2019. május 27., hétfő

ORBÁN ELKEZDHET VISSZASOMFORDÁLNI A NÉPPÁRTIAKHOZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.27.


Rövidesen színt kell vallania a Fidesznek az európai politikában, így komolyan megkavarhatja a magyar belpolitikát is az uniós választás végeredménye. Ugyanis annak ellenére nem érezheti magát győztesnek Orbán Viktor, hogy eggyel több képviselőt küldhet az Európai parlamentbe, mint öt éve. A kormányfő taktikai hibái oda vezettek, hogy akik számítanak rá nem elég erősek, akik pedig ejteni akarják, továbbra is meghatározzák az EU politikai irányvonalát. Egy lehetősége azonban maradt Orbánnak, ha nem akarja teljesen elveszíteni politikai súlyát a kontinentális erőtérben: Visszakönyörgi magát a néppártiak közé. Ennek viszont ára van. Nem kicsi, nagyon nagy.

Állítólag Orbán Viktor 60 százalék körüli eredményt várt el pártjától a vasárnapi EP-választáson, ám végül ennél kisebb arányban verték az ellenzéket. Az elért 52,33 százalék azért így is elég sokat mond arról, milyen hatékonyan mosta át az emberek agyát az állampárt, mennyire sokat számít az, hogy a Fidesz lassan tíz éve uralja a közbeszédet, és milyen sokat hozott a konyhájukra, hogy szinte totálisan letarolták a hazai sajtót. A magyar társadalom végletes kettészakadása tetten érhető volt már a tavalyi parlamenti választások végeredményében is, ám a mostani adatok arról tanúskodnak, hogy a nagyvárosok és kistelepülések viszonylatában tovább nyílik az olló a kormány és ellenzékének támogatói között.

A Fidesz ezúttal is a régen alkalmazott, és az utóbbi választásokon szinte változatlan formában megismételt mechanizmusok szerint gereblyézi össze a számára a győzelemhez szükséges szavazatmennyiséget. Nemzeti konzultációk és egyéb közpénzből finanszírozott kampányok segítségével ülteti el a kollektív tudatunkban azokat a témákat, melyek a kormány számára egyrészt fontosak, másrészt hatékonyan kommunikálhatók. A párbeszédnek álcázott agymosás mások fontos hozadéka a Fidesz számára, hogy folyamatosan tudja frissíteni a támogatói adatbázisát, és lényegében előre tudják, mennyi szavazattal számolhatnak az adott voksoláson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.