az ilyen programokat. Az indoklás szerint ezek számos biztonsági kockázatot rejtenek, és lehetővé teszik, hogy potenciálisan veszélyes emberek az EU-n belül letelepedjenek és szabadon mozogjanak. A javaslat felszólítja a Bizottságot arra is, hogy kötelezze a tagállamokat az orosz politikai és gazdasági vezetés tagjainak és hozzátartozóinak kiállított letelepedési kötvények felülvizsgálatára.

Az EP nagy többséggel megszavazta a kötvényekről szóló javaslatot. A Fidesz–KDNP EP-képviselői nem vettek részt ezen a szavazáson, de más, Oroszországot szankcionáló uniós döntéseket támogattak. A Direkt36 kérdésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, azért nem vettek részt a szavazáson, mert ez a kérdéskör egyértelműen tagállami autonómia, amihez az EU-nak nem lehet köze, ezért a nemnél és a tartózkodásnál erősebb eszközzel akartak élni.

A korábban azonosított orosz kötvényesek között egy olyan biztosan van, aki szerepel az EU és a brit kormány legfrissebb szankciós listáján is. Ő Vlagyimir Blockij, a duma tagja, akit azért büntet az EU február óta, mert megszavazta a szakadár ukrán köztársaságok elismerését. Emiatt az EU minden vagyonát befagyasztotta, akárcsak a Putyin által nyilvánosan kellemetlen helyzetbe hozott Nariskinét, akinek a családtagjai szereztek magyar papírokat.

A Direkt36 rákérdezett több, a programban korábban érintett állami és kormányzati intézménynél is, hogy felülvizsgálják-e az orosz vezetés tagjainak és rokonaiknak adott magyar papírokat. A parlament gazdasági bizottsága mellett megkérdeztük az Államadósság-kezelő Központ Zrt.-t (ez a cég értékesítette a kötvényeket), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és az Idegenrendészeti Főigazgatóságot. Kérdéseinkre csak a gazdasági bizottság és az Idegenrendészeti Főigazgatóság válaszolt mindössze annyit, hogy ők nem rendelkeznek a kért információkkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.