2017. március 2., csütörtök

ORBÁN ALULMÚLTA ÖNMAGÁT AZ USZÍTÁSBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.02.


New York Times

Trump győzelme után felbátorodtak a Soros-ellenes erők Kelet-Európában. A Washingtonból érkező kedvező jelek láttán a populisták a térségben mindenütt lecsapnak a nem kormányzati szervezetekre, amelyek a nyílt társadalmat szorgalmazzák, segítik a menekülteket és nem ritkán a fennálló hatalom körmére néznek. Magyarországon már lázas szintet ért el a kampány, különösen a Soros György által támogatott NGO-k ellen. Azzal vádolják őket, hogy muzulmán migránsokkal igyekeznek elárasztani Európát, és hogy a baloldali globalizmus multikulti gezemicéjévé akarják átalakítani a keresztény nemzeteket. Németh Szilárd kijelentette, hogy ezeket a csoportokat minden lehetséges eszközzel vissza kell szorítani.

Trump gesztusaiban hatalmas lehetőséget látnak az olyan populista vezetők, mint OrbánViktor, aki az illiberális demokrácia felé kormányozza országát. Martin József Péter, a Transparency International vezetője úgy érzékelteti, hogy megváltozott a geopolitikai helyzet, amit ezek az államférfiak történelmi pillanatként élnek meg. Magyarországon és másutt már nem egyszerűen politikai beszédekről van szó, a törvényalkotást terelik megfelelő irányba.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke egyetért azzal, hogy számukra kedvező a légkör, de szerinte nem ez van a civilekkel szembeni fellépés mögött. Mint mondta, azért akkora most a felzúdulás, mert egyszerűen átláthatóbbá akarják tenni ezeknek a szervezeteknek a működését. A lap itt közbeveti, hogy valójában a saját nyelvezetüket fordítják az NGO-k ellen. Ám az érintettek maguk inkább zaklatást és megfélemlítést látnak a kísérletekben. Kapronczay Stefánia a TASZ-tól úgy fogalmaz, hogy a hatalom próbálgatja, meddig mehet el. De az új korlátozások dermesztő hatást váltanak ki. Egy-két kisebb csoport máris feladja, az emberek egyre kevésbé hajlandóak együttműködni a polgári szerveződésekkel.

Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke úgy jellemezte a hivatalos akciókat, hogy itt olyan kormányzati tényezők lépnek fel, akik nem tanúsítanak türelmet a demokrácia intézményei iránt. Majtényi László ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ez még csak a kezdet. Amint megbélyegzik ezeket a csoportokat, mármint hogy külföldi támogatást kapnak, onnantól kezdve könnyebb lesz eljárni velük szemben. És mindig ott az eshetőség, hogy az öntudatra ébredt tekintélyelvű hatalmak egyszerűen kihajítsák azokat a szervezeteket, amelyekről úgy gondolják, hogy megsértették a törvényeket. Goran Buldioski, az Európai Nyílt Társadalom Kezdeményezés igazgatója úgy véli, hogy Magyarországon és Lengyelországban kell megvédeni a demokratikus értékeket, nem nyugaton. A demokrácia nem egyenlő a választással, nem csupán négy évenként mutatkozik meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.