2019. május 27., hétfő

EP-VÁLASZTÁS ’19: LE PEN NYERT, DE MACRON SEM ZOKOG

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2019.05.26.


Tegnap este egy dolog teljesen egyértelmű volt: papírforma szerint alakult az élen a sorrend, a Nemzeti Tömörülés és Marine Le Pen ha kicsivel is, de nyert. Le Pen logikusan és természetesen azonnal támadásba lendült, követelte a Nemzetgyűlés feloszlatását, az elnöki párt pedig igyekezett minimalizálni az egy százalékot el nem érő különbséget-vereséget. Vagyis elindult az értelmezési verseny. De hova vezethet mindez? Gyorselemzés a franciaországi EP-választás eredményéről 5+1 pontban.

1. Macron (és Le Pen) belpolitikailag kényelmes helyzetben

Korábban már írtam arról, hogy az élen a konkrét sorrendnek sok belpolitikai jelentősége nincs. Ez továbbra is igaz: nincs súlyos belpolitikai jelentősége, mert Emmanuel Macron számára Le Pen remek 2022-es mumus, sőt, szükséges ellenfél, akit fel lehet mutatni, mint veszélyt (“nézzétek, ez a veszély még nyerni is tud, emlékeztek 2019-re?“). Le Pennek is kell Macron, hiszen Le Pen bázisa szemében Macron mindent megtestesít, amit utálni lehet és kell.

Itt érdemes megjegyezni, hogy nincs belpolitikai determinizmus sem – gondoljunk csak arra, hogy Nicolas Sarkozy pártja a 2009-es, Le Pené a 2014-es EP-választás győztese volt, rá három évre mégsem lett egyikük sem elnök…

2. Az EP-választás eredménye arra utal, hogy megerősödött a globális / lokális törésvonal Franciaországban
A franciaországi EP-választás igazi érdekessége a másodvonal tartós, azaz nemcsak 2017-re érvényes átrendeződése. Az “igazán érdekes dolgok” 15% alatt történtek: a republikánusok összeomlása és a zöldek erősödése remek hír azoknak, akik a régi pártrendszer bontásán, és az új megszilárdításán ügyködnek (ez praktikusan az RN és az LREM, vagyis Le Penék és Macronék).

Mind az RN, mind pedig az LREM a globális / lokális, szuverenista / föderalista, progresszív / nacionalista törésvonal, nem pedig a hagyományos jobb-bal törésvonal mentén szervezné a francia és az európai politikai életet (ki-ki tudományos és politikai meggyőződése alapján nevezi el az új törésvonalat, mint az elnevezések sora is mutatja). Így nekik a republikánusok és a szocialisták agóniája, illetve a baloldal belső versenye, átrendeződése főnyeremény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.